Bebek Bebeklerde Kalça Çıkıklığı

Gülsüm-Umut

Baby Community Member
Katılım
29 Haz 2017
Mesajlar
508
En iyi cevaplar
5
Tepki puanı
252
Puanları
63
Yaş
44
Konum
Ankara
Web Sitesi
www.bebekforum.net.tr
Bebeklerde kalça çıkıklığı erken dönemlerde anlaşılıp tedavi edilmediğinde sakatlığa yol açmaktadır. Kız bebeklerde erkek bebeklere oranla 6 kat daha sık görülen kalça çıkıklığını tespit etmek için bebekler doğar doğmaz bir ortopedi uzmanına göstermenizde fayda vardır.

Doğumsal Kalça Çıkıklığı : Uyluk kemiğinin baş kısmının içerisinde bulunması gereken yuvadan çıkmasına doğumsal kalça çıkıklığı denmektedir. 

Kalça çıkıklığı bebeklerde doğduğu zaman olması oranı binde bir ile binde bir buçuk arasıdır. Genellikle anne veya babada doğumda kalça çıkıklığı varsa bebekte de görülme oranı artmaktadır. 

Kalça Çıkıklığının Doğumdan önceki Nedenleri : Rahim içerisindeki fetusun bulunduğu kesede suyun az olması, rahim içerisindeki duruş bozuklukları, ırsi olan bağ gevşeklikleri gibi nedenleri vardır. Kalça çıkıklığını hamilelikte önlemek mümkün değildir.

Kalça Çıkıklığının Doğumdan sonraki nedenleri : Ailelerin bazı bakım hatalarından bebeklerde kalça çıkığı doğumdan sonra da görülebilir. Yeni doğan bebeklerde sıkı kundaklamanın yapılması, bebeklerin ayaklarından tutup baş aşağı doğru sarkıtılması kalça çıkığı riskini artırır. Ülkemizde yapılan kundaklamanın yapılmadığı diğer ülkelerde kalça çıkıklığı çok daha az görülmektedir. Bebeğinizi sıkı olarak kundaklamayın.

Yeni doğan bir bebek mutlaka ve mutlaka bir çocuk doktoru tarafından takip edilmelidir. Ve mutlaka ve mutlaka bir ortopedi uzman doktoru tarafından da muayene edilmedir. Tanı ancak böyle konur.

Bebeklerde kalça çıkıklığı tedavisi mutlaka doğar doğmaz başlanmalıdır. 1 yaşından önce kalça çıkığı tedavisi yapılan bebeklerde neredeyse tama yakın bir başarı görülmektedir. 1 yaşından sonraki tedavilerde yaşın ilerlemesine oranla başarı şansı düşer. Erken bebeklik döneminde genellikle ateller ve özel bezler yardımıyla başarı sağlanabilmektedir. Bu yöntemlerin yetersiz olduğu durumda da bebeğe küçük cerrahi müdahalelerde uygulanabilmektedir.
 
Üst