Guzelicerik.com
Baby Community Member
- Katılım
- 6/2/20
- Mesajlar
- 90
EGZAMA NEDİR?
Egzama kaşıntı, şişme gibi cilt sorunlarına sebep olan bir diğer adı ile dermatit yaygın bir cilt hastalığıdır. Bebekler, çocuklar ve yetişkinlerde sıklıklar görülen bu cilt hastalığı insanları psikolojik ve fizyolojik olarak olumsuz etkilemektedir. Egzama kısa süreli hastalıklardan birisi değildir. Ara ara geçse de tedaviler ile bir süre sonra kendini yenileyerek ömür boyu devam eden bir cilt hastalığına dönüşebilmektedir. Çeşitli ilaçları ve tedavi yöntemleri mevcuttur ancak kesin bir çözümü bulunamamıştır.
Bebeklerde egzama akıllarının yetmeyeceği için sürekli kaşıma ve bununla beraber yaraların oluşmasına sebep olur. Bebeğinizde gördüğünüz döküntülerin teşhisi ve tedavisi için aile hekiminize danışabilir doğum öncesi ve doğum sonrası size yardımcı olan doktorunuz ile görüşebilirsiniz.
Bebek cildi yetişkin cildine göre daha ince ve hassas yapıda olduğu için cilt hastalıklarının boyutu ve ilerlemesi daha ciddi bir problem olarak görülmektedir.
EGZAMA BELİRTİLERİ NELERDİR?
Elde, ayaklarda, saç diplerinde kızarıklık ve döküntü
Sürekli kaşınma isteği
Kabarıklık
İçi su dolu kabarcıklar
Deri döküntüleri
Egzamanın en yaygın egzama belirtileridir. Bebeğinizde bir ya da birden fazla egzama belirtisi varsa vakit kaybetmeden alanında uzman bir kişiden yardım almanız en doğru yol olacaktır.
EGZAMA TEŞHİSİ NASIL KOYULUR?
Fiziki muayene ve yama testi egzaman teşhisi için gerekli prosedürlerden ikisidir. İkisi de uygulandıktan sonra nasıl bir yol ve tedavi süreci izleneceği belirlenir. Yama testi sonucu ortaya çıkan alerjen, dermatologlar tarafından incelenerek teşhisi tam olarak koyulur. Bu süre içerisinde bebekleri banyo yaptırmamak, yoğun fiziksel aktivitelerden uzak tutmak, testi olumsuz etkileyecek faaliyetleri engellemek gerekmektedir. Doğru teşhis için kurallara uyulması şarttır.
Bölgede kızarma, kabarma, kaşıntı var ise yama testi sonucu o maddelere alerjik reaksiyonu olduğu belirlenir.
EGZAMA NEDEN OLUR?
GENETİK
KULLANILAN MADDELER
ALERJİ
HASSASİYET
Egzamanın oluşumuna önemli faktörlerden bazılarıdır. Kimisi genetik olarak aileden geçen bir egzamaya sahipken kimi bebek ise yediği, kullandığı ürünler sonucunda egzama sahibi olur. Egzama çok sıkıntılı ve uzun süreli bir hastalık olduğu için tedavisinin göz ardı edilmemesi gerekmektedir.
Değişik modelleri ve tipleri bulunan egzamanın en çok etkilediği organ ellerdir. Derinin savunmasının azalması sonucunda ellerde egzama oluşur ve bu en ciddi egzamalardan birisidir. Bebeklerde su, sabun, deterjan kullanımının azaltılması ve hassas davranışın artması gerekmektedir. Pek çok anne egzama sonrasında bitkisel ürünler kullanmaya başlamıştır.
Egzama en çok el sırtında ve kollarda görülmektedir. Bu sebeple bebeğinizin ellerinde ve kollarında oluşan döküntülere karşı iyi bir gözlemci olmanız gerekmektedir.
EGZAMA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Apotik egzama
Seboreik egzama
Asteatotik egzama
Kontakt egzama
Numuler egzama
Gravitasyonel egzama
Başta olmak üzere pek çok egzama çeşidi mevcuttur. Toplum içerisinde bilgi yetersizliğinden dolayı pek ayrı görülmese de hepsi birbirinden ayrı ve önemlidir. Tedavi süreçleri farklı olan bu egzama çeşitlerinde oldukça hassasiyet ve uzun bir süreç sizleri beklemektedir. Sıkıntılı bir kaşınma süreci ve sürekli vücut döküntüsüne sebep olacak bu cilt rahatsızlığında gerekli ilaçların kullanılması şarttır.
TOPLUMDA EN ÇOK RASTLANILANN EGZAMALAR:
Saç egzaması
Kulak egzaması
Kol egzaması
El egzaması
Yüzde egzama
Ayakta egzama
Ayakta oluşan egzamayı mantar zanneden pek çok insan vardır. Bu cilt rahatsızlığı mantardan oldukça farklı bir tedavi süreci gerekmektedir. Asla riske atılmayacak sağlık problemlerinden birisi olan egzama erken teşhis sonucunda kontrol altına alınabilir. Bu sebeple vücudunuzun ya da bebeğinizin vücudunda olan döküntü, kaşıntı ve kızarıklıkları iyi tanımanız ve doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.