Gülsüm-Umut
Baby Community Member
- Katılım
- 29/6/17
- Mesajlar
- 542
Anne Karnında gebeliğin ilk on haftasına embriyonal dönem on haftadan sonra ki döneme de fetal dönem denir. Embriyonal dönemde bebeğimizin bütün organlarının oluşumu tamamlanır. Fetal dönemde ise oluşumu tamamlanmış bu organlar gelişir. Bebek anne karnında ne kadar uzun süre geçirirse organ gelişimi o kadar hızlı olur. O yüzden prematüre doğan bebeklerin gelişimi daha yavaş olur. Yaşıtlarına göre 1,5 - 2 ay kadar geç gelişirler.
1. Hafta : Gebelik son adet döneminden hemen sonra hesaplanır. Bu yüzden rahime yerleştiğinde bebek dört haftalık olur. O yüzden bir haftalık bir hamilelik görüntüsü söz konusu olamaz. Bu nedenle gebelik dördüncü haftadan başlayarak sayılır. Örnek veriyorum her hangi bir kişi 1 şubatta en son adet gördü. 1 martta adet görmez ise hamileliğinden şüphelenir.
2. Hafta : 1. Hafta gebeliği okuyunuz.
3. Hafta : 1. Hafta gebeliği okuyunuz.
4. Hafta : Dört haftalık gebeliklerde bebeğin görüntüsü ultrasonla görülemeyecek kadar küçüktür. 1-2 mm boyundadır. Nadiren de olsa ya da iyi gören bir doktor ki bizim doktorumuz görmüştü gebelik kesesi görülebilir. Kalp atışları da görülemez duyulamaz embriyo hücre topluluğu halindedir. Plesenta ( bebeğin eşi) bu ilk haftadan itibaren gelişmeye başlar.
5. Hafta : Beş haftalık bebek ultrasonla görülebilir. Kalp atışları duyulabilir. Çünkü ilk oluşan organ kalptir. Bebeğin sinir sistemi ve kalp damar sistemi gelişmeye başlamıştır. Embriyo bebek dıştan mikroskobik izlendiğinde baş kısmının gelişmeye başladığı gözlemlenir.
6. Hafta : Kalp basit tüp şeklinden dört odacıklı gelişmiş bir kalp şekline dönmeye başlamıştır. Bebeğin boyu 4 ila 6 mm civarındadır. Bebeğin solunum, sindirim sistemini oluşturacak ilk yapılar oluşmaya başlamıştır. Göbek kordonu oluşur. Göz kulak ve ağız boşluğu belirginleşmeye başlar. Bebeğin kol ve bacaklarını oluşturacak tomurcuklar belirginleşmeye başlar.
7. Hafta : Bebek boyu 7-8 mm civarında olup bir prinç tanesi kadardır. Beyin, omurga, büyük damarlar, göz, böbrek, karaciğer ve bağırsak gelişmeye başlar. Gözler yerlerine doğru hareket etmeye başlar. Bebeğin genital yapısını oluşturacak kabartı gelişmeye başlar. Bebek bacak ve kol tomurcukları gelişmeye devam eder. Bu durum ultrasonla görünmez.
8. Hafta : Bebek boyu bir buçuk santimetre kilosu bir gram kadardır. Bebek el ve ayakları oluşmaya başlar. Parmak araları bitişiktir.
Yüz, göz, burun ve kulaklar oluşmaya başlar. Damak altından ileride dişleri oluşturacak tomurcuklar çıkmaya başlar. İleri de genital yapıyı oluşturacak testis ve overleri gelişmeye başlar. Anne ve bebek arasında ki kordonun damarları işlevine başlar. Göz kapakları gelişmiş ancak, bebek yirmi altıncı haftalık olana kadar kapaklar açılmaz. ultrasonda bebek vücut yapısı ayrıntılı seçilmese de vücudun kendisi ve kalp atışı net görülür.
9. Hafta : Bebek iki santim ve gramdır. Dokuzuncu hafta embriyonik dönem sonudur. Bebekte kemik kıkırdak doku oluşmaya başlar. Gözler gelişir. Dil oluşmaya başlar. Bebek el ayak parmakları gelişimine devam eder. Parmaklar hala kısmen de olsa bitişik durumdadır. İç genital organlar erkek de testis, kız da overler yumurtalık olacak şekilde oluşur. Ancak cinsiyet söylenmez. Daha önceki haftalarda bebeğin göbek kordonu etrafında dışarı doğru çıkmış olan bağırsaklar vücut içine doğru girmeye başlar. Bebek ilk içme işlevini bu dönemde gerçekleştirir. İlk içtiği herkesçe malum bebek kesesi içinde ki su.. Bebek refleksleri gelişir. Örnek rahim duvarına dokunulduğu zaman bebek hareket etmeye başlar. Kalp kapakları, retina, burun oluşmaya başlayan diğer yapılardır.
10. Hafta : Boy 3 cm ağırlı 4 gramdır. Bebek tüm organ sistemleri geliştiği için artık embriyo değil fetüstür. Bu hafta fetal dönem başlangıcı olarak adlandırılır. Hareket tam olarak başlar. Ama anne henüz hareketi tam hissetmez. El ayak ve eklemleri diz dirsek, parmaklar oldukça şekillenmiştir. Bebeğin tutma refleksi gelişmiştir. İlk tutma refleksi deneyimi anne ile bebek bağını sağlayan kordondur. Kulak ve üst dudak şekillenmiştir. Çene kemiği gelişmeye başlar. Bebek nefes alıp verme hareketi yapmaya başlar. Bu olayı kese suyu (amino suyu) yutarak yapar. Ve idrar yapmaya başlar. Cilt üzerinde ufak tüyler çıkmaya başlar. Bebek kuyruk kısmı düzleşerek görünmez hale gelir. Tırnak gelişmeye başlar. Bu hafta aynı zamanda itme, çekme, tekme hareketlerinin başlangıcıdır. El ve ayak parmakları perdesiz ayrık duruma gelir. Kol bacak ve eklem hareketleri başlar ancak çok küçük hareketlerdir. Anne hissetmez.
