Bebek Forum - Baby Community

Bebeklerinize İyi Geleceğiz - We Will Be Good to Your Babies

SignUp Now!

Çocuk Çocuğunuzu Yetiştirme Zorluklarını Aşmak

birbaba

Baby Community Member
Katılım
30/6/19
Mesajlar
218
cocukyetistirirkenengelleriasmak070356096401726021873512083512038.jpg


Çocuğunuz yaşamda rol model olarak, ebeveynlerini taklit ve takip ederek büyür. Bu da aile ve çocuk arasında kopmayacak bir ilişkinin temellerini oluşturur. Ebeveynler, çocuklarına davranışlarıyla ve koydukları kurallarla; onlara yol göstermelidirler.

Burada sizler ebeveyn olarak; en doğrucu veya iyi bir ebeveyn olmaktan ziyade; temel konularda neler yapmanız gerektiğine karar vermelisiniz. Çocuklarımızı elbette seveceğiz ve onların huzurlu bir ortamda büyümesi ve gelişmesi; bizim birincil görevimiz olacaktır. Çocuklarımıza saygılı olmayı öğretmeli ve onlara sevgiyle yaklaşmalıyız. Çocuklarımızı belli bir yere kadar özgür bırakmalı, sonrasında kural ve sınırlarımızı da belirlememiz gerekir. Kuralların nerede ve ne zaman uygulanacağının farkında olmamız gerekir.

cocukyetistirmek873403274540918725293124937654.jpg


1. Kuralları çocuğun yaşına uygun düzenlemeniz önemlidir.

Çocuktur bu durduğu yerde durmaz. Mutfakta bırakırsınız, oturma odasında çıkar karşınıza. Sürekli hareket halinde olmaları, kazalar içinde zemin hazırlayabilir ve sizin söylediklerinize kulak asmayabilirler. Burada koyacağınız kuralların çocukların yaşına uygun koymanız; fazla zorlayıcı olmamanız önemlidir. Yine çocuğunuzun, kendini kontrol edebileceği kuralları koymaya dikkat ediniz!

2. Çocuğunuz büyüdükçe kuralları da arttırmalısınız.

Koyacağınız kurallar, çocuğun yaşına uygun olmalıdır. 3 yaşında ki çocuk “Yapma!” kelimesinden bir şey anlamayabilir, 4 yaşında ki çocuksa anlar. Çocuğunuz geliştikçe, kuralları da değiştirmelisiniz. 2 yaşındaki çocuğunuza; “Vurmamak ve eşyaları yerinde tutması konusunda uyarabilirsiniz!” Bunları hatırlatacak kurallar dizisi koyabilirsiniz. Çocuğunuz 4 yaşına geldiğindeyse, yeni kurallar ekleyerek; onu sakinleştirebilir ve kurallar içerisinde tutabilirsiniz.

3. Koyduğunuz kurallara uyulmaması durumunda, çocuğunuza; ona ne olacağını önceden anlatınız.

Çocuğunuz gün içerisinde çok aktif olabilir ve hatalar yapabilir; bunlardan önce çocuğunuzla oturup yapmaması gerekenleri anlatın ve yine de yaramazlık yaparsa, başına neler geleceğini anlatın. Çocuğun gün içerisinde top oynadığını ve sonrasında bir arkadaşına tokat attığını düşünelim; iki davranışın yaptırımlarının aynı olmaması gerekir. Çocuk, hatalı bir davranışının ardından hangi cezanın -yaptırımın- geleceğini önceden bilmeli ve öğrenmelidir.

4. Kuralları koyun ve sonuçlarının ne olacağını, çocuklarınızla birlikte konuşun.

Örneğin; çocuğunuz bir arkadaşına agresif bir hareket yaptığında -vurduğunda- ; sonucunun ne olacağını, önceden bilmeli ve öğrenmelidir. Bu hatalı davranışının sonuçlarını, çocuğunuzun anladığından emin olmalısınız.

5. Çocukların kuralları uygulaması uzun zaman alabilir, sabırlı olmalısınız.

Çocukların, bazı yaptırımları anlamamakta ısrar ettikleri veya uyum sağlayamadıkları görülür. Bu durumda, sizin o davranışın sonucu konusunda, çocuğunuzla birkaç defa konuşmanız gerekebilir. Yine çocuğunuzun anlayacağı şekilde, onu fazla sıkmadan ve fazla serbest bırakmadan; çocuğunuzun kendini frenleyecek yöntemleri, kendisinin bulmasına yardımcı olabilirsiniz.

6. Yaptırımlar karşısında, birlikte hareket etmelisiniz.

Koyduğunuz kurallar karşısında; anne ve baba olarak fikir aykırılıkları yaşamamalısınız. Birinin cezalandırdığı bir davranışı, diğeri affederse; çocuğunuzun kafasını karıştırabilir. Anne ve baba, oturup birlikte kurallar konusunda fikir birliğine varmalıdır. Yapmaması gereken bir hareketi yaptığında, çocuğun karşılaşacağı yaptırımlar her zaman aynı şekilde uygulanmalıdır. Böyle yaparsanız, çocuğunuzun davranış şeklinde değişim yakalayabilir; onun davranışlarını değiştirmesine yardımcı olabilirsiniz.
 
Geri
Üst