Bebek Forum - Baby Community

Bebeklerinize İyi Geleceğiz - We Will Be Good to Your Babies

SignUp Now!

Guzelicerik.com

Baby Community Member
Katılım
6/2/20
Mesajlar
90
otizmin-gorulme-sikliginda-artis-var-446585-5.jpg


ÇOCUKLARDA OTİZM

OTİZM NEDİR?


Otizm; yaygın gelişimsel bozukluklar anlamına gelen çocukluk çağlarında ortaya çıkan nöro- gelişimsel bozukluklara verilen isimdir. Bu hastalık bazı çocuklarda normal gelişim göstermesi gereken gelişimde aksaklık ve gerilemelere sebep olabilmektedir. Toplum içerisinde kalabalık ve gürültüye karşı aşırı duyarlı olan otizmli çocuklar bazı yaşamsal problemleri de üstlerinde taşıyabilmektedirler.

OTİZM BELİRTİLERİ NELERDİR? ÇOCUĞUM OTİZMLİ OLABİLİR Mİ?
Her çocukta otizmli olma riski bulunabilmektedir. Bilinç sahibi ebeveynler çocuklarındaki farklılığı çabuk fark ettikleri için otizm teşhisi de erken yaşta koyulabilmektedir.
İnsanlarla iletişim kurmaktan çekinirler. Konuşmalar sırasında konuşmaya katılmak otizmli çocuklar için çok zordur. İletişim becerileri bu sebeple en alt seviyede ve başarısızdır.

Parmak ucundu yürürler

İnsanların bedenlerine dokunmaktan ve kendilerine dokunulmasından da çekinirler. Fiziksel temas otizmli çocukların sevmediği temaslar arasında yer almaktadır.
Geç konuşma, konuştuğunu unutma, konuşmada gerileme ya da durma gözlemlenebilmektedir. Aynı zamanda otizmli çocuklar söylenilen sözleri konuşma içerisinde sıklıkla tekrar ederler.

Kendi etrafında dönme, ileri geri gidip gelme gibi eylemler gerçekleştirirler. Bir şeyi düşünürken ya da endişelendiklerinde yaptıkları bu hareketi pek çok otizmli çocuk yapmaktadır.

Rutinlerine karşı aşırı bağımlılık gerçekleştirirler. Otizmli çocuklar düzensizlikten hoşlanmazlar.

OTİZM’İN NEDENİ NEDİR? OTİZM NEDEN ORTAYA ÇIKAR?

Otizmin sebebi günümüzde henüz tam olarak bulunamamıştır. Çok fazla genin hastalıktan sorumlu olduğu görülürken aynı zamanda genlerdeki bozukluk hastalığın ortaya çıkmasında etkili olmuştur.

OTİZM ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Otizm tek bir şekilde ifade edilerek değerlendirilmesi mümkün olmayan hastalıklardan birisidir. Genetik ve çevresel faktörlerin birleşerek çeşitli otizm türleri oluşturduğu gözlemlenmektedir. Her çocukta farklı belirtiler ile ortaya çıkabilecek otizmin şiddetinde de farklılıklar olabilmektedir.

En yaygın otizm çeşitleri;
ASPERGER SENDROMU
ATİPİK OTİZM
RETT SENDROMU
ÇOCUKLUK DİSİNTEGRATİF BOZUKLUĞU

ASPERGER SENDROMU NEDİR?

Asperger sendromu bulunan çocuklarda sosyal etkileşim ve becerilerde eksiklik gözlemlenmektedir. Çeşitli takıntılara sahip olan Asperger sendromlu çocuklarda otizm spektrum bozukluğunda meydana gelen dil ve zihinsel gelişimlere neden olmaz. Sözcük bilgisinde ve dağarcıklarında herhangi bir sorun bulunmaz. Asperger sendromu teşhisi koyulan çocuklarda denge bozuklukları gözlemlenebilmektedir.

Görsel- algısal işlevde yetersizlik
Denge problemleri
Sosyal yetersizlik
İletişi bozukluğu
Asperger Sendromda görülen olumsuzluklardan bazılarıdır.

ATİPİK OTİZM

Atipik otizm hastalığına sahip olan çocuklar iletişim kurmakta zorluk çekerken aynı zamanda tekrarlayıcı konuşmalar gerçekleştirirler. İletişim sırasında kendilerinin veyahut karşısındaki insanın söylediklerin tekrar ettikleri ya da tek bir kelimeye takılı kalarak yinelemeleri gözlemlenmiştir. Atipik otizmde gerekli eğitim olanakları çocuğa sağlandığında olumsuzluklar ortadan kaldırılabilmektedir. Otizm çeşitleri arasında tedavi sürecinde karşılık verebilen tek otizm grubunun Atipik otizm olduğu uzmanlar tarafından belirtilmiştir.


RETT SENDROMU
Kız çocuklarında ortaya çıkabilecek olan rett sendromu bir sprektrum bozukluğudur. Doğumdan sonra ilk beş aylık süreyi kapsayan kısımda norma gelişimini gösteren çocuklarda ortaya çıkabilmektedir.

RETT SENROMU BELİRTİLERİ NEDİR?

El hareketleri yavaşlar
Baş büyümesi yavaşlar
El becerilerinde kayıplar oluşmaya başlar
Takıntılı el hareketleri ortaya çıkar
Beyinsel beceriler zamanda gerilemeye başlar
Dil ve sözcük dağarcığında eksilmeler ve gerilemeler meydana gelir
Otizm grupları içerisinde en tehlikeli olan bu grupta çocuklara karşı oldukça hassas olmak gerekmektedir.

ÇOCUKLUK DİSİNTEGRATİF BOZUKLUĞU
Doğumdan sonra iki yıllık bir süreçte çocukluk disintegratif bozukluk hastalığına sahip çocuklar normal gelişimlerini gösteriler. Bozukluğun başlamasıyla daha önce kazanılmış beceriler gerilemeye başlar ve otizm belirtileri kendini belli eder. İleri derece zihinsel geriliğe sebep olabilecek çocukluk disintegratif bozukluk üst düzey hastalıklara yol açabilmektedir.
 
Geri
Üst