11. Hafta : Bebek hücreleri farklılaşarak özel fonksiyonlar üstlenmeye başlar.Farklılaşma bir insanı oluşturan farklı hücrelerin oluşumu için önemlidir. Bebeğin dış görünümünün ana hatları şekillenmeye başlar.
12. Hafta : Bebek boyu 5 cm ağırlık 15 gramdır. Tırnaklar oluşmaya devam eder. Bebeğin dış genital organları şekillenmeye başlar. Böbrekler idrar üretmeye başlar. Bağırsaklar tam olarak karın içine yerleşir. Bebek el ve ayak parmaklarını hareket ettirebilir bükebilir. Bebek ağızla emme hareketi başlar.
13. Hafta : Boy 7 cm ağırlık 25 gramdır. Bebek gözleri birbirine yaklaşmaya başlar. Kulaklar normal yerlerine doğru hareket etmeye başlar. Bebek yüzü normal insan yüzüne benzemeye başlar. Bebeğin ses telleri oluşmaya başlar. Bu hafta bebeğe dikkatli bakılsa genital organları geliştiğinden bebeğin cinsiyeti söylenebilir. Bu hafta bebek karaciğeri safra sıvısı salgılamaya başlar. Pankreas bezinden insülin salgılanmaya başlar. Bebek damaklarının altından 20 adet dişi oluşmuştur. Bebek kese sıvısı yutar aynı zaman da keseye idrar da yapar. Ama Allah vergisi o kese içindeki su devamlı tazelenir. Bebek rahim içerisinde tekme atma kafasını sallama ve yutma hareketleri yapar. Anne hareketleri henüz hissetmez.
14. Hafta : Boy 9 cm ağırlık 45 gramdır. Bebek soluk alma hareketleri yapar. Kese (amnion) sıvısını akciğerlere alır ve sonra tekrar ağız yoluyla dışarı atar. Solunum egzersizleri bu şekil olur. Bebeğin boyunu uzar ve çenesi göğsünden uzaklaşır. Bebeğin kalp atışı cihazlar yardımıyla duyulur. Bebeğin sindirim sistemi hareketlenmeye başlar. Bebek bu haftada baş parmağını emme hareketi yapabilir. Parmak izleri oluşmaya başlar. Bebeğin kemik iliği kan hücreleri üretmeye başlar. Beyinden gelen sinir implusları bebeğin yüz kaslarını uyarır. Çatık kaşlı, yüzünü buruşturur veya dudağını büker gibi ifadeler görünebilir durumda olabilir.
15. Hafta : Boy 10 santim ağırlık 70 gramdır. Bebeğin bütün cildini incecik tüyler kaplamaya başlar. Bebek kemikleri sağlamlaşmaya başlar. Bebek cildi henüz çok incedir. Bebek dilinde tat tomurcukları tamamen gelişmiş aşamadadır. Anne yediği besinler rahimde keseden geçerek kese sıvısına ulaşır. Bebek az da olsa bu tatları almaya başlar. Bebeğin göz kapakları sıkıca kapalı durumdadır. Son dönemlere kadar kapalı kalır. Bebek 15. haftada ışığı az da olsa algılayabilir. Anne karnı çok şiddetli bir ışığa maruz kalsa bebek bu ışığı algılar ve hareket etmeye başlar.
16. Hafta : Boy 11 santim ağırlık 100 gramdır. Artık anne bebek hareketlerini hissetmeye başlar. Ancak hareketleri hissetmiyorsanız telaş etmeyin bu yirmi haftaya kadar olabilir. Bebek bacakları kollarından daha uzun olmaya başlar ve sık sık hareket eder. Hareketler daha koordineli ve güçlü olur. Kordonu tutabilir. Bebek hareket alanı rahim içerisinde daha geniştir. Bebek tırnakları artık daha gelişmiş ve başını da dik tutabilir. Bebek cinsiyeti kesin olarak tesbit edilebilir. Bebek cildi çok incedir. Altında bulunan damarlar görüntülenebilir.
17. Hafta : Boy 13 santim ağırlık 150 gramdır. Bebeğin cilt alt dokusunda yağ depolaması artar. Bebek daha hızlı kilo almaya başlar. Bebek yutkunma gözünü açıp kapama ve emme hareketleri yapar. Dışarıdan gelen yüksek sesler bebeğin hareket etmesine neden olur. Bebek kaş, kirpikler büyümeye başlar.
18. Hafta : Boyu 14 santim ağırlık 200 gramdır. Bebek el ve ayaklarında parmak izleri katlantılar oluşmaya başlar. Bebek ilk dışkısı bağırsaklarda oluşmaya başlar. Erkek bebeklerde prostat bezi gelişmeye başlar. Bebek bu haftalarda hıçkırabilir. Bebek tekme atar, yutar. Bebek hareketleri bu haftalarda anne tarafından yoğun hissedilebilir.
