Bebek Forum - Baby Community

Bebeklerinize İyi Geleceğiz - We Will Be Good to Your Babies

SignUp Now!

Bebek Bebek Hastalıkları

Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6/2/20
Mesajlar
90
bebekhastaliklari5c9890c4ae298b12d82495e5.jpg



BEBEK HASTALIKLARI

Bebek hastalıkları
yeni doğan olarak adlandırdığımız bebeklerde ve sonraki dönemlerde sıklıkla rastlanılabilen kimisi ciddi oranda tehlikeli kimisi ise basit tedaviler sonucu ortadan kaldırılabilecek hastalıklardır.

Yeni doğan bebeklerde sıklıkla rastlanılan hastalıklar:

Konak

Pişik

Üst solunum yolları enfeksiyonu

Sarılık

Konjoktivit bir diğer adı ile gözlerde çapaklanma

Kabızlık

İshal

Kızamık

Suçiçeği

Kabakulak

Gibi hastalıklar yeni doğan grubunda sıklıkla görülen rahatsızlıklar arasında yer almaktadırlar.

KONAK

Pek çok bebekte görülen konak hastalığı kafa derisinin kabuklanması olarak bilinmektedir. Bebeklerde çok sık görülen bu rahatsızlıkta kafa derisinde pullanmalar ve kabuklanmalar olmaktadır. Küçük bir alanda ya da daha büyük bir alanda görülebilen konak hastalığı her bebekte farklılık göstermektedir. PH değerinin iyi olduğu bebek şampuanları konak hastalığını kontrol altına almanızda yardımcı olabilir aynı zamanda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

SARILIK:

Bebek hastalıkları arasında en çok görülen hastalıklardan birisi olan sarılık yeni doğanlarda %60 oranında görülürken erken doğum ile dünyaya gelmiş bebeklerde %80 oranında görülmektedir. Bilirubin adındaki maddenin cilde sarı renk vermesi ve kandaki seviyesinin yükselmesiyle beraber ciltte birikmesi sonucunda meydana gelmektedir. Sarılık hastalığı doktor kontrolünde geçebilen bazı durumlarda ise bebeklerin kolaylıkla atlatabildiği hastalıklar arasındadır ancak yeni doğan grubunda kalıcı hasara sebebiyet vermiş sarılık vakaları da mevcuttur. Her hastalık gibi sarılık hastalığında da doktor kontrolü şarttır.

KONJOKTİVİT:

Halk dilinde gözde çapaklanma olarak bilinen ve doğum sonrasında iki üç gün içerisinde bebeklerde görülebilen bu durum gözde kızarma ve kirpiklerde yapışma ile anlaşılmaktadır. Mikrobik bir durumun belirtisi olan konjoktivit doktorunuzun verdiği ilaç ile gözlerin silinmesi sonucunda kolaylıkla ortadan kaldırılabilen hastalıklar arasında yer almaktadır. Temiz eller ile su yardımıyla gözlerdeki çapağı silme işlemini de gerçekleştirebilirsiniz.


KIZAMIK

Bebeklerde kalıcı hasarlara sebep olabilecek bir diğer bebek hastalığı ise kızamıktır. Sadece bebeklerde değil her yaş grubunda sıklıkla görülebilen kızamık hastalığı bulaşıcı ve ciltte döküntü ve ateşe sebep olmaktadır. Tükürük ve temas yolu ile kolaylıkla geçebilen kızamık kısa sürede atlatılabilecek hastalıklar arasında yer almamaktadır. Kızamık aşısının bebekler için göz ardı edilmemesi gerektiği ve aşının ne kadar önemli olduğu ise burada anlaşılmaktadır.

KIZAMIK HASTALIĞI BELİRTİLERİ:
Ateş

Burun akıntısı, öksürük

Hapşırma

Kuru öksürük

Koplik lekeler

Şiş, ağrılı gözler

Vücutta kırmızı döküntüler

Kızamık hastalarında görülen belirtiler arasında en belirgin olanlarıdır.

KIZAMIĞIN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR:

İshal ve kusma

Kulak ağrısı

Larenjit

Konjoktivit

Zatürre, bronşit

Ateş nöbetleri

Kızamık hastalığının devamında bebeklerde ve yetişkinlerde görülen zincir hastalıklardır. Herkesin hayatında mutlaka bir kez geçirdiği düşünülen kızamık hastalığının kolaylıkla atlatılması için kızamık aşısının mutlaka yapılması gerekmektedir.

KABAKULAK HASTALIĞI NEDİR?

Bebeklerde ciddi ağrılara sebep olan ve huzursuz dönemler geçirilmesini sağlayan bir diğer bebek hastalığı ise kabakulaktır. Bulaşıcı kulakbezi iltihabı olan kabakulak çoğu insanda meydana gelen bulaşıcı bir hastalıktır.

KABAKULAK HASTALIĞI BELİRTİLERİ:

Ateş

Boğaz ağrısı

Titreme

Kulakta şişlik

Altçene şişliği

Bitkinlik

Gibi kabakulak hastalığı belirtileri mevcuttur. Bebeklerin aşı takviminde yer alan kabakulak aşısını uygulattığınız sürece bebekte meydana gelen kabakulak hastalığı kısa sürece ve daha az sancılı bir şekilde atlatılır.

Bebek hastalıklarında ebeveynlerin oldukça bilinçli olması gerekmektedir. İlkel yöntemler ve zaman geçmesini bekleyerek hastalığın atlatılmasını sağlamak doğru değildir. Kalıcı hasarlara sebep olabilecek pek çok yöntem halk arasında bilinçsiz şekilde yayılmaktadır. Bu konuda gerekli tedbirleri aldıktan ve aşıları tam uyguladıktan sonra bebeğinizin sağlıklı bir gelişim süreci geçirmesini sağlayabilirsiniz.
 
Geri
Üst