Guzelicerik.com
Baby Community Member
- Katılım
- 6/2/20
- Mesajlar
- 90
BEBEK AŞILARI
Aşı, her yaş grubundan insanı belirli hastalılara karşı koruyan, geçirilecek hastalıkların şiddetini azaltmak için vücuda verilen eriyik madde olarak adlandırılmaktadır. Aşı küçük yaşlardan itibaren insan hayatında önemli bir yere sahiptir. Gelişen teknoloji ve günümüz haberleşme sistemi nedeniyle aşılar hakkında yanlış bilgi üretimi olmuş ve bununla beraber pek çok insanın aşı hakkındaki görüşlerinde sapmalar meydana gelmiştir.
Bebek aşıları, çocukların dünyaya geldiği ilk andan itibaren hayati önem taşıyan aşılar arasında yer almaktadır. Bağışıklık sistemi tam oturmamış bebeklerin vücutları olası hastalıkları kaldırabilmek ve zararı engelleyebilmek için aşılara ihtiyaç duyarlar. Aşı takvimi ile düzenli olarak doktora gidilmeli ve tüm aşılar tamamlanana kadar süreç devam ettirilmelidir. Aşıları tam uygulanmamış bebeklerin hastalıkların taşıyıcısı olabileceği ve sadece kendilerine değil çevredeki bebeklere de zarar verebileceği unutulmamalıdır. Ebeveynlerin bu konuda titiz davranması çocuk sağlığı için oldukça önemlidir.
Bebek Aşı Takvimi Nasıldır?
Doğum gerçekleştirildikten sonra doktorunuzun ve aile hekiminizin sizlere vereceği bir aşı karnesi mevcuttur. Bu aşı karnesinde hangi ay hangi aşıyı yaptırmanız gerektiği yazmaktadır. Aşıların hangi hastalıklara karşı yapıldığını ise doktorunuz ve aile hekiminize sorarak veyahut internet üzerinden kısa bir araştırma ile elde edebilirsiniz.
Doğum sonrası ilk aşı : Hepatit B
1.ay : Hepatit B
2. ay: DTPa- Polyo- Menenjit
3.ay: tüberjüloz
4.ay: DTPa- Polyo- Menenjit
6. ay: DTPa-Polyo-Menenjit- HepatitB
12.ay: Suçiçeği- Kızamık- Kızamıkçık- Kabakulak
18.ay: DTPa- Polyo- Menenjit
24.ay: Hepatik A- HepatitB
30.ay: Hepatit A
Olmak üzere pek çok aşı uygulanması bebek sağlığı için gereklidir.
Bebek Aşıları Yapılmazsa Ne Olur?
Bebeklerde aşı hayati önem taşımaktadır ve taşıyıcı- bulaşıcı hastalıkların engellenmesini sağlar. Aşılar yapılmadığı taktirde hem çocuğunuzun hem de çevrenizde bulunan insanların tehlikeye girmesine sebebiyet verirsiniz. Bağışıklık sistemi tam oluşmamış bebeklerde yapılmayan aşılar sonucunda can kayıpları ciddi orandadır.
Bebek Aşıları Nerede Yaptırılır?
Bebek aşıları aile sağlık merkezlerinde veyahut hastanelerde yaptırılır.
Aşı Olmayan Bebeklerde Ne Gibi Sorunlar Yaşanır?
Kalıcı hastalıklar
Kızamık sonucunda beyine kadar ilerleyebilecek virüslerin üremesi
Can kaybı
Sık geçirilen hastalıklar
Bulaşıcı hastalık
Taşıyıcı hastalık sonucu zihinsel problemler
Gibi pek çok problem aşılar yardımı ile önlenmektedir. Aşı reddi sonucunda bu gibi problemlerin az ya da çok miktarda yaşanması kaçınılmazdır. Her ailenin öncelikle kendi çocuklarının sağlığını sonra ise diğer çocukların sağlığını göz önünde bulundurmaları ve düzenli aş uygulamalarını yaptırmaları gerekmektedir. Uygulanmayan aşıların sonradan bir anlam ifade etmeyeceğini ise alanında uzman kişiler belirtiyor.
Aşı Reddi Yapabilir Miyim?
Tüm uyarılara rağmen hala aşı karşıtı iseniz birçok hastalığın olasılığını görmezden gelerek aşı reddi yapmanız mümkündür.
Aşıların Yan Etkileri Var Mıdır?
Aşıların yan etkileri mevcuttur. Bazı durumlarda aşı tarihi ileri atılmalı ve daha sonrasında aşı uygulaması gerçekleştirilmelidir. Orta veya ağır dereceli ve ateşli hastalık geçiren bebeklere aşı uygulaması hastalık sürecinde yapılmamalıdır. Aşının bir dozuna karşı herhangi bir reaksiyon gerçekleştirmiş bebeklere ise aşının ikinci dozu kesinlikle uygulanmaz. Bebeklerin alerjisi ve hassasiyeti olan maddeleri içeren aşıların da uygulaması gerçekleştirilmemektedir.
Bebek aşıları baştan sona oldukça dikkat edilmesi gereken ve asla göz ardı edilmeyecek süreçlerden birisidir. Can kaybına neden olabilecek durumlara sebep olan aşı karşıtlığına karşı ise ebeveynler bilinçlendirilmeli devlet tarafından sağlanan ücretsiz aşı seminerlerine katılım sağlanmalıdır. Bebek aşıları her çocuğun hayat kalitesinin artmasını sağlayan ilk adımdır ve ebeveynlerin çocuklarına vermesi gereken ilk hediyedir.