19. Hafta : Boy 15 santim ağırlık 250 gramdır. Bebeğin cildini kaplayan tüylere kaygan madde eklenir. Bu maddeye kazeoza denir. Ve beyaz peynirimsi bir maddedir. Bu madde bebek cildini kesenin içindeki sudan korur. Hatta bebekler doğduğu zaman bu madde üzerilerinde görünür. 9 ay kese suyunun içindeki bebekte buruşma bu maddenin sayesinde olmamaktadır. Bebek cildi artık şeffaf görünümünü kaybetmekte daha kalınlaşmaya başlar. Plesenta bebeğin eşi büyümeye devam eder. Bebeğin beslenmesi bu şekilde olur. Bebek kız ise yumurtalıklarında primitif yumurta hücreleri oluşmaya başlar. Bebek rem uykusuna geçer ve uykusunda rüya görebilir.
20. Hafta : Boy 25 santim ağırlık 300 gramdır. Gebelik süreci yarıya ulaşmıştır. Bebek saçlar uzamaya başlar. İnce tüyler bütün vücudunu kaplar. Kız bebeklerde rahim oluşmaya başlar. Bebek akciğerleri alıştırma hareketleri yapar. Bebek kulakları tamamen gelişir ve anne bağırsağı ve midesinin seslerini duyar. Dışarıdan gelen kuvvetli sesleri de duyar.
21. Hafta : Boy 27 santim ağırlık 350 gramdır. Bebekte hızlı büyüme ve uzama dönemi yavaşlamaya başlar. Bundan sonra bebeğin kilosu artmaya başlar. Bebek bacakları vücuduna göre normal orana gelir. Bu haftaya kadar bebek kesesinde normal dururken bu haftadan itibaren oturma pozisyonunda durmaya başlayacaktır. Genellikle baş aşağı pozisyona döner. Kaş kirpik ve saçları belirginleşir. Bebek ara ara uyur uyanır. Hareketleri bu durumu ele verir.
22. Hafta : Boy 30 santim ağırlık 420-430 gram civarıdır. Bebek göz kapakları ve burun delikleri şekillenir. Kaş kirpikleri tamamen oluşmuştur. Parmak izleri oluşur. Bebek hissedilir şekilde tekme atar. Bebek kendi etrafında döner. Erkek bebek testisleri bu haftada karın boşluğundan testis torbalarının içine iner.
23. Hafta : Boy 30 santim ağırlık 500 gramdır. Bebek vücudu normal oranlara yaklaşır. Büyür tombullaşır. Orta kulak kemikleri sertleşir. Pankreas bezi gelişir. Gözler oldukça gelişmiştir. Göz rengi yoktur.
24. Hafta : Boy 32 santim ağırlık 600 gramdır. Bebek kas ve yağ dokusu artışa oranla kilo almaya devam eder. Akciğer gelişimi bu haftalarda hızlanır. Bu nedenle bu haftalarda doğan bebeklerin çok düşükte olsa yaşama şansı vardır. Bebek cildi hala beyazdır. Pigment henüz tam oluşmamıştır.
25. Hafta : Boy 34 santim ağırlık 650 gramdır. Beyin omurilik yapıları eklem ve bağlarıyla şekillenmeye başlar. Akciğerdeki kan damarları gelişir. Burun delikleri açık hale gelmektedir. Kemik şekillenmesi devam eder. Bebek anne sesini duyar ve hareketleriyle tepki verir.
26. Hafta : Boy 35 santim ağırlık 750 - 760 gram civarıdır. Akciğer hava kesecikleri gelişmeye başlar. Akciğerler de sürfaktan denen madde salgılamaya başlar. Bu madde akciğer hava keseciklerinin iç yüzeyini kaplar. Solunuma yardımcı bir maddedir. Bebek yağ ve ter bezleri aktif hale gelmektedir. Tırnak, kaş ve kirpikler uzamaya devam eder. Ani seslere tepki verir. Bebek dışarının aydınlık ve karanlık olduğunu fark eder. Bebek cildi hala incedir. Göz kapakları tamamen açılır. Görme yeteneği kısmen gelişmiştir.
27. Hafta : Boy 37 santim ağırlık 875 gram civarıdır. Son üç ay başlangıcıdır. Beyin, akciğer hızla gelişmeye devam eder. Göz retina tabakası gelişir. Dil tat tomurcukları oldukça gelişmiş düzeydedir.
28. Hafta : Boy 37 santim ağırlık 1000 gramdır. Kaş kirpikler tamamen oluşmuş. Saçlar uzamaya devam eder. Gözleri doğsa bile yakındaki objeleri görecek kadar gelişmiştir. Bebek kilo almaya devam eder. Bebek doğsa bile akciğerleri nefes alma kabiliyetine erişmiştir. Ancak akciğer tam manasıyla gelişmediği için bu haftalarda doğan bazı bebeklerde solunum sıkıntısı görülebilir. Bebek anne sesini tanır. Bebek oldukça büyümüştür. Bebek kalp atışını anne karnına dayanarak duyabilirsiniz.
29. Hafta : Boy 39 santim ağırlık 1150 gramdır. Bebek beyni solunum vücut ısısı gibi yaşamsal faaliyetleri kontrol edecek aşamadadır. Cilt altı yağ dokusu artmaya devam eder. Göz hareketleri başlar. Diş etleri gelişir. Bebek ses, ısı, ışık, koku, tat gibi duyguları iyi algılayabilir. Kemik iliği kan hücrelerinin yapımını tamamen gerçekleştirir. Bebek her gün yarım litre idrar yapar. Bu idrar aminion sıvısına karışır.
