birbaba
Baby Community Member
- Katılım
- 30/6/19
- Mesajlar
- 218
İki yaş ve daha sonra 30. ay bebeğinizin gelişiminde çok önemli farklar yaratacak iki eşik olacak. Özellikle 30. aydan sonra hayatınız büyük bir ihtimalle çok daha kolaylaşacak. Çocuğunuzun bir anda ne kadar büyümeye başladığının farkına varacaksınız.
Enerji Doluyum...
Şu aralar çocuğunuz enerji ve hareket isteği ile dolu. Bazen bu enerji hiç bitmeyecek mi diye düşünebilirsiniz. Özellikle yürümeye başladığından bu yana her gün öyle yeni şeyler öğreniyor ki durmaya pek de niyeti olmayacak. Bazen fazla enerjiden bazense yeni keşiflerinden kopmak istemediğinden uyumak bile istemeyebilir. Bu enerjiyi fiziksel hareketlere yöneltmek kaba motor kaslarının hızla geliştiği bu dönemde çok faydalı olacaktır. Parka gitmek, minik esneme hareketleri, zıplama çalışmaları, bowling, mini basketbol gibi oyunlar çocuğunuzun hem motor kaslarının gelişmesine destek olur; hem de el-göz ve ayak-göz koordinasyonunun gelişmesini sağlar.
Çocuklar ve Müzik
Çocuğunuzun beyin gelişimine katkıda bulunabileceğiniz iki önemli yolla ilgili tavsiyelere dikkat... 2014 yılında yayınlanan "Zekanın ötesinde: Mutluca Üretken Çocuklar Yetiştirmenin Sırları" (Beyond Intelegence: Secrets for Raising Happily Kids) isimli kitaplarında Dr. Dona Matthews ve Dr. Joanne Foster, iyi tasarlanmış ve çalışma azmini artıran müzik eğitiminin çocukların beyinlerinin matematik ve dil merkezlerinin gelişmesini sağlamasına dair giderek daha fazla kanıt ortaya çıktığını söylemektedirler. G. Schlaug 2005'de "Müzik Eğitiminin Çocukların Beyin ve Bilişsel Gelişimleri Üzerindeki Etkileri" isimli makalesinde; profesyonel müzik sanatçılarının beynin pek çok alanındaki sinir donanımının (neural network) diğer insanlardan daha fazla olduğunun görüldüğünü söylemiştir.
Bir enstrüman çalarken beynin pek çok bölgesi uyarılmakta; çocuklarımızın gelişimleri eş zamanlı olarak farklı alanlarda desteklenmektedir. Özellikle bateri ya da piyano gibi enstrümanları çalmak sağ ve sol beynin koordineli bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Çocuğunuzun bir yandan nota okurken bir yandan doğru tuşlara basarak piyanosunu çaldığını; bir yandan da melodiyi mırıldandığını ya da sözleriyle eşlik ettiğini düşünün. Bilişsel gelişim, el-göz koordinasyonu, dikkat, odaklanma, ince motor kasları derken bir müzik enstrümanı çalmanın ne kadar farklı yönden çocuklarımıza faydalı olabileceğini kolayca görebiliriz.
Elbette bu yaşlar çocuğunuzun bir enstrüman çalmaya başlaması için henüz çok erken. Ancak müziği sevdirmek, ritim tutmayı öğretmek dolayısı ile bazı tohumları ekmek için bu harika bir zaman. Bu dönemde çocuğunuza şarkılar söyleyebilirsiniz. Çok yakında bu şarkılarda size eşlik etmeye başlayacaktır. Ayrıca marakaslar vb. ritim oyuncaklarıyla oyunlar oynayabilir; birlikte ritim tutmaya başlayabilirsiniz. Bu çalışmalar çocuğunuzda müzik kulağının oluşmasında yardımcı olacaktır. Bir enstrüman çalışmaya yönelik eğlenceli çalışmalara ise 3 yaşından itibaren başlamanız mümkün.