Bebek Bebeklerde Öksürük

Gülsüm-Umut

Baby Community Member
Katılım
29 Haz 2017
Mesajlar
508
En iyi cevaplar
5
Tepki puanı
252
Puanları
63
Yaş
44
Konum
Ankara
Web Sitesi
www.bebekforum.net.tr
Bebeklerde öksürük bir hastalık değil öksürük bir çok hastalığın ortak bulgusudur. Öksürüğün oluş nedeni de bebeğin solunum sistemine bir yabancı cisim girdiği zaman bunu dışarı atmak için bebeklerin ya da normal insanların kullandığı istem dışı bir reflekstir. Öksürük aslında bir koruma mekanizmasıdır. Bebeği hastalıklara karşı korumada solunum yollarında yardımcı olan bir reflekstir. Bir yabancı cisim bronşlara kaçtığı zaman öksürerek atmaya çalışırız. Bronşlarda balgam olduğu zaman ya da yabancı bir cisim olduğu zaman öksürerek atarız. 

Öksürük Neden Olur ? 

Bebeklerde bir çok faktör öksürüğe neden olmaktadır. Bebekler de ilk bir yılda öksürüğün oluş nedenleri doğumsal anomaller, solunum yolları veya kalple ilişkili bir doğumsal anomaller varsa bu öksürüğe neden olur. Bebekler de ses telleri olan bölgenin yumuşak olmasına bağlı olarak nefes alırken hırıltı ve öksürükte olabilir. Genellikle öksürük bebekler ağlarken ve beslenme sonrası artar. İkinci bir etken doğumsal anomali olan reflüdür. Yine bebeklerde doğumsal enfeksiyonlar öksürük yapabilir. Ve ilk üç ayda bulaşan boğmaca enfeksiyonu da bebeklerde öksürük yapabilir. Nezle virüsleri çok sık öksürük yapabilir. Rsv virüsü çok sık öksürük yapabilir. Daha sık öksürük yapan bağışıklık sisteminin çalışamaması ve zatüre gibi hastalıklar da öksürüğe neden olabilir.

Öksüren bebeğe evde müdahale mümkün mü? 

Tabii ki her zaman bebeğinizde bir anormallik gördüğünüz anda doktorunuza başvurunuz. Eğer öksüren bebek burun akıntısı varsa evde hasta kardeşi varsa veya baba da anne de hastalık varsa virütik bir enfeksiyon ise; burun akıntısı, hapşuruk, hafif öksürük dışında bir bulgusu yoksa evde serum fizyoloji burnuna damlatılabilir. Burun temizleme cihazlarıyla temizlenebilir. Annesi besledikten sonra annesi uzun süre dik tutabilir. Çünkü burun tıkanıklığı olduğu zaman bebekler kusunca akciğerine emerek kaçma ihtimali yüksektir. Bu nedenle beslendikten sonra bir yarım saat annenin bebeğini dik tutmasında fayda vardır. Banyo da buhar yaparak bebeğe nemli havayı solutmak gerekir. Ya da nem yapan cihazlar alarak bebeğinizin odasına koyabilirsiniz. 
Ekstra önlemler de vardır. Ancak bu gibi durumlarda bebeğin solunumunu ve beslenmesini devamlı takip etmekte fayda vardır. Sık nefes alıp veriyor mu? Eller de morarma var mı? Bebek uyurken karnı inip kalkıyor mu? Bebeğin solunum sayısına bakacağız. Solunum sayısı çok fazlaysa ya da nefes alıp verirken göğüsündeki kaslarda çekilmeler oluyor mu olmuyor mu? Bebeğin beslenme sayısı ve kapasitesi azaldıysa bu gibi durumlar da acilen doktora başvurunuz.
 
Üst