30. Hafta : Boy 40 santim ağırlık 1300 gramdır. Kemik iliği kan hücreleri üretecek kabiliyettedir. Bebek tırnakları uzamaya devam eder. Göz açıp kapama hareketlerini yapar. Bebek kalıcı dişleri gelişmiş ve damakları altında bulunur. Bebek etrafındaki uyarıların farkındadır. Etrafına bakabilir. Bebek akciğerleri oldukça gelişir. Bağırsak ve sindirim sistemi olgunlaşır.
31. Hafta : Boy 40 santim ağırlık 1500 - 1550 gramdır. Kilo alma boy uzamasından fazla olmaya başlar. Bebek akciğer ve sindirim sistemi hemen hemen gelişmiş durumdadır. Bebek göz bebeği ( iris) ışıkta ve ışıksız ortamda büyüme küçülme yapar. Cilt altı yağ depolamasından dolayı bebek cildi yeni doğan bebek cildine pembeye dönüşmeye başlar. Bebek düzenli hareketi başlar.
32. Hafta : Boy 42 santim ağırlık 1700 gramdır. Bebek günün büyük kısmını uyuyarak geçirir. Bebek saçı oldukça uzamış. Ayak tırnakları tamamen gelişmiştir. Bebek cildi iyice kalınlaşır. Pembe rengi alır. Bebek kilo almasıyla kırışıklıkları azalır. Bebek bazı hareket egzersizleri yapmaya devam eder. Tekme atar, emer, yutar....
33. Hafta : Boy 43 santim ağırlık 1900 gramdır. 33. haftada bebeğinizin beyin dokusu hızla gelişir. Bu nedenle başı vücuda oranla daha büyük gözükür. Ayrıca cilt altı yağ dokusunda fazlalaşmadan dolayı cilt yapısı pembeye doğru değişir. Erkek bebekler de tamamen testisler torbalara yerleşmişlerdir. kafa kemikleri hariç diğer kemiklerin hepsi sertleşmeye devam eder.
34. Hafta : Boy 45 santim ağırlık 2100 - 2150 gram civarıdır. Bebek yeni doğmuş bebekler gibi anne karnında uyur uyanır. Bebek bağışıklık sistemi gelişir. Bebek eliyle cisimleri sıkıca tutabilecek kabiliyete gelmiştir. Bu haftada bebeğin akciğer ve diğer organları oldukça olgunlaşır.
35. Hafta : Boy 45 santim ağırlık 2400 gramdır. Bu haftada bebek yağ dokusu artar ve tombullaşır. Erkek bebeklerde testisler dışarı çıkar oluşum tamamlanır. Bebek rahim içerisinde fazla yer kaplar ve hareket imkanı fazla kalmaz. Bütün organların gelişimi tamdır.
36. Hafta : Boy 48 santim ağırlık 2500 - 2600 gram civarıdır. Bu haftadan itibaren her hafta doktora gitmek gerekmektedir. Muayene sıklığı artar. Bu dönemde bebek vücut gelişimini büyük ölçüde tamamladığı için bu hafta doğum olsa bile bebek prematüre sayılmaz. Bu dönem sonunda bebek vücut gelişimi tamamdır ve hızla kilo almaya başlar.
37. Hafta : Boy 48 santim kilo 3000 gram civarıdır. Bu dönemden itibaren anne basit ev işlerini bile yapmamalıdır. Artık bol bol dinlenmeli ve doğuma hazırlanmalıdır. Karın iyice aşağı iner ve bebek hareketleri de çok kısıtlanır. Çünki bebek aşırı kilo almıştır. ve keseyi neredeyse doldurmuştur. Bu dönemde doktor çatı veya pelvis muayenesi yapmak isteyebilir. Doğum kanalına bakarak çatı darlığı problemi varmı görmek amaçlıdır. Bu dönem erken doğum kabul edilmez.
38. Hafta : Boy 48 santim ağırlık 3100 gram civarı. Bebek günde 25 gram kilo almayı sürdürür. Artık doğum süresine çok yaklaşılmıştır. Hatta doğumların % 78 i 38 - 40 haftalarda olur. Erken doğum sayılmaz.
39. Hafta : Boy 49 santim ağırlık 3100-3200 gram ( 3 kiloyu geçgin) Bebek vücudunda yağ tabakası gelişmeye devam ediyor. Bu şekilde doğumun ardından vücut ısısını kendi kendine koruyabilir hale gelecektir. Bu hafta da rahat rahat doğum yapılabilir. Bebek derisi artık yavaş yavaş soyuluyor. Altında deri tabakası oluşumuna devam ediyor. Doğum çok yakın olduğu için bebeğin hareketlerine çok dikkat etmelisiniz. Suyunuzun gelmesi ihtimal dahilindedir. Suyunuz da gelebilir, sızıntıda olabilir. Ne olursa olsun doktorunuza derhal haber vermelisiniz.
40. Hafta : 50-52 santim ağırlık 35000 gram civarıdır. Bebeğinizin kafatası yumuşak bir yapıda doğumun gerçekleşmesi için bu gereklidir. Doğum ardında bebeğinizin kafası bu nedenle yassı olabilir. Zaman içerisinde bu kafa tası düzelecektir. Aynı zamanda zaman içerisinde sertleşecektir.
41. Hafta : Doğumların istatistiksel olarak % 40 ı zamanından sonra olarak 41 ve 42. haftalarda olmaktadır. Bebek endokrin sistemi stres hormonlarını üretmeye hazırdır. Anne adayı da doğuma hiç olmadığı kadar hazırdır.
