Gülsüm-Umut
Baby Community Member
- Katılım
- 29/6/17
- Mesajlar
- 543
Kadın Doğum Uzmanları mümkünse bebeklerin anne karnında 39 haftaya kadar tutulmasını öneriyor. Çünkü bebeklerin akciğerleri 39’uncu haftada tam anlamıyla geliştiğinden doğuma hazır oluyor.
Kadın Doğum Uzmanları, anne karnında bebek kaç hafta kalmalı sorusuna bebeğin akciğer gelişimini tamamlayıp tamamlamadığını kontrol ederek cevap verebildiklerini belirtiyor.
Uzmanlar 34’ncü haftadan sonra özellikle anneye veya anne karnındaki bebeğe ait çeşitli risk faktörleri varlığında “Bebek içerde mi, dışarıda mı daha güvenli sorusunun yanıtını vermemiz gerektiğinde ultrasonografi eşliğinde anneden amniyosentezle sıvı alıp bebeğin akciğerlerinin gelişip gelişmediğini test edebiliyoruz” diyor.
Akciğer Gelişimi
Gebeliğin devamının riskli olabileceği durumlarda şayet bebeğin akciğerleri gelişmişse, doğurtma yönünde karar verdiklerini vurgulayan uzmanlar, akciğerlerin gelişmemiş olması halinde ise bebeği anne karnında daha çok tutmak yönünde karar aldıklarını söylüyor.
34. Gebelik haftasından sonrasında anneden sıvı alıp da fetüsün akciğer gelişimini yetersiz bulduğumuz anneleri iki gruba ayırsak:
Birinci gruptaki bebeklerin akciğerlerinin gelişmesi için annelere steroid ilacını versek, diğer gruba ilaç vermesek.
Bir hafta sonra yeniden amniyosentez yapsak. Sonunda steroid verilen annelerin bebeklerinin akciğer gelişiminin oldukca daha hızlı bulunduğunu görürüz.
24-34 hafta arasındaki gebeliklerde doğrusu 5,5 ile 8 ay içinde erken doğum riski olanlarda steroid uygulaması standart olarak yapılıyor ve bu uygulamanın bebeklerin ölüm riskini azalttığını biliyoruz.