Gülsüm-Umut
Baby Community Member
- Katılım
- 29/6/17
- Mesajlar
- 543
3 Aylık Bebeğin Beslenmesi
Normalde 3 saatte bir beslenmesine karşın bazen daha erken acıkarak daha önce beslenmek ister. Şayet anne sütü yetersizse doktorunun tavsiye ettiği ek mamalar 3 aylık bebek için uygundur.
Bu dönemde bedensel gelişimi de fark edilir düzeyde hızlanmıştır. Doktoru tarafından aylık kontrolleri gelişim düzeyi tespit edilir ve akranlarıyla arasındaki mukayese, gelişimi hakkında bilgi verir. Takibi kolaylaşır.Ancak bebeklere 1 yaşına kadar bal asla verilmemelidir.
3 Aylık Bebeğin Motor Gelişimi
3 aylık bebeklerdeki hareketle refleks odaklıdır.Sinir sistemiyle harekete geçen davranışlar, bebeklerde motor gelişiminin başlangıcı olarak kabul edilir. Bebeklerin motor gelişimi 4 aylıktan itibaren önemli ölçüde hız kazanır. Ayrıca beşikte veya bebek arabasında destek yardımıyla oturabilirler. Bu dönemde bacak kasları güçlendiğinden tekmeleme gibi hareketlerinde artış görülür.
3 Aylık Bebeğin Bedensel Gelişimi
İlk 6 ay boyunca bebek, her ay düzenli olarak kontrol amaçlı hekime götürülmelidir. Boy, kilo, baş çevresi ve boyun kiloya oranı gibi değerleri yanında genel sağlık taramasının yapıldığı bu rutin kontrollerde bebeğin aşıları da yapılır. 2 aylıkken yapılması gereken bebek aşıları yapılmadıysa 3. Ayın başında telafi edilebilir. Bebek 2 aylıkken doğal olarak gözlerinde kaymalar olabilir.3 ayın sonlarına doğru bu kaymalar normale döner. Devamı halinde hekime danışılmalıdır. Uyku düzeni henüz tam oturmamış olmasına rağmen gündüz uykuları azalmıştır. Geceleri dahauzun süre uyumaya gündüzleri ise daha aktif olmaya başlar.
3 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi
3 aya ulaşan bebeklerdeki zihinsel ve fiziksel gelişme hızla devam eder.İşitme, görme, koku ve tat alma duyuları da gelişmiş olup anne ve babasının sesine gülümseme ve çığlık atarak cevap verir. Kazandığı bu yeni duyularla Tanıdığı sesler karşısında heyecanlanarak tepki verir. Kuvvetlenen görme duyusu ile hemen, hemen her rengi algılamaya, kokulara karşı tepki vererek mamalarında ayrımcılık yapmaya başlar. Kötü kokulardan rahatsız olur. Başını dik tutabilir. Sırt üstü yattığı yerden, kafasını 45 derece açıyla yukarı kaldırabilir. Koltuk altından desteklendiğinde ve ya ellerinden tutulduğunda adım atabilir.
3 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi
Ses çıkaran oyuncaklara ilgisi artar ve onlara iletişim kurması, duygu alış verişinde bulunulması zevkli bir hal almaya başlamıştır.
3 aylık bebek, kazandığı farkındalıkla ağladığında veya gülümsediğinde yakınındakilerin dikkatini çekebileceğini, kendine yaklaşılacağının bilir.
Yakınlarıyla ve diğer insanlarla iyi vakit geçirebileceğinin farkında olan bebek, bunu istediğinde etrafına gülücükler saçar. Bu dönemde bebeğin zihinsel gelişimini desteklemek için, bir nesneye vurarak ses çıkarmak gibi şeyler yapmak ve bebeğe iştirak etmek faydalıdır. Karyolasına erişebileceği yüksekliğe ses çıkaran, dönence gibi oyuncaklar asmak, arada bunların yerlerini değiştirmek, hem dikkatini çeker hem de etki- tepki arasındaki bağlantıyı anlamasına yardımcı olur.
Çıngırak gibi sallandığında ses çıkaran oyuncakların nasıl kullanıldığını önce gösterilip sonra ona vermek bebeğin zihinsel gelişimi için tetikleyici aktiviteler arasında yer alır. Sıkça onunla konuşmak, ona şarkı söylemek, hem eğlendirici hem de dil gelişimi için faydalıdır. Ebeveynlerinin sesini duyduğunda, doğrudan cevap verebilir.
Artık ellerini oldukça düzenli kullanmaya başlar ve parmaklarıyla oynamayı sever. Çıngırak gibi oyuncakları hareket ettirerek çıkardığı seslere karşılık verir. Görüş mesafesi daha uzaktaki nesneleri görebilecek derecede gelişmiştir. Yalnız kaldığındaki ağlamaları azalmıştır.