Not : Bu tarif edilen hafta hafta anne karnındaki bebek gelişimi konusu çeşitli kaynaklardan alınmıştır. Bebek gelişim kitapları ve anabritanica dan yardım alınmıştır. Söz konusu konuda doğumun bu haftalara kadar olmadığı varsayılmış olup. Bu haftalardan önce ve sonra da gerçekleşme ihtimali vardır. Bu konuda eksiklikler görüldükçe eklenilecektir.
1. Hafta : Gebelik son adet döneminden hemen sonra hesaplanır. Bu yüzden rahime yerleştiğinde bebek dört haftalık olur. O yüzden bir haftalık bir hamilelik görüntüsü söz konusu olamaz. Bu nedenle gebelik dördüncü haftadan başlayarak sayılır. Örnek veriyorum her hangi bir kişi 1 şubatta en son adet gördü. 1 martta adet görmez ise hamileliğinden şüphelenir.
2. Hafta : 1. Hafta gebeliği okuyunuz.
3. Hafta : 1. Hafta gebeliği okuyunuz.
4. Hafta : Dört haftalık gebeliklerde bebeğin görüntüsü ultrasonla görülemeyecek kadar küçüktür. 1-2 mm boyundadır. Nadiren de olsa ya da iyi gören bir doktor ki bizim doktorumuz görmüştü gebelik kesesi görülebilir. Kalp atışları da görülemez duyulamaz embriyo hücre topluluğu halindedir. Plesenta ( bebeğin eşi) bu ilk haftadan itibaren gelişmeye başlar.
5. Hafta : Beş haftalık bebek ultrasonla görülebilir. Kalp atışları duyulabilir. Çünkü ilk oluşan organ kalptir. Bebeğin sinir sistemi ve kalp damar sistemi gelişmeye başlamıştır. Embriyo bebek dıştan mikroskobik izlendiğinde baş kısmının gelişmeye başladığı gözlemlenir.
6. Hafta : Kalp basit tüp şeklinden dört odacıklı gelişmiş bir kalp şekline dönmeye başlamıştır. Bebeğin boyu 4 ila 6 mm civarındadır. Bebeğin solunum, sindirim sistemini oluşturacak ilk yapılar oluşmaya başlamıştır. Göbek kordonu oluşur. Göz kulak ve ağız boşluğu belirginleşmeye başlar. Bebeğin kol ve bacaklarını oluşturacak tomurcuklar belirginleşmeye başlar.
7. Hafta : Bebek boyu 7-8 mm civarında olup bir prinç tanesi kadardır. Beyin, omurga, büyük damarlar, göz, böbrek, karaciğer ve bağırsak gelişmeye başlar. Gözler yerlerine doğru hareket etmeye başlar. Bebeğin genital yapısını oluşturacak kabartı gelişmeye başlar. Bebek bacak ve kol tomurcukları gelişmeye devam eder. Bu durum ultrasonla görünmez.
8. Hafta : Bebek boyu bir buçuk santimetre kilosu bir gram kadardır. Bebek el ve ayakları oluşmaya başlar. Parmak araları bitişiktir.
Yüz, göz, burun ve kulaklar oluşmaya başlar. Damak altından ileride dişleri oluşturacak tomurcuklar çıkmaya başlar. İleri de genital yapıyı oluşturacak testis ve overleri gelişmeye başlar. Anne ve bebek arasında ki kordonun damarları işlevine başlar. Göz kapakları gelişmiş ancak, bebek yirmi altıncı haftalık olana kadar kapaklar açılmaz. ultrasonda bebek vücut yapısı ayrıntılı seçilmese de vücudun kendisi ve kalp atışı net görülür.
9. Hafta : Bebek iki santim ve gramdır. Dokuzuncu hafta embriyonik dönem sonudur. Bebekte kemik kıkırdak doku oluşmaya başlar. Gözler gelişir. Dil oluşmaya başlar. Bebek el ayak parmakları gelişimine devam eder. Parmaklar hala kısmen de olsa bitişik durumdadır. İç genital organlar erkek de testis, kız da overler yumurtalık olacak şekilde oluşur. Ancak cinsiyet söylenmez. Daha önceki haftalarda bebeğin göbek kordonu etrafında dışarı doğru çıkmış olan bağırsaklar vücut içine doğru girmeye başlar. Bebek ilk içme işlevini bu dönemde gerçekleştirir. İlk içtiği herkesçe malum bebek kesesi içinde ki su.. Bebek refleksleri gelişir. Örnek rahim duvarına dokunulduğu zaman bebek hareket etmeye başlar. Kalp kapakları, retina, burun oluşmaya başlayan diğer yapılardır.
10. Hafta : Boy 3 cm ağırlı 4 gramdır. Bebek tüm organ sistemleri geliştiği için artık embriyo değil fetüstür. Bu hafta fetal dönem başlangıcı olarak adlandırılır. Hareket tam olarak başlar. Ama anne henüz hareketi tam hissetmez. El ayak ve eklemleri diz dirsek, parmaklar oldukça şekillenmiştir. Bebeğin tutma refleksi gelişmiştir. İlk tutma refleksi deneyimi anne ile bebek bağını sağlayan kordondur. Kulak ve üst dudak şekillenmiştir. Çene kemiği gelişmeye başlar. Bebek nefes alıp verme hareketi yapmaya başlar. Bu olayı kese suyu (amino suyu) yutarak yapar. Ve idrar yapmaya başlar. Cilt üzerinde ufak tüyler çıkmaya başlar. Bebek kuyruk kısmı düzleşerek görünmez hale gelir. Tırnak gelişmeye başlar. Bu hafta aynı zamanda itme, çekme, tekme hareketlerinin başlangıcıdır. El ve ayak parmakları perdesiz ayrık duruma gelir. Kol bacak ve eklem hareketleri başlar ancak çok küçük hareketlerdir. Anne hissetmez.
