Guzelicerik.com
Baby Community Member
- Katılım
- 6/2/20
- Mesajlar
- 90
ÇOCUKLARDA YÜRÜME BOZUKLUĞU
Yürüme bozuklukları, çocuklarda içe ya da dışarıya basma durumu olarak söylenmektedir. Çocuk yolda yürürken içe ya da dışa doğru basması sonucunda kendisine çelme takarak düşebilir. Bu gibi durumlarda çocukların alanında uzman kişiler tarafından muayene edilmesi ve gerekmektedir.
İÇE BASMA DURUMUNUN SEBEPLERİ NEDİR?
Beyin ve sinir sistemi hastalıkları
Beyin felci
Kalça çıkıklığı
Ayak tarak kemiklerinde içe dönme
Kemik hastalıkları
Kaval kemiğinin içe dönmesi
Gibi durumlar yürürken içe basmaya sebep olmaktadır.
YÜRÜME BOZUKLUKLARININ NEDENİ NEDİR?
Yürüme bozuklukları pek çok hastalık sebebiyle ortaya çıkabilmektedir.
Doğumsal hastalıklar
Nörolojik rahatsızlıklar
Parkinson
Sinir sistemi hastalığı
Multiple Skleroz (MS)
Kalça ve diz protez ameliyatı
Ayak sinir hastalığı
Tendon sorunları
Alt ekstremite kırıkları
Sebebiyle yürüme bozuklukları ortaya çıkmaktadır.
BEBEĞİMDEKİ YÜRÜME BOZUKLUĞUNU NASIL ANLARIM?
Bebeklerde yürüme bozukluklarını anlamak için birkaç şeye dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu sorunlardan herhangi birisi ile karşılaştığınızda bebeğinizi doktorunuza göstermeli kesin bir teşhis koyulmasını beklemelisiniz. Teşhis sonucunda tedavi sürecinize kısa süre içerisinde başlayarak çocuğunuzun sağlığını korumanız sağlanacaktır.
Adım atarken ağrı duymak
Parantez bacak olmak
Bacaklarda şekil bozuklukları
İçe adımlama
Dışa dönük adımlama
Sendeleme
Paytak yürüyüş
Topallama
Bacaklar arasında fark
Bebeğinizde herhangi bir yürüme bozukluğunun belirtisi olabilir. Bu gibi durumlarda kısa süre içerisinde doktorunuz ile görüşmeniz gerekmektedir.
YÜRÜME BOZUKLUĞUNUN BİR BAŞKA SEBEBİ DE KAS HASTALIKLARIDIR
Yürürken yorulma, ayakların içe ya da dışa basma problemi, otururken kalkmakta zorlanma gibi problemlerin bir başka sebebi de kas hastalıklarıdır. Günlük yaşamda bebek, çocuk, yaşlı pek çok insanı etkileyen bu hastalık gün içerisinde hastalığı yaşayan bireyi çok fazla etkilemektedir.
YÜRÜME BOZUKLUKLARI NEDEN OLUR?
YÜRÜME BOZUKLUKLARI NASIL GİDERİLİR?
Yürüme bozukluklarının bir başka sebebi de çocuğunuz için seçtiğiniz ayakkabılardır. Ayak sağlığı çocuğunuzun bebeklik döneminden itibaren oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Ayak şekline göre ayakkabı seçmek ve çocuğunuzun kemik sistemine destek sağlayacak ayakkabı seçimlerinde bulunmanız gerekmektedir.
Yürüme ve denge bozukluklarında fizyolojik etkenler de neden olabilmektedir.
Nörolojik hastalıklar
Kulak ve tiroid
Hastalıkları da yürüme bozukluklarının sebepleri arasında yer almaktadır. Pek çok insan çok büyük uğraşlar sonucunda bu hastalığı ortadan kaldırabileceğini düşünse de B12 vitamini ile tedavisi yapılabilmektedir.
B12 vitamini desteği ile doktorunuz sinir hücrelerini yeniden onarabilmektedir. DNA yapımında da kullanılan b12 vitamini sinir hücrelerini yeniden onarmaktadır ve yürümeye engel olan fizyolojik problemleri ortadan kaldırmaktadır.
Yürüme problemlerinin ortadan kaldırılması için korse veya ayakkabı yükseltici, koruyucu gibi ürünlerin kullanılması da gerekmektedir.
BACAK KORSESİ
Yürüme sırasında bacağın kendisini bükmesini engelleyerek düzgün bir yürüme imkanı sunar.
Sakatlanmalar sonucunda ortaya çıkan yürüme bozukluklarını engellemekte en çok kullanılan tıbbi yöntem bacak korsesidir.
Günde yarım saati bulan yürüyüşlerinizi sakatlık sonrasında bu korse ile tamamladığınızda bacak kaslarınızın gelişimi sağlanır.
Ancak korse ile yürüyüşler her zaman spor salonları veyahut tarta pistlerde yapılmak zorundadır. Aklınıza gelen heryerde korse ile yürüyüş yapmanız mümkün değildir.
AYAKKABI YÜKSELTİCİSİ
Bacakları arasında fark olan insanların tercih edebileceği yöntem olan ayakkabı yükselticisi bacaklar arası yükseklik farkını ortadan kaldırarak kolay yürüyüş için bebeğinize destek sağlar.
Yürüme bozukluklarında doktorunuzda görüştükten sonra b12 vitamini desteğine başlanılmalı ve gerekli materyallerin kullanımını yapmalısınız. Göz ardı edildiğinde kişinin hayatını büyük ölçüde etkileyecek olan bu hastalık pek çok olumsuzluğa sahiptir. Uzman bir doktorla kısa süre içerisinde görüşmeniz çocuğunuzun sağlığı ve psikolojisi için oldukça önemli bir faktördür.