Guzelicerik.com
Baby Community Member
- Katılım
- 6/2/20
- Mesajlar
- 90
BEBEK VE ÇOCUKLARDA ASTIM
ASTIM NEDİR?
Astım hava yollarının daralması ile nefes almanın güçleşmesi sonucunda ortaya çıkan ve nefes problemlerinin yaşanmasını sağlayan hastalığa verilen isimdir. Astım hastalığı ataklar halinde ömür boyu süregelen hastalıklardan birisidir. Bebek, çocuk ve orta yaşlılar olmak üzere yaş fark etmeksiniz dünyada 300 milyon insan astım hastalığına sahiptir. Astım hastalığını kontrol altına alabilmek için çeşitli astım ilaçları mevcuttur.
ALERJİK ASTIM NE DEMEK ASTIMDAN NE FARKI VAR?
Özellikle bahar ve yaz mevsimlerinde meydana gelen alerjik astım, havada bulunan küçük partiküllere karşı burun ve nefes yollarının verdiği anormal yanıt sonucunda ortaya çıkmaktadır. Hapşırmaya ve gözlerde kaşıntıya sebep olan alerjik astım kontrol altına alınmadığı taktirde normal astımın ortaya çıkmasına yol açmaktadır.
Alerjik astımda;
Çevresel faktörler
Genetik
Etkili olmaktadır.
ASTIMIN BELİRTİLERİ NELERDİR? ÇOCUĞUMDA ASTIM OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?
Çocuğunuzda astımın olup olmadığını anlamanız için belirleyici birkaç belirti vardır. Çocuğunuz sürekli öksürüyorsa, hırıltılı nefes alıp veriyorsa ve sıklıkla nefes darlığı yaşıyorsa bu durumda astım belirtileri taşıdığı gözlemlenmektedir. Sıklıkla yaşanan nefes sorunları sonrasında zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmeniz çocuğunuzun sağlığı için oldukça önemlidir.
GENEL ASTIM BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kuru öksürük
Nefes darlığı
Hırıltı içeren soluklar
Nefes alışverişte zorlanma
Göğüste tıkanıklık
Soluk alıp verirken ses çıkması
Gibi belirtiler en yaygın astım belirtileridir.
ASTIM RİSKİ
Çocukta ne gibi durumlarda astım hastalığı ortaya çıkma riski vardır diye düşünenler için;
Ailede astım hastası birey varsa
Bebeklik dönemi içerisinde alerjen maddeler içle sık temas geçirildiyse
2 yaşından itibaren ağır solunum yolları hastalıkları geçirilirse
Hamilelik süresince annenin alkol ve sigara tüketimi yapması durumunda
Gebelikten sonra çocuğun bulunduğu ortamda sık sigara tüketilmesi
Anne karnında bebeğin yetersiz ve düzensiz beslenmesi
Çocukta astım hastalığı riskini arttırmaktadır. Özellikle astım hastalığı yaşayan çocukların ebeveynlerinin sigara tüketiminden kaynaklı olarak ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Çocukların yanında tütün kullanımı gerçekleştirmemek sağlık açısından oldukça önemlidir.
ASTIM HASTALARI NE GİBİ PROBLEMLER YAŞARLAR?
Öksürük, hırıltı ve göğüste sıkışmalara sebep olan astım çocuklarınızın günlük yaşamında koşmasını ve çeşitli oyunlar oynamasını engellemektedir. Bu gibi durumlarda çocuklar beden eğitimi derslerine ve spor içeren aktivitelere katılmakta zorluk çekerler.
Geceleri nefes darlığı sebebiyle sık uykudan uyanmalar gerçekleşebilmektedir.
Dudak ve tırnaklarda nefes darlığı sebebiyle morluklar oluşabilmektedir.
Yürümede zorluk, gidilecek alanlara yürürken nefes kesintileri yaşanması astım problemlerinden birisidir.
Belirtilerin sonucunda ortaya çıkan bu problemler çocuğunuzun günlük hayatında büyük etkiye sebep olabilecek sorunlar arasında yer almaktadır. Doktorunuza kısa süre içerisinde giderek astım ilaçlarının kullanımına başlayabilirsiniz.
ASTIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?
TOZLAR:
Toz, astım hastalarının korkulu rüyası olarak adlandırılabilmektedir. Burundan vücuda giren tozlar nefes darlığına sebep olurken astım hastalarının bu süreçte oldukça hassas oldukları görülmektedir.
Ortamı temiz tutmak gerekmektedir
Mobilyalar deri ve vinleks seçilmelidir
Yatak, yorgan ve pamuklu yastıklar yerine orlon gibi sentetik yastım tercih etmelidir
Kirli ve tozlu ortamlardan kaçınılmalıdır
Parfüm kullanılmamalıdır.
Astım hastalığı ölümle sonuçlanabilecek hastalıklar arasında yer almaktadır. Pek çok ebeveynin hem kendileri hem de çocuklarında oldukça hassas olması gereken astım hastalığı erken teşhis ile kontrol altına alınabilmektedir. Çocuklarında astım hastalığı bulunan ailelerin çocuklarının astım ilaçların düzenli olarak yanında taşıdığından emin olmalıdır. Genetik geçişin etkili olduğu bu hastalıkta mucizevi bir tedavi yöntemi yoktur ancak erken tanı sonucunda tamamen kontrol altına alabilirsiniz. En az düzeyde astım ile çocuklar günlük hayattaki aktivitelerini sorunsuz gerçekleştirebilmektedir.