11. Hafta : Bebek hücreleri farklılaşarak özel fonksiyonlar üstlenmeye başlar.Farklılaşma bir insanı oluşturan farklı hücrelerin oluşumu için önemlidir. Bebeğin dış görünümünün ana hatları şekillenmeye başlar.
12. Hafta : Bebek boyu 5 cm ağırlık 15 gramdır. Tırnaklar oluşmaya devam eder. Bebeğin dış genital organları şekillenmeye başlar. Böbrekler idrar üretmeye başlar. Bağırsaklar tam olarak karın içine yerleşir. Bebek el ve ayak parmaklarını hareket ettirebilir bükebilir. Bebek ağızla emme hareketi başlar.
13. Hafta : Boy 7 cm ağırlık 25 gramdır. Bebek gözleri birbirine yaklaşmaya başlar. Kulaklar normal yerlerine doğru hareket etmeye başlar. Bebek yüzü normal insan yüzüne benzemeye başlar. Bebeğin ses telleri oluşmaya başlar. Bu hafta bebeğe dikkatli bakılsa genital organları geliştiğinden bebeğin cinsiyeti söylenebilir. Bu hafta bebek karaciğeri safra sıvısı salgılamaya başlar. Pankreas bezinden insülin salgılanmaya başlar. Bebek damaklarının altından 20 adet dişi oluşmuştur. Bebek kese sıvısı yutar aynı zaman da keseye idrar da yapar. Ama Allah vergisi o kese içindeki su devamlı tazelenir. Bebek rahim içerisinde tekme atma kafasını sallama ve yutma hareketleri yapar. Anne hareketleri henüz hissetmez.
14. Hafta : Boy 9 cm ağırlık 45 gramdır. Bebek soluk alma hareketleri yapar. Kese (amnion) sıvısını akciğerlere alır ve sonra tekrar ağız yoluyla dışarı atar. Solunum egzersizleri bu şekil olur. Bebeğin boyunu uzar ve çenesi göğsünden uzaklaşır. Bebeğin kalp atışı cihazlar yardımıyla duyulur. Bebeğin sindirim sistemi hareketlenmeye başlar. Bebek bu haftada baş parmağını emme hareketi yapabilir. Parmak izleri oluşmaya başlar. Bebeğin kemik iliği kan hücreleri üretmeye başlar. Beyinden gelen sinir implusları bebeğin yüz kaslarını uyarır. Çatık kaşlı, yüzünü buruşturur veya dudağını büker gibi ifadeler görünebilir durumda olabilir.
15. Hafta : Boy 10 santim ağırlık 70 gramdır. Bebeğin bütün cildini incecik tüyler kaplamaya başlar. Bebek kemikleri sağlamlaşmaya başlar. Bebek cildi henüz çok incedir. Bebek dilinde tat tomurcukları tamamen gelişmiş aşamadadır. Anne yediği besinler rahimde keseden geçerek kese sıvısına ulaşır. Bebek az da olsa bu tatları almaya başlar. Bebeğin göz kapakları sıkıca kapalı durumdadır. Son dönemlere kadar kapalı kalır. Bebek 15. haftada ışığı az da olsa algılayabilir. Anne karnı çok şiddetli bir ışığa maruz kalsa bebek bu ışığı algılar ve hareket etmeye başlar.
16. Hafta : Boy 11 santim ağırlık 100 gramdır. Artık anne bebek hareketlerini hissetmeye başlar. Ancak hareketleri hissetmiyorsanız telaş etmeyin bu yirmi haftaya kadar olabilir. Bebek bacakları kollarından daha uzun olmaya başlar ve sık sık hareket eder. Hareketler daha koordineli ve güçlü olur. Kordonu tutabilir. Bebek hareket alanı rahim içerisinde daha geniştir. Bebek tırnakları artık daha gelişmiş ve başını da dik tutabilir. Bebek cinsiyeti kesin olarak tesbit edilebilir. Bebek cildi çok incedir. Altında bulunan damarlar görüntülenebilir.
17. Hafta : Boy 13 santim ağırlık 150 gramdır. Bebeğin cilt alt dokusunda yağ depolaması artar. Bebek daha hızlı kilo almaya başlar. Bebek yutkunma gözünü açıp kapama ve emme hareketleri yapar. Dışarıdan gelen yüksek sesler bebeğin hareket etmesine neden olur. Bebek kaş, kirpikler büyümeye başlar.
18. Hafta : Boyu 14 santim ağırlık 200 gramdır. Bebek el ve ayaklarında parmak izleri katlantılar oluşmaya başlar. Bebek ilk dışkısı bağırsaklarda oluşmaya başlar. Erkek bebeklerde prostat bezi gelişmeye başlar. Bebek bu haftalarda hıçkırabilir. Bebek tekme atar, yutar. Bebek hareketleri bu haftalarda anne tarafından yoğun hissedilebilir.
19. Hafta : Boy 15 santim ağırlık 250 gramdır. Bebeğin cildini kaplayan tüylere kaygan madde eklenir. Bu maddeye kazeoza denir. Ve beyaz peynirimsi bir maddedir. Bu madde bebek cildini kesenin içindeki sudan korur. Hatta bebekler doğduğu zaman bu madde üzerilerinde görünür. 9 ay kese suyunun içindeki bebekte buruşma bu maddenin sayesinde olmamaktadır. Bebek cildi artık şeffaf görünümünü kaybetmekte daha kalınlaşmaya başlar. Plesenta bebeğin eşi büyümeye devam eder. Bebeğin beslenmesi bu şekilde olur. Bebek kız ise yumurtalıklarında primitif yumurta hücreleri oluşmaya başlar. Bebek rem uykusuna geçer ve uykusunda rüya görebilir.
