Guzelicerik.com
Baby Community Member
- Katılım
- 6/2/20
- Mesajlar
- 90
ÇOCUKLARDA KISKANÇLIK
Kıskançlık her insanın içerisinde pek çok şeye karşı bulunan duygulardan birisidir. Belirli bir faktörün kıskançlığı tetiklemesi gibi bir durum ilk çocukluk yıllarında ne yazık ki yer almaz. Çocuklar pek çok duruma ve insana karşı kıskançlık hissi duyabilirler.
Genellikle oyuncakları sakınma, kıyafetleri kıskanma, kardeş istememe ya da kardeşi olan arkadaşlara karşı duyulan kıskançlıkla beraber kardeş isteme, anneden babayı ya da babadan anneyi kıskanma durumları çocuklarda en fazla görülen kıskançlıklar arasında yer almaktadır. Bu ve bunun gibi ufak- büyük kıskançlıklar pek çok çocuğun psikolojik olarak problemler yaşamasına sebep olmaktadır. Genellikle kıskançlık yaşayan çocuklarda arkadaşlarına karşı kötü davranma, şiddete eğilim, zarar verici hareketler gözlemlenmektedir. Kardeşini kıskanan pek çok çocukta da kardeşe karşı şiddet uygulama eğilimi dikkat edilmesi gereken kıskançlıklardan birisidir. Ne yazık ki çocuk kıskançlıkları her zaman masum kıskançlıklar olmamaktadır. Bu gibi kardeşlik kıskançlıkların da ebeveynlerin de davranışları etkili olmaktadır.
Ailelerin her iki çocuğa karşı da aynı mesafede durması, birisine ilgi gösterirken diğerinin daha az değerli hissetmesini engellemeyi sağlamaları gerekmektedir.
KARDEŞ KISKANÇLIĞINI ENGELLEME YOLLARI:
Kendi endişelerinizi çocuklara yansıtmamanız gerekmektedir. Çocuğunuzun kıskançlık duyacağından korktuğunuzu söylemeniz onun kıskanması gereken ve sorun yaratacak bir durum içerisinde hissetmesine sebep olur. Dolaylı yoldan çocuğunuzun hareketlerine yön veren ebeveynler haline gelmiş oluyorsunuz.
Sürekli bebekle ilgilenmeniz diğer çocuğunuzun kendini kötü hissetmesine sebep olacaktır.
Yeni doğan bebeği eve getirdikten sonra tüm aile bireylerinin evdeki diğer çocukları bırakıp yeni doğan ile ilgilenmesi çocuklar arasında kıskançlığı tetikleyecektir.
Çocuğunuza bu sürecin geçici olduğunu açıklayabilirsiniz.
Yeni doğan bebek geldikten sonra çocuğunuzun oyun alanını kısmamalı, kardeşin uyuyor sessiz ol ya da hareket etme gibi konuşmalarda bulunmamalısınız. Eve onu kısıtlayan bir bireyin geldiğini düşünmesini sağlamamalısınız.
Kaygılı davranmamalısınız.
Yeni doğana bir hediye ya da eşya alırken diğer çocuğunuz ya da çocuklarınızın da sevebileceği bir eşya almanız gereklidir.
Bebek doğduktan önce nasıl davranışlarda bulunuyorsanız bebekten sonra da aynı davranışlarda bulunmanız gerekmektedir. Aşırı sinir evdeki diğer çocukların bebekten dolayı yaşandığını düşünmesine ve kardeşine düşmanlık beslemesine sebep olacaktır.
Anne ve babalar çocuklarına karşı bu süreçte dikkatli ve hassas davranmalıdır. Çoğu ebeveyn yeni bir bebek heyecanı ile diğer çocuklarına karşı ilgisini azaltmaktadır. Bu gibi durumlarda kıskançlığın doğmaması imkansızdır. Her çocuğun kaç yaşında olursa olsun anne-baba ilgisine ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.
ÇOCUKLARDA KISKANÇLIK BELİRTİLERİ
Şiddete eğilim
Oyuncakları saklama
Oyuncakları bilinçli olarak kırma, parçalama
Kardeşe şiddet
Okula gitmek istememek
Küçük hırsızlıklar
Öfke
İçe kapanıklık
Davranış bozuklukları
Yalan
Çocuklarda kıskançlık genel olarak bu belirtilerle beraber kendini göstermektedir. Çocuğunuzun psikolojisinin nasıl bir durumda olduğunu kendisine, sizlere ve arkadaşlarına karşı olan davranışları sonucunda anlayabilirsiniz. İlerleyen dönemlerde çok büyük problemlere yol açabilecek küçük kıskançlıkları ilk zamanlarda profesyonel bir yardım veyahut detaylı bir konuşma ile ortadan kaldırabilirsiniz.
Bebekler ve çocuklar bu dönemlerde hasarlar alabilmektedir. Anlayışlı olmak, üzerlerine gitmemek ve paylaşımcı olmalarını öğretmek için ideal olan bu zamanda bilinçli ebeveynler olmak oldukça önemlidir. Sosyal çevrenizin de çocuklarınız arasında ayrımcılık yapmasını engellemeniz sizin bu süreci kolay atlatmanıza yardımcı olacaktır. Her çocuk aynı değildir ancak kardeş kıskançlıklarının sebepleri ve sonuçları aşağı yukarı her ailede aynıdır
Kardeşliği öğretmek, bu süreçte onların ikisinin de eşit değerde olduğunu hissettirmek her ailenin yapması gereken davranışlardandır. Mutlu aileler mutlu çocuklar yetiştirirler buna uygun davranışlar sergilemeniz doğru olacaktır.