Guzelicerik.com
Baby Community Member
- Katılım
- 6/2/20
- Mesajlar
- 90
ÇOCUKLARDA SAÇKIRAN
SAÇKIRAN NEDİR?
Saçkıran, mantarın etkili olduğu ve deride deformasyonlara sebep olan hastalık türlerinden birisidir. Bebek, çocuk, yetişkin olmak üzere her yaş grubunda görülebilir olan bu hastalık saç başta olmak üzere vücudun tırnak, el gibi alanlarında da etkili olabilmektedir.
SAÇKIRAN TÜRLERİ NEDİR?
İki çeşit saçkırana rastlanılmaktadır.
* erkek
* dişi
Erkek saçkıran daha dar alanlarda dökülmelere ve deri hastalıklarına sebep olurken dişi saçkıran çok geniş alanlara yayılım gösterebilmektedir. Pek çok insanın vücudunda yayılabilecek olan bu mantar türü dişi olduğunda yayılım hızı da artmaktadır. Ancak erkeklerde kadınlara oranla daha fazla saçkıran vakası görülmektedir. Kırk yaşının altındaki hastalarda çoğunlukla gözlemlenmektedir.
SAÇKIRAN (ALOPESİ AREATA) NEDENİ NEDİR?
Saçkıran hastalığının nedeni kesin olarak tanımlanamamıştır. Bağışıklık sisteminin hasar görmesi ve sorunlar yaşanması sebebiyle saçkıran hastalığı yaşandığı düşünülmektedir. Ottoimmün hastalıklar vücudun kendi hücre ve dokularına karşı yabancılık duyması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Olumsuz etkisi pek çok olan bu hastalık saçkıranda da bağışıklık hücrelerine karşı saldırı gerçekleştirerek saç köklerinde deformeye sebep olur. Şiddetli saç dökülmesi ve saç derisi hastalıkları bu süreçten sonra meydana gelmektedir.
Saçkıranın genetik faktörler sebebiyle ortaya çıktığı da sıklıkla görülmektedir. Saçkıran olan bir ailenin çocuğunda da saçkıran görülme riski normal bir çocuğa oranla üç kat fazladır.
SAÇKIRANLA BERABER ORTAYA ÇIKABİLECEK DİĞER HASTALIKLAR NELERDİR?
Egzama
Addisson hastalığı
Sedef hastalığı
Vitiligo
Lupus
Atopik alerjik astım
Saman nezlesi
Kronik iltihabı tiroid hastalığı
SAÇKIRAN SONUCUNDA OLUŞABİLECEK RİSKLER NELERDİR?
Alopesi areata kırklı yaşlardan önce erkek çocuklarında sıklıkla rastlanan hastalıklardan birisidir. Erkeklerde şiddetli kelliğe yol açmaktadır.
Cinsiyet bu hastalıkta oldukça önemli bir konuma sahiptir.
Genetik yatkınlık
Otoimmün hastalıklar
Down sendromu
Saçkıran hastalığının görülme riskinde artışa sebep olmaktadır.
SAÇKIRAN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Saçlarda bölgesel olarak dökülmeler gerçekleşir
Tırnak yapısında değişiklikler gözlemlenir
Sakal, kaş, kirpik dökülmeleri meydana gelir
Bu gibi şiddetli döküntülerde kısa süre içerisinde doktorunuza danışmanız ve önerilmektedir.
SAÇKIRAN TEDAVİSİ NASIL YAPILMAKTADIR?
Cilt hastalıkları doktorunuza gittikten sonra tedavi yönteminiz için bir yol belirlenecektir. Saçkıranın asıl sebebini bulmak için kan testi, hormon testi gibi birtakım testler istenilmektedir. Bazı durumlarda bitkisel şampuanlar, gen tedavisi, hormon tedavisi ve immünoterapi adı verilen yöntemlerle tedavi gerçekleştirilebilmektedir. Saçkıran hastalarının farklı tedavi yöntemlerine cevap verdikleri gözlemlenmiştir.
Çocuklarda saçkıran hastalığı çocuğun pek çok açıdan olumsuz etkilenmesine sebep olan hastalıklar arasında yer almaktadır. Çocuk kelleşme sebebiyle toplum içerisinde kendisini eksik ve çirkin hisseder. Bu durumda arkadaş çevresinden uzaklaşma veyahut asosyallik ortaya çıkabilmektedir. Sınav senesinde çocuk üzerinde kurulan ağır baskı sonucunda da saçkıran hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Stres, kaygı, yeme bozuklukları saçkıran hastalığının ortaya çıkmasına neden olan diğer faktörler arasında yerini almaktadır.
SAÇKIRAN HASTALIĞI BULAŞICI MIDIR?
Saçkıran hastalığı mantar sebebiyle oluşan ve hızla yayılan bir hastalık olması sebebiyle bulaşıcı hastalıklar arasına girmektedir. Evinizce saçkıran hastalığına sahip bir birey yer alıyorsa kullandığı tarağı kullanmamak, kafa kafaya vermemek, aynı tokayı kullanmamak ve yastığında yatmamak sizlerin saçkıran riskini taşımanızı engellemektedir. Bu durumda oldukça dikkatli olmak ve hassasiyet göstermek hastalığın diğer bireylere de bulaşmaması için önemlidir.
SAÇKIRANA İYİ GELEN BİTKİSEL YAĞLAR NELERDİR?
Doğal yollarla saçkıran tedavisi olmak isteyenler için pek çok yağ mevcuttur.
Lavanta yağı
Biberiye yağı
Papatya yağı
Sedir ağacı yağı
Nane yağı
Limon yağı
Bunlardan bazılarıdır. Saçkıran hastalığı yoğun olmayanların tercih edebileceği bitkisel yağlar ile de tedavi mümkündür.