Bebek Forum - Baby Community

Bebeklerinize İyi Geleceğiz - We Will Be Good to Your Babies

SignUp Now!

Bebek Bebek Nasıl Döner

mhrs

Baby Community Member
Katılım
20/8/24
Mesajlar
11
bebekler nasıl döner-1.jpg




Bebeklerin Yattıkları Yerde Pozisyon Değiştirmesi


Bebeklerin yattıkları yerde pozisyon değiştirmesi, sırt üstü yatarken yüzükoyun dönmesi, aile tarafından heyecanla beklenen bir gelişmedir. Bebekler doğdukları ilk aylar içinde 3 aylık olana kadar fazla hareket etmezler. Dolayısıyla ilk dönüşü ana-babaya büyük bir değişiklik olarak yansır ve doğal olarak bu ilk bedensel aktive onları neşelendirir ve heyecanlandırır.


Bebeklerin geçirdikleri, gelişim dönemlerine göre bazı hareketlenmeleri olur. Bunlar belli bir sıra takip ederek oluşur. Şöyle ki:


1- İlk olarak başını tutar,
2- Sonra dönmeye başlar,
3- Sonra destek yardımıyla oturur,
4- Ardından desteksiz oturmaya başlar,
5- Bir yere tutunarak ayağa kalkar,
6- Tutunarak yan, yan attığı adımlarla sıralamaya başlar,
7- Ellerinden tutularak, yardımla birkaç adım atar,
8- Ve yürümeye başlar


bebekler nasıl döner-2.jpg





Birinci Aşama Tamamlanınca, Bebek Ne Yapar?

Bir önceki gelişim tamamlanınca, bebek ikinci aşamaya geçer ve böylece büyümeye başlar.
Daha sonraki gelişmeler, ense, sırt kasları ve kol kaslarının güçlenmesini müteakip başlar. Bebekler gelişim derecelerine göre bazen 4 aylık olduğunda, bazen de 7 ayı doldurduktan sonra dönmeye başlar. Ancak dönme zamanı genel olarak 5-6 aylardır. Bebekte, yavaş yavaş oluşan hareketlenmeler bebeğin motor gelişimleri ile ilişkilidir. Bu yetenek anne sütüyle beslenen bebeklerde daha hızlı gelişir.




Bebeklerin Dönmesine Ailenin Yardımı Nedir?

Bebeklerin büyüme sürecinde, her ay yaşadığı yaş aralığına özel motor gelişim standartları vardır. Sağlıklı bebekler üç aşağı, 5 yukarı bu standart gelişim tablosuna uygun bir gelişim gösterir. Bebeğin motor gelişimi, anne çocuk ilişkisindeki ahenkle sağlanır. Annenin ortam hazırlaması, bebeğine sevgiyle yaklaşması, bebeğini desteklemesiyle orantı olarak hızlı gelişim sağlanır.

Bebeğin dönmeyi başarabilmesi için, önce kaslarının güçlenmesi, kas kontrollerini yapabilmesi ve bunlar için elverişli ortamın sağlanması gerekir. Devamlı olarak beşiğinde tutulan bebekler için, bu gelişimin hızlı olması beklenemez.



bebekler nasıl döner-3.jpg





Bebeğin Kas Gelişimini Sağlayacak Uygulamalar Nedir?

Halı üzerine temiz bir çarşaf serin. Bebeğinizi oraya bırakın. İki yan tarafına doğru sık, sık döndürerek pozisyonunu değiştirin. Bebeğiniz, yan yatmada zorlanırsa arkasını yastıkla destekleyin. Ses çıkaran oyuncaklarla oynatarak hareket etmesini sağlayın.

Karnı üstüne yatırıp çeşitli aktiviteler yaptırın.

Bu çalışmalar Bilhassa baş kontrolü, sırt ve ense kası kontrolü için gereklidir. Bu egzersiz 1-2 dakika ile başlayıp yavaş, yavaş süre uzatılarak uygulanır. Sert zemin üstünde dönme işlemini daha kolay olacağından, uygun zemin hazırlamaya dikkat edin.

Bebeklerin önüne, dikkat çekici parlak, renkli yanıp sönen ışıklı oyuncaklar koyup, onlara ulaşmasını destekleyin.
 
Geri
Üst