Bebek Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?

koyumavidijital

Baby Community Member
Katılım
9 Eki 2018
Mesajlar
13
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
10
Puanları
3
Yaş
48
Konum
ankara
İnsanoğlunun hayatta kalabilmesinin en temel sağlayıcısı bağışıklık sistemidir. Bu sistem, vücudun sürekli karşı karşıya olduğu bakteriyel risklerin elimine edilmesi için elzem niteliğe sahiptir ve mucizevi özellikleri söz konusudur. Herhangi bir hastalığın tedavisinde bir çok ilacın etkisinden çok daha etkili sonuçlar üretebilen bağışıklık sistemi elbette gebelikte ve bebeğin doğumundan sonra da büyük öneme sahiptir. Annenin gebelik süresinde ilaç kullanmasının sınırlandırılacak olması sebebi ile vücudun virüs ve bakteriler ile kendi kendine mücadele edebiliyor olması çok önemlidir. Kaldı ki, zaten virüslerle mücadele pek çok ilaç ile mümkün olmadığından, aslında bu sorunun üstesinden gelebilmenin tek yolu da güçlü bir bağışıklık sistemi olacaktır.

Bağışıklık sistemi nasıl çalışır?

Bağışıklık sistemi, vücudumuzun bir nevi antivirüs mekanizmasıdır. Mikroplar ve virüsler vücuda girdiklerinde, sistem otomatik olarak devreye girerek bu etkenlerle mücadele etmek için mutasyon geçirir, yani aslında bu yapı bir öğrenme sürecine tabidir. Bir kez suçiçeği geçiren kişinin bu hastalığı bir daha geçirmiyor olması da bağışıklık sisteminin o hastalıkla mücadele etmeyi öğrenmiş olmasından kaynaklanır. Hemen her virüs ve bakteri için durum aynıdır. Tabii burada bakteri olarak tanımlanan unsurlar, zararı bakterilerdir. Bunların dışında faydalı bakteriler, örneğin; bağırsakta yer alan faydalı bakteriler vücudun fonksiyonlarının doğru çalışması için gereklidir. Zaten bağışıklık sisteminin en mucizevi özelliği hangi bakterinin zararlı, hangisinin yararlı olduğunu tespit edebiliyor olmasıdır. Bu sistemin anomali durumlarında bu ayrımı yapamaması sonucunda ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Ancak bağışıklık sistemi anomalileri nadir görülen vakalardır.

Gebelikte Bağışıklık Sistemi

Gebelikte annenin bağışıklık sistemi gücünü yitirebilir. Zira annenin vücut rezervleri gebelik esnasında zayıflar. Bunun tolere edilmesi ve annenin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için doğru bir beslenme düzeninin sağlanması büyük ehemmiyete sahiptir. Bilhassa kıl aylarında gebelik yaşayanların, öncelikle C vitamini bakımından güçlü besinleri tüketmeleri gerekir. Narenciye, soğan, sarımsak ve elma gibi meyveler C vitaminleri bakımından zengindir.

Yalnız bu noktada bir sorun karşımıza çıkıyor. Modern zamanların en büyük problemi olan GDO’lu gıdalar ve hormonlu üretimler maalesef meyve ve diğer besinlerin içeriğinin zayıflamasına neden olabiliyor. Bu nedenle mümkün olduğunca besinlerin organik türlerine yönelmek doğru olacaktır. Zira organik olmayan ürünlerin içerisinde ihtiyaç duyacağımız miktarda vitamin bulunmayabilir. İmmün sistem, yani bağışıklık sisteminin en önemli güçlendirici etenini bu şekilde karşılayabilmek için doru besinleri tüketmek gerekir.

Bağışıklık Sistemi İlaçlarla Güçlenir mi?

Gebelikte hangi vasfı olursa olsun, ilaç ve takviye gıdaların tüketimi hekimlerce denetlenmelidir. Takviye besin niteliğindeki vitaminler dahil olmak üzere hamilelerin tüm ekstra tüketimler durumunda hekimlere başvurması zorunluluk arz eder. Piyasada doğal ürün olarak tanıtılıyor olsa dahi, hiçbir karışım ve tableti hekime danışmadan kullanmamalısınız. İlaçlar ise hiçbir türü ile helim onayı olmadan kullanılmaması gereken ürünlerdir ve hamilelikte çok daha özen gösterilmesi gereken ürünlerdir. Bu sebeple hekiminiz yönlendirmediği sürece bağışıklık sistemi güçlendirmek amacıyla ilaç ve benzeri ürünleri tüketmeyiniz.

Bebeklerin bağışıklık sistemi

Bebekler, annelerinden aldıkları sınırlı bağışıklık yetileri ile dünyaya gelirler. Bu halleriyle aslında bütün olumsuzluklara açık durumdadırlar. Ancak, anne sütünün verdiği güçlü besin kaynakları sayesinde, bebeğin bağışıklık sistemi hızla gelişir ve bebek neredeyse tüm hastalıklarla kendi başına savaşır. Bebeğinizin belli durumlar hayati risk söz konusu olmaması için hastalandığı hallerde hekime danışılması önem arz eder. Ama bebeğin hastalanması son derece normal bir durumdur. Bebek hastalandığı süreçte bağışıklık sistemi bakteri ve virüslerle savaşmayı öğrenir ve aslında bu bebek için faydalı bir süreçtir. Yalnız, yüksek ateş, bilinç kaybı, kusma ve sürekli öksürük gibi haller öncelikli olmak üzere, bebeğin hastalığında hekime başvurulması gerekir.
 
Üst