Bebek Forum - Baby Community

Bebeklerinize İyi Geleceğiz - We Will Be Good to Your Babies

SignUp Now!

Bebek Evde Bebek Güvenliği

Elçines

Baby Community Member
Katılım
27/7/22
Mesajlar
222

C2977E80-4E8E-49C0-97B0-A59923245BA2.jpeg

Evde Bebek Güvenliği Nasıl Sağlanır?​

Kendimizi en rahat ve güvende hissettiğimiz alan evimizdir. İş dışında kısmen zamanımızı evimizde geçiririz. Özellikle kış aylarında dışarıda çok fazla vakit geçiremeyiz. Tabii olarak bebeklerimiz de zamanlarının çoğunu evde geçirmiş olurlar.

Bebekler emeklemeyi, yürümeyi öğrenirken ve etrafındaki metaları keşfederken elbette düşüp kalkacaktır; ancak bildiğiniz üzere bebekler yaramazdırlar. Ne yapacakları kestirilemez. Bu durumda evinizi bebeğinizin güvenliğine göre tasarlamak için bazı düzenlemeler yapmanız gerekecektir.

Henüz bebeğiniz dünyaya gelmeden önce evinizde tehlikeli olan herhangi bir durum olmadığını düşünebilirdiniz, ancak bebeğin emeklemeye başlamasıyla birlikte korkulacak durumun farkına varmışsınızdır. Şimdi daha önce aklınıza gelmeyen birçok şeyi düşünmek ve gözden geçirmek durumunda kalacaksınız. Peki, evinizde bebek güvenliğini sağlamak için neler yapmanız gerekiyor?

Gözünüzü Bebeğinizden Ayırmayın!

Aslına bakılacak olursa evde bebek güvenliğini sağlayacak en önemli unsur gözünüzü bebeğinizden ayırmamak olacaktır. Bebeklerinizi asla küçümsemeyin. “Daha yeni emeklemeye başladı, ne yapabilir ki?” ya da “2 dakika dursun şurada, ben çamaşır asayım” gibi hatalara asla düşünmeyin. Siz farkına varmadan o kadar hızlı büyüyorlar ki! 2 dakikadan ziyade, saniyeler içerisinde bebeğinizin neler yapabileceğini gördüğünüzde gerçekten çok şaşıracaksınız. Bunun için önce bebeğiniz gibi düşünmeniz gerekecektir. Yani bir ebeveyn olarak size düşen görev, onun neler yapabileceğini önceden kestirmek olacaktır. Kendinizi onun yerine koyun ve etrafa şöylece bir bakın. Ona zarar verebileceğini düşündüğünüz şeyleri kafanıza not edin, kaldırılması gerekenleri kaldırın ve önlem alınması gerekenlere de derhal önlem alın.

Ortalıkta Küçük Parçalı Oyuncaklar ve Zarar Verebilecek Eşyalar Bırakmayın!

Bebekler, çevrelerini tanımaya çalışırken her şeyi ağzına sokma eğilimindedirler. Bu durumda bebeğinizin boğazına kaçabilecek her türlü şeyi ortalıkta bırakmamanız gerekiyor. Mesela;
  • Bozuk paralar, piller ve düğmeler bebeğinizin ağzına atabileceği, boğulmalarına yol açabilecek şeylerdir.
  • Balonlar, patladığında dağılan parçalarıyla bebeğin boğulmasına neden olabileceği için ortada bırakılmamalıdır.
  • Oyuncak bebeklerin minik gözleri gibi bebek oyuncaklarının küçük parçaları, yutma tehlikesi barındırdığı için ortada bırakılmamalıdır. Çocuğun gelişimine uygun ve güvenli oyuncaklar alınmalıdır.
  • Saçınızdan çıkarıp bir kenara attığınız saç tokası bile çocuğunuz için tehlike arz eder. Bu konuda dikkatli olmalısınız.

Bebek Mutfaktaki Tehlikelerden Nasıl Korunmalıdır?

Sadece evin yaşadığınız odalarını değil mutfağınızı da kontrol etmelisiniz. Siz yemek yaparken minik yavrunuz içeride sizi beklemeyecek yanınıza gelecektir. O da sizinle mutfakta vakit geçirecek ve elbette ki boş durmayacaktır. Çocuklarımıza oynamaları için birçok çeşit oyuncak alsak da onlarla kanaat etmeyecektir. Bu konuda onları muhakeme edemeyiz. Heves duygusu insanın genetiğinde vardır. Bebeğiniz etrafındaki her nesneyi tanımak için ona dokunmak isteyecektir. Her nesne, ki özellikle keskin mutfak eşyaları bebeğin eline ve ağzına alması için uygun değildir. Peki bunun için ne yapmalısınız? Cevabı düşündüğünüz kadar zor değil.

  • Çatal-bıçak gibi eşyalarınızı genellikle üst çekmecelere koyar ve bebeğinizin oraya yetişