Bebek Forum - Baby Community

Bebeklerinize İyi Geleceğiz - We Will Be Good to Your Babies

SignUp Now!

Baba Aile Baskısının Zararları

Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6/2/20
Mesajlar
90
ice-donuk-cocuk-Copy.jpg



AİLE BASKISININ ZARARLARI

Aile baskısı
pek çok çocuğun hem fizyolojik hem de psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır. Bu gibi durumlarda ailebaskısı gören çocuklarda farklı davranış bozuklukları meydana geldiği görülmektedir. Ailebaskısı pek çok insanın hayatının belirli dönemlerinde kendisinden uzaklaşmasına, benliğine saygısının azalmasına ve düşüncelerinin değersiz olduğunu düşünmesine sebep olmaktadır.

Bilinçli ebeveynler çocuklarını karakterlerinin bir parçası olarak görmezler ve yeni bir hayatlarının olduğunun farkında olurlar. Şiddete ve tacize kişinin haklarına tecavüze giren pek çok baskı vardır. Bu gibi durumlarda aile baskısınınpsikolojik ve fizyolojik zararını gören çocukların ilgili kurumlara başvurması gereken desteği alması gerekmektedir. Yalnız olmadığını bilen çocuklar geleceklerinde ışığı fark ederek buna uygun davranışlar sergilerler.

AİLE BASKISI NELERE SEBEP OLUR?

Depresyon
Kişilik bozuklukları
İçe kapanıklık
Aileden uzaklaşma
Nefret
Saldırganlık
Melankoli
Öfke
İntihar

Aile baskısı bu ve bunun gibi pek çok şeye sebebiyet vermektedir.

AİLE BASKISIYLA ŞİDDET GÖREN ÇOCUKLARDA ORTAYA ÇIKAN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLER?

Kaygı sahipliği ve güvensizlik
Tutarsızlık
Özgüven eksikliği
Saygısızlık (Kendilerine saygısızlığın yanı sıra çevrelerine karşı da saygısızlardır.)
Saldırganlık
İstedikleri olmadığı zaman çevreye zarar verme eğilimi vardır
İsyankarlardır

Bu gibi baskı ve şiddeti gören çocuklarda değişik davranışlar görülmektedir. Çocuğunuzun insanlara karşı davranış şekillerinin oluşmasında sizin tutumlarınızın önemi de bu noktada ortaya çıkmaktadır. Nasıl davranırsanız yetiştirdiğiniz çocukta çevresine ve dünyaya karşı öyle davranacaktır.


KOYUCU BASKI İLE YETİŞEN ÇOCUKLAR

Baskı
sadece ailenin şiddet göstererek yaptığı baskılar ile ölçülmemektedir. Pek çok aile de baskının nedeni olarak çocuklarını koruma içgüdüsü ile davrandığını belirtir ve bunu bir sebep olarak insanlara sunar. Bu gibi durumlarda çocuğunuz yaşam boyunca size bağlı olarak yaşaması gerektiğini düşünür ve temel ihtiyaçlarını bile ebeveynlerinin yardımı ve desteği olmadan gerçekleştiremez. İlk etapta bu durum insanlar tarafından normal karşılansa da yaş ilerleyip çocuğunuz yetişkin bir birey haline geldiğinde hayatın her alanında yanında olmanız imkansız bir hal alacaktır. Bu sebepler çocuk yetiştirirken aşırı baskı uygulamak, aşırı pasif kalmak ve size bağlı olduğunu hissettirecek davranışlardan uzak durmak gerekmektedir.

Pek çok insan bu gibi durumlarda ne yapacağınızı bilemediği için davranış bozukluklarına sebebiyet verecek davranışlarda bulunmaktadır. Ebeveynler olarak çocuklarınızın sizden ayrı bireyler olduğunu hissettirmek, nerede destek verip nerede tek başlarına bırakmanız gerektiğini bilmek mecburiyetindesiniz. Bu konu hakkında uzman kişilerin verdiği seminerlere katılabilir yazılan kitapları okuyarak gerekli bilgilerin sahibi olabilirsiniz.

KORUYUCU TUTUM İLE YETİŞEN ÇOCUKLARD ORTAYA ÇIKAN ÖZELLİKLER:

Çevreye bağlılardır. Kişiler yalnız olduklarında kahve içmeye, sinemaya gitmeye bile cesaret edemezler.

Sosyalleşemezler. Asosyallerdir. Kişiler yeni bir ortama girdiklerinde insanlara yaklaşmaktan, konuşmaktan korkarlar.

Topluma uyum sağlayamazlar. Kişiler toplum içerisinde gerçekleşen sosyal aktivitelerde kendilerine yer göremezler veyahut katılmak istemezler.

Kararsızlardır.

Risk alamazlar. Kendilerine gelecek zararı veyahut faydayı düşünemezler. Bu insanlar hayatın her alanında aile yardımı olmadan başarısız olacaklarını düşünürler ve tek başlarına adım atmaya, risk almaya cesaret edemezler.


Çocuğunuzu korumaya çalışırken onun sizden ayrı adım atamayacağı bir insana dönüşmesini sağlamamalısınız. Pek çok aile yanlış tutum sebebiyle çocuğunun hayatında kalıcı hasarlara sebep olmaktadır bu gibi durumlarda bilinçli ebeveynler olunmak şarttır. Bir çocuğu dünyaya getirme sorumluluğunu alırken onun da farklı ortamlara girmesi gerektiğini, düşüncelerinin ve isteklerinin farklı olabileceğini kabullenmek gerekmektedir. İnsanlar hayatta düşe kalka büyürler bu sebeple çocuğunuzun da kendi hatalarının cezasını çekmesini, kendi başarıları ile mutlu olmasını sağlayan ebeveynler olmanız gerekmektedir.
 
Geri
Üst