20. Hafta : Boy 25 santim ağırlık 300 gramdır. Gebelik süreci yarıya ulaşmıştır. Bebek saçlar uzamaya başlar. İnce tüyler bütün vücudunu kaplar. Kız bebeklerde rahim oluşmaya başlar. Bebek akciğerleri alıştırma hareketleri yapar. Bebek kulakları tamamen gelişir ve anne bağırsağı ve midesinin seslerini duyar. Dışarıdan gelen kuvvetli sesleri de duyar.
21. Hafta : Boy 27 santim ağırlık 350 gramdır. Bebekte hızlı büyüme ve uzama dönemi yavaşlamaya başlar. Bundan sonra bebeğin kilosu artmaya başlar. Bebek bacakları vücuduna göre normal orana gelir. Bu haftaya kadar bebek kesesinde normal dururken bu haftadan itibaren oturma pozisyonunda durmaya başlayacaktır. Genellikle baş aşağı pozisyona döner. Kaş kirpik ve saçları belirginleşir. Bebek ara ara uyur uyanır. Hareketleri bu durumu ele verir.
22. Hafta : Boy 30 santim ağırlık 420-430 gram civarıdır. Bebek göz kapakları ve burun delikleri şekillenir. Kaş kirpikleri tamamen oluşmuştur. Parmak izleri oluşur. Bebek hissedilir şekilde tekme atar. Bebek kendi etrafında döner. Erkek bebek testisleri bu haftada karın boşluğundan testis torbalarının içine iner.
23. Hafta : Boy 30 santim ağırlık 500 gramdır. Bebek vücudu normal oranlara yaklaşır. Büyür tombullaşır. Orta kulak kemikleri sertleşir. Pankreas bezi gelişir. Gözler oldukça gelişmiştir. Göz rengi yoktur.
24. Hafta : Boy 32 santim ağırlık 600 gramdır. Bebek kas ve yağ dokusu artışa oranla kilo almaya devam eder. Akciğer gelişimi bu haftalarda hızlanır. Bu nedenle bu haftalarda doğan bebeklerin çok düşükte olsa yaşama şansı vardır. Bebek cildi hala beyazdır. Pigment henüz tam oluşmamıştır.
25. Hafta : Boy 34 santim ağırlık 650 gramdır. Beyin omurilik yapıları eklem ve bağlarıyla şekillenmeye başlar. Akciğerdeki kan damarları gelişir. Burun delikleri açık hale gelmektedir. Kemik şekillenmesi devam eder. Bebek anne sesini duyar ve hareketleriyle tepki verir.
26. Hafta : Boy 35 santim ağırlık 750 - 760 gram civarıdır. Akciğer hava kesecikleri gelişmeye başlar. Akciğerler de sürfaktan denen madde salgılamaya başlar. Bu madde akciğer hava keseciklerinin iç yüzeyini kaplar. Solunuma yardımcı bir maddedir. Bebek yağ ve ter bezleri aktif hale gelmektedir. Tırnak, kaş ve kirpikler uzamaya devam eder. Ani seslere tepki verir. Bebek dışarının aydınlık ve karanlık olduğunu fark eder. Bebek cildi hala incedir. Göz kapakları tamamen açılır. Görme yeteneği kısmen gelişmiştir.
27. Hafta : Boy 37 santim ağırlık 875 gram civarıdır. Son üç ay başlangıcıdır. Beyin, akciğer hızla gelişmeye devam eder. Göz retina tabakası gelişir. Dil tat tomurcukları oldukça gelişmiş düzeydedir.
28. Hafta : Boy 37 santim ağırlık 1000 gramdır. Kaş kirpikler tamamen oluşmuş. Saçlar uzamaya devam eder. Gözleri doğsa bile yakındaki objeleri görecek kadar gelişmiştir. Bebek kilo almaya devam eder. Bebek doğsa bile akciğerleri nefes alma kabiliyetine erişmiştir. Ancak akciğer tam manasıyla gelişmediği için bu haftalarda doğan bazı bebeklerde solunum sıkıntısı görülebilir. Bebek anne sesini tanır. Bebek oldukça büyümüştür. Bebek kalp atışını anne karnına dayanarak duyabilirsiniz.
29. Hafta : Boy 39 santim ağırlık 1150 gramdır. Bebek beyni solunum vücut ısısı gibi yaşamsal faaliyetleri kontrol edecek aşamadadır. Cilt altı yağ dokusu artmaya devam eder. Göz hareketleri başlar. Diş etleri gelişir. Bebek ses, ısı, ışık, koku, tat gibi duyguları iyi algılayabilir. Kemik iliği kan hücrelerinin yapımını tamamen gerçekleştirir. Bebek her gün yarım litre idrar yapar. Bu idrar aminion sıvısına karışır.
30. Hafta : Boy 40 santim ağırlık 1300 gramdır. Kemik iliği kan hücreleri üretecek kabiliyettedir. Bebek tırnakları uzamaya devam eder. Göz açıp kapama hareketlerini yapar. Bebek kalıcı dişleri gelişmiş ve damakları altında bulunur. Bebek etrafındaki uyarıların farkındadır. Etrafına bakabilir. Bebek akciğerleri oldukça gelişir. Bağırsak ve sindirim sistemi olgunlaşır.
