mhrs
Baby Community Member
- Katılım
- 20/8/24
- Mesajlar
- 11
Bebekler Neden Korkar
Bebekler, sinir sistemleri gelişme sürecinden bulunduğundan çok erken yaşlarda korkmuş hissedebilirler. Bebeklerin korkuları, yaş aldıkça ve olayların nasıl geliştiğine kendilerini asimile ettikçe azalacaktır.
Yaygın Bebek Korkuları
Yeni doğan bebeklerdeki yaygın korkular şu şekilde sıralanabilir:
-Yüksek sesler,
-Düşmeler,
-Ebeveynden ayrılma,
-Yabancı kişiler.
Yeni doğan bebeklerin görüşleri daha nesneleri tanımlayacak kadar gelişmediğinden nesneler çoğu zaman onları korkutmaz. Yüksek sesler ise bebekte irkilmeye yol açar. Bu refleks moro refleksi olarak da bilinir.
Moro Refleks
Moro refleksi sıçrama veya irkilme refleksi olarak bilinir. Bebeğin elleri bükülü haldeyken, aniden irkilme, her iki kolun yana açılması, bacakların yukarı kalkması, boynun uzaması ve kolların tekrar yerine gelmesidir. Moro refleksi doğumdan itibaren başlar ve 5-6 ay süresince biter. Birkaç ay sonra bebeğinizin bu refleksi bırakıp ağlayacağını fark edebilirsiniz. Bebeğinizin büyümesinden sonra ise daha farklı korkularla karşılaşabilirsiniz.
Hayal Gücünden Kaynaklı Korkular
Bebeklerin zihninde simgeler ve sembolik düşünceler geliştikçe hayal güçleri gittikçe genişler. Bu hayal gücü genişlemesi ile beraber pek çok konu hakkında kendince hipotezler üreterek korku oluşturabilir.
Olumsuz Deneylerden Kaynaklı Korkular
Anne çocuk karnındayken yaşanan olumsuz durumlar, doğum anında yaşanan sıkıntılar, yetiştirilirken yapılan ihmaller, sağlıkla ilgili problemler, yaralanma ve kaza tecrübeleri bebekte korku temeli atabilir.
Bebeklerin Korkularıyla Baş Edebilmek
Korkular eğer sıklık derecesi artarsa ve üzerine gidilip yenilmez ise çocuğun gelişimde sıkıntılara sebep olabilir. Bu sebeple çocukların korkularının yenilmesi gerekilmelidir. Onlara korkularının yenilmesinde ailesinin de yardımcı olması gerekir. İlk olarak korkulan durumun, mantık çerçevesinde olmasa bile, kabul edilmesi gerekilir. Korkulacak bir şey olmadığını göstermek durumu ters hale çevirebilir.
Bir durumdan aşırı korkuluyorsa eğer ona destek olmak, yanında olduğunuzu hissettirmeniz gerekmektedir. Kucağınıza almak, başını veya sırtını okşamak veya dikkatini başka bir yöne çekmeye çalışmak bu konuda yardımcı olabilir.
Güven Duygusu
Kişiye güven duygusunun aşılanması ile oluşacak veya çoktan oluşmuş korkularını aşabilir. Korku anında veya sonrasında onun korktuğu şeyle alay etmek doğru değildir. Başkalarının da onunla alay edilmesine izin verilmemelidir. Bu durumda evladınızı anlamaya çalışmak ve yanında olduğunuzu ona hissettirmeniz onun için bir güvenli bölge yaratacak ve korkusundan uzaklaşacaktır. Bu süreç boyunca evladınıza kızmamanız ve bir o kadarda sakin olmanız gerekmektedir.