Guzelicerik.com
Baby Community Member
- Katılım
- 6/2/20
- Mesajlar
- 90
DOĞUM SONRASI ANNEDE DEĞİŞİMLER
Gebelik süreci 40+ haftalık bir süreyi kapsamaktadır bu süre zarfında gebede östrojen ve progesteron seviyeleri on katına çıkmakta ve bu yeni duruma alışma süresi gerekmektedir. Annenin duygularını, davranışlarını tamamen etkileyen ve değişime sebep olan bu zaman aralığı anneyi ve çevresindekileri olumlu- olumsuz pek çok yönde etkilemektedir. Bu süreçte fiziksel ve psikolojik olarak pek çok değişim gözlenebilir ancak korkmamak ve anneyi de tedirgin etmemek gerekiyor.
DOĞUM SONRASINDA NE GİBİ DEĞİŞİMLER OLUR?
Duygusal gelgitler
Dengesizlik
İştah kaybı
Saç dökülmesi
Göğüslerde sertleşme
Gibidurumlaranneden gözlemlenebilecek değişimler arasında yer almaktadır. Her doğum yapan kadında görülebilecek ve değişimi hissettiren bu durumların kolaylıkla atlatılması için anneye destek bu süreçte oldukça önemlidir.
DUYGUSAL GELGİTLER:
Yeni bir bireyi dünyaya getiren anne, bu süreçte neler yaşayabileceğini düşünür. Bir bebeğin sorumluluğunu alacak olması ve uzun süreli ağır bir sürecin kendisini beklediğinin bilincinde olmak anneyi olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu süreçte babanın anneye olan desteği oldukça önemlidir. Annenin gerginliği, duygusallığı, üzüntüsü, mutluluğu gözlemlenmeli uygun davranışlar ile karşılık verilmelidir.
Doğum sonrası geçici depresyon olarak bilinen Postpartum Depresyon uykusuzluğa, iştah kaybına ya da artışına, cinsel isteklerinde azalmaya sebep olabilmektedir. Aynı zamanda bu dönemde annenin bebeğine karşı yetersiz olduğunu düşündürecek konuşmalardan da kaçınılması gerekmektedir.
DENGESİZLİK:
Duygusal değişimlere sahip olan gebe eski ruh haline tekrar dönebilmek için zamana ihtiyaç duyar. Bu süreçte dengesizlik ve kararsızlık annenin sahip olabileceği özellikler arasında yer almaktadır. Oldukça anlayışlı olmak ve bu durumun geçici olduğunu kabullenmek gerekmektedir. Anneye destek bu süreçte oldukça önemlidir.
SAÇ DÖKÜLMESİ:
Saç folikülleri hamilelik döneminde normale göre daha aktif büyür ve saçlarda gürleşme meydana gelir. Doğum sonrası dönemde ise östrojen seviyesi düşeceği için foliküller de bu durumdan etkilenir. Etkilenen foliküller aşırı saç dökülmesine ve kafa derisinde incelmeye sebep olur. Bu durumda korkmamak gerekiyor kısa bir süre içerisinde saç dökülmeniz duracak ve eski halinize kavuşacaksınız.
DOĞUM SONRASI PSİKOLOJİK VE FİZYOLOJİK DEĞİŞİMLERİ HAFİF ATLATMAK İÇİN:
Doğum sonrası süreçteki değişimleri hafifletme, ruh halinizi kontrol altında tutabilmek için değişik yollar mevcuttur. Kendinize iyi gelecek yöntemler geliştirebilir ya da her yeni doğum yapmış kadında etkili olan bu yöntemleri kullanabilirsiniz.
Uzun süreli ılık duşlar bedeninizin gevşemesini sağlarken stresinizin de azalmasında etkili olacaktır.
Açık havada yürüyüş fiziksel toparlanmanızı sağlamaya yardımcı olurken aynı zamanda temiz hava da zihinsel yorgunluğunuza da iyi gelmektedir.
Bol su tüketimi anne sütünün artmasına yardımcı olmaktadır. Eğer bebeğiniz için yetersiz sütünüz olduğunu düşünüyorsanız bol su tüketerek anne sütünün artmasına katkı sağlayabilirsiniz.
Sağlıklı beslenmek bu süreçte fiziksel olarak toparlanmanıza yardımcı olarak bir diğer faktördür. Temiz gıdalar ile beslenen anneler kısa sürede eski formuna ve zindeliğine kavuşmaktadır. Aynı zamanda eksik beslenme veyahut diyet bu dönemde anne ve bebek sağlığı için oldukça tehlikelidir.
Babanın desteği hamilelik sonrası dönemde en önemli faktördür. Siz bu duygusal değişimleri yaşarken eşinizin size ve bebeğinize olan desteği hem süreci hızlı atlatmanıza hem de aile bağlarınızın çok daha fazla güçlenmesini sağlayacaktır.
Yeterli uyku ise bebeğinize verebileceğiniz en iyi hediyelerden birisidir. Bu süreçte size yardımcı olacak insanların sağladığı yardım sürelerinde uyuyarak dinç bir vücuda sahip olmalısınız. Sadece sizin uzun süreli baktığınız bebek bir süre sonra uykusuzluğun getirdiği agresifliklere sebep olabilmektedir. Eş desteği bu kısımda da oldukça önemlidir.