31. Hafta : Boy 40 santim ağırlık 1500 - 1550 gramdır. Kilo alma boy uzamasından fazla olmaya başlar. Bebek akciğer ve sindirim sistemi hemen hemen gelişmiş durumdadır. Bebek göz bebeği ( iris) ışıkta ve ışıksız ortamda büyüme küçülme yapar. Cilt altı yağ depolamasından dolayı bebek cildi yeni doğan bebek cildine pembeye dönüşmeye başlar. Bebek düzenli hareketi başlar.
32. Hafta : Boy 42 santim ağırlık 1700 gramdır. Bebek günün büyük kısmını uyuyarak geçirir. Bebek saçı oldukça uzamış. Ayak tırnakları tamamen gelişmiştir. Bebek cildi iyice kalınlaşır. Pembe rengi alır. Bebek kilo almasıyla kırışıklıkları azalır. Bebek bazı hareket egzersizleri yapmaya devam eder. Tekme atar, emer, yutar....
33. Hafta : Boy 43 santim ağırlık 1900 gramdır. 33. haftada bebeğinizin beyin dokusu hızla gelişir. Bu nedenle başı vücuda oranla daha büyük gözükür. Ayrıca cilt altı yağ dokusunda fazlalaşmadan dolayı cilt yapısı pembeye doğru değişir. Erkek bebekler de tamamen testisler torbalara yerleşmişlerdir. kafa kemikleri hariç diğer kemiklerin hepsi sertleşmeye devam eder.
34. Hafta : Boy 45 santim ağırlık 2100 - 2150 gram civarıdır. Bebek yeni doğmuş bebekler gibi anne karnında uyur uyanır. Bebek bağışıklık sistemi gelişir. Bebek eliyle cisimleri sıkıca tutabilecek kabiliyete gelmiştir. Bu haftada bebeğin akciğer ve diğer organları oldukça olgunlaşır.
35. Hafta : Boy 45 santim ağırlık 2400 gramdır. Bu haftada bebek yağ dokusu artar ve tombullaşır. Erkek bebeklerde testisler dışarı çıkar oluşum tamamlanır. Bebek rahim içerisinde fazla yer kaplar ve hareket imkanı fazla kalmaz. Bütün organların gelişimi tamdır.
36. Hafta : Boy 48 santim ağırlık 2500 - 2600 gram civarıdır. Bu haftadan itibaren her hafta doktora gitmek gerekmektedir. Muayene sıklığı artar. Bu dönemde bebek vücut gelişimini büyük ölçüde tamamladığı için bu hafta doğum olsa bile bebek prematüre sayılmaz. Bu dönem sonunda bebek vücut gelişimi tamamdır ve hızla kilo almaya başlar.
37. Hafta : Boy 48 santim kilo 3000 gram civarıdır. Bu dönemden itibaren anne basit ev işlerini bile yapmamalıdır. Artık bol bol dinlenmeli ve doğuma hazırlanmalıdır. Karın iyice aşağı iner ve bebek hareketleri de çok kısıtlanır. Çünki bebek aşırı kilo almıştır. ve keseyi neredeyse doldurmuştur. Bu dönemde doktor çatı veya pelvis muayenesi yapmak isteyebilir. Doğum kanalına bakarak çatı darlığı problemi varmı görmek amaçlıdır. Bu dönem erken doğum kabul edilmez.
38. Hafta : Boy 48 santim ağırlık 3100 gram civarı. Bebek günde 25 gram kilo almayı sürdürür. Artık doğum süresine çok yaklaşılmıştır. Hatta doğumların % 78 i 38 - 40 haftalarda olur. Erken doğum sayılmaz.
39. Hafta : Boy 49 santim ağırlık 3100-3200 gram ( 3 kiloyu geçgin) Bebek vücudunda yağ tabakası gelişmeye devam ediyor. Bu şekilde doğumun ardından vücut ısısını kendi kendine koruyabilir hale gelecektir. Bu hafta da rahat rahat doğum yapılabilir. Bebek derisi artık yavaş yavaş soyuluyor. Altında deri tabakası oluşumuna devam ediyor. Doğum çok yakın olduğu için bebeğin hareketlerine çok dikkat etmelisiniz. Suyunuzun gelmesi ihtimal dahilindedir. Suyunuz da gelebilir, sızıntıda olabilir. Ne olursa olsun doktorunuza derhal haber vermelisiniz.
40. Hafta : 50-52 santim ağırlık 35000 gram civarıdır. Bebeğinizin kafatası yumuşak bir yapıda doğumun gerçekleşmesi için bu gereklidir. Doğum ardında bebeğinizin kafası bu nedenle yassı olabilir. Zaman içerisinde bu kafa tası düzelecektir. Aynı zamanda zaman içerisinde sertleşecektir.
41. Hafta : Doğumların istatistiksel olarak % 40 ı zamanından sonra olarak 41 ve 42. haftalarda olmaktadır. Bebek endokrin sistemi stres hormonlarını üretmeye hazırdır. Anne adayı da doğuma hiç olmadığı kadar hazırdır.
Not : Bu tarif edilen hafta hafta anne karnındaki bebek gelişimi konusu çeşitli kaynaklardan alınmıştır. Bebek gelişim kitapları ve anabritanica dan yardım alınmıştır. Söz konusu konuda doğumun bu haftalara kadar olmadığı varsayılmış olup. Bu haftalardan önce ve sonra da gerçekleşme ihtimali vardır. Bu konuda eksiklikler görüldükçe eklenilecektir.