Bebek Forum - Baby Community

Bebeklerinize İyi Geleceğiz - We Will Be Good to Your Babies

SignUp Now!

Bebek BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6/2/20
Mesajlar
90
658583_1920x1080.jpg


BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bebeklerde ilk 4. Ve 6. Ayda diş çıkarma belirtileri görülmektedir. Diş çıkarma süreci sıkıntılı ve ağrılı geçen bir süreç olarak bilinirken bu süreci kolay atlatabilmeniz için birkaç çözüm yolu mevcuttur.

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri:
Oyuncakları veyahut elinizi ısırma
İştahlarında kayıp
Daha fazla salya akıntısı
Ağız ve yüz çevresinde oluşan kızarıklıklar
Ağlama
Uykuda zorlanma
Ateş

Gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Pek çok ebeveyn diş çıkarma süresinde çocuğuna karşı nasıl bir yol izlemesi gerektiğini bilmemektedir. Bu gibi durumlarda çocuğunuzun ateşini kontrol altında tutmak, ısırması için dişlik edinmek, uykusu için rahatlatıcı kokular tercih etmek ve yastığına doğal yağlardan damlatmak etkili çözüm yolları arasında sayılmaktadır.

OYUNCAKLAR VEYAHUT ELLERİNİZİ ISIRMA: Refleks olarak gerçekleştirdikleri bu eylemde dişlerinde oluşan kaşıntıyı yok etmeye çalışırlar. Normalden daha hassas olan diş etleri bu gibi durumlarda geri tepkiler verebilmektedir. Dişlik elde etmek bu sorunun ortadan kalkmasında yardımcı olur.

İŞTAHTA KAYIPLAR: Diş çıkarma süresinde dişeti ağrıları ve kaşıntı meydana gelebileceği için iştah kayıpları oluşmaktadır. Dişlerini rahatsız etmeyecek besinler tercih ederek bebeğinizin diş çıkarma süresince iyi beslendiğinden emin olabilirsiniz.

AĞIZ VE YÜZ ÇEVRESİNDE KIZARIKLIKLAR: Aşırı miktarda meydana gelen salya sebebiyle ağız ve yüz çevresinde kızarıklıklar meydana gelmektedir. Bu gibi durumlarda korkmanız gerek yoktur ancak hassas bir cilde sahip oldukları için sert ve sık bir şekilde silmemeye dikkat etmelisiniz.

DAHA FAZLA EMME: Bebeklerde diş çıkarma döneminde emme de artış gözlemlenmiştir.

UYKUDA ZORLANMA: Ağızda oluşan ağrılar ve kaşıntılar sebebiyle diş çıkarma döneminde uykuda zorluklar, kesintili uykular meydana gelebilmektedir.

DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİNDE ATEŞ: Diş ateşi adı verilen bu ateşlenme türü her bebekte diş çıkarma süresinde gerçekleşmektedir. 38 dereceye kadar normal sayılan bebek ateşinde ateşin artış yaptığını görür görmez doktor müdahalesi gerçekleştirilmelidir.

DİŞ ÇIKARAN BEBEĞİ RAHATLATMANIN YOLLARI NELERDİR?

Diş etine baskı uygulamak
Biberon ucu ve ağızlı bardak kullanmak
Dişlik kullanmak
Diş çıkarma sürecinde bebeğinizin rahatlamasını sağlayacaktır.

DİŞ ÇIKARMADA İLAÇ KULLANILIR MI?

Bebeklerde diş çıkarma döneminde kullanılabilecek çeşitli ilaçlar mevcuttur. Diş etine sürülen bazı ilaçlar ağrıyı kesmek için kullanılmaktadır. Uyuşturucu madde içermeleri sebebiyle çok sancılı ağrılar haricinde tercih edilmemelidir. Bu ilaçların bebeğinizin boğazına değdirilmemesi odlukça önemlidir.

AĞIZ YOLUYLA ALINAN AĞRI KESİCİLER:

Bu ilaçlar
Parasetamol
İbuprofen

İçermektedirler. Bu sebeple diş çıkarma döneminde ağrı kesici tedavisi çok ciddi durumlar haricinde tercih edilmemelidir.

HANGİ DİŞLER NE ZAMAN ÇIKAR?

Çocuğunuz ilk dişlerini 6-10 ay civarında çıkarmaktadır. Santral kesici dişler adı verilen dişler altta yer alan iki diştir.
İKİNCİ DİŞLER: Üst ve orta dişlerdir yaklaşık 8. Ve 13 ayda çıkmaya başlamaktadırlar.
ÜÇÜNCÜ DİŞLER: Üst lateral kesici dişler olarak adlandırılmaktadır bu dişler merkez dişlerinin yanında yer alırlar. Yaklaşık olarak 9. Ve 13 ayda çıkmaktadırlar.
İLK MOLAR DİŞ KÜMESİ: Hem üstte hem de altta yer alan arka dişlere molar dişler adı verilir. 13. Ve 19. Ay civarında çıkarlar.
KÖPEK DİŞLERİ : 16. ve 23. Ayda çıkmaktadırlar.

DİŞ ÇIKARMA SÜRECİ HER BEBEĞİN VE AİLENİN GEÇİRDİĞİ DOĞAL BİR SÜREÇTİR

Diş çıkarma süreci son derece normal ve her çocuğun başına gelen bir süreçtir. Bu dönemde ebeveynlerin bilgili olması ve çocuklarına karşı anlayışlı davranmaları önemlidir. Ağlamalara karşı sabırlı davranmak, ilaç kullanmadan önce doktorunuza danışmak, uyku problemleri için doğal yöntemler bulmak süreci kolay atlatmanız için oldukça önemlidir.
 
Geri
Üst