Bebek Forum - Baby Community

Bebeklerinize İyi Geleceğiz - We Will Be Good to Your Babies

SignUp Now!

Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6/2/20
Mesajlar
90
bebekalerji.jpg



Alerji nedir?

Alerji, vücudumuzun normalde zararsız özelliği olan maddelere karşı anormal veya aşırı tepkisi olarak tanımlanabilir. Alerjik reaksiyona neden olan maddeye ‘alerjen’ denilmektedir. Fakat bebeklerde alerji biraz daha farklı bir durumdur çünkü bebeklerde alerji, yetişkinlere göre çok daha ağır ve sıkıntılı bir şekilde geçmektedir. Alerjisi olan bebeklerde ilk gözlemleyebileceğimiz durum susturulamayan ağlama krizleridir. Bu yüzden bebeklerdeki alerjilerin net bir şekilde tespit edilmesi ve ona göre tedavisinin uygulanması gerekmektedir.

Bebeklerde görülen alerji çeşitleri nelerdir?

Günümüzde bebeklerde görülebilen pek çok alerji çeşidi bulunmaktadır. Bu alerji çeşitlerinden en sık rastlanılanlar besin alerjileri, nazal alerjiler, çevresel alerjiler, evcil hayvan alerjileri ve sezonluk alerjilerdir.

Besin alerjileri ve belirtileri nelerdir?

Bebeklerin özellikle bağırsak ve sindirim sistemleri çok hassas bir yapıda olduğu için bazı besinlerin yan etki göstermesi veya alerjik reaksiyonlara yol açması günümüzde sık sık görülmektedir. Besin alerjileri nazal alerjiden sonra bebeklerde en çok rastlanılan ikinci alerji çeşididir ve bebeklerde en yaygın rastlanılan alerji çeşitlerindendir. Besin alerjisinin en önemli belirtileri arasında bebeğin yüzünde şişme, kızarıklık, isilik, hapşırma, gaz sorunu, kusma, ishal, egzama, huzursuzluk, burun akıntısı ve midede şişlik gibi rahatsızlıklar vardır.

Nazal alerjiler ve belirtileri nelerdir?

Nazal alerjiler burunla ilgili alerjilerdir ve bebeklerde en sık görülen alerji çeşitlerinden biridir. Özellikle toz zerreleri, hayvan kepekleri, sigara dumanı gibi faktörler bebeklerde nazal alerjinin tetiklenmesine neden olabilmektedir. Aynı zamanda bahar aylarında burun akıntı ve tıkanıklığı da yaşanabilmektedir ve bu durumlarda alerji, soğuk algınlığı ile karıştırılmamalıdır ve dikkatli gözlem yapılmalıdır. Eğer bu durum ilkbahar ve yaz mevsimlerinde başlıyor ve üç haftadan uzun sürerek hiçbir iyileşme eğilimi göstermiyorsa, alerjik nezle şüphesi kuvvetli hale gelir. Bu durumlarda mutlaka doktora danışılması gerekmektedir. Nazal alerjilerin en önemli belirtileri arasında burun akıntısı, burun tıkanıklığı, aksırma, öksürük, göz kaşınması ve gözlerde sulanma gibi rahatsızlıklar vardır.

Evcil hayvan alerjileri ve belirtileri nelerdir?

Bebeklerde rastlanılan evcil hayvan alerjilerinin sebepleri arasında kedi, köpek, tavşan ve kuş gibi hayvanların tüyleri yer alabilmektedir. Hayvanların tüyleri koltuklara, giysilere, halılara, perdelere, yorganlara yapışabilmektedir ve bu durum da bebeklerde alerjiye yol açabilir. Evcil hayvan alerjilerinin belirtileri arasında göz aksırma, hırıltılı solunum, göz sulanması, burun akması, iltihap, hava yollarında şişme gibi rahatsızlıklar vardır.

Anafilaksi nedir ve belirtileri nelerdir?

Anafilaksi, diğer alerji türlerinden tamamen farklıdır. Bu alerji türü çok ciddidir ve hatta ölüme kadar neden olabilecek bir alerji türüdür. Anafilaksi, herhangi bir ilaca, böcek ısırığına, zehre karşı bebeğin vücudunun gösterdiği alerjik bir reaksiyonun ismidir. Anafilaksinin tek bir nedeni yoktur. Anafilaksi alerjisi olan bebeklerde solunum yollarında tıkanma, solunum zorluğu, bayılma, yüzde, dilde, ağızda şişmeler gibi rahatsızlıklar görülebilmektedir. Eğer bebeğinizde anafilaksi olduğunu düşünüyorsanız kesinlikle bir doktora başvurmalısınız ve gerekli tedbirleri almalısınız.

Bebeklerde alerji nasıl teşhis edilir?

Sizlere birer ebeveyn olarak düşen görev, bebeğinizin alerjisi olabileceğinden şüpheleniyorsanız en iyi çözüm bebeğinizi hemen bir doktora götürmek olacaktır. Doktor, bebeğinize alerji testi uygulayacak ve bebeğinizin herhangi bir şeye alerjisi olup olmadığını kolayca öğrenebilecektir. Bebeğinizi alerji testi için doktora götürdüğünüzde bebeğinizde alerjiye neden olabileceğinden şüphelendiğiniz gıdaları söylemeniz gerekmektedir çünkü bu testler söylediğiniz gıdaları göz önünde bulundurarak yapılır.

Bebeğimizi alerjilerden nasıl koruruz?

Alerji, genetiktir ve bu yüzden ailesinde alerji geçmişi bulunan kişiler bebeklerinde de alerji olabilme olasılığına karşı her zaman dikkatli olmalıdır ve gözlem yapmalıdır. Şüpheli durumlarda doktora gidilmeli ve durum anlatılmalıdır.
 
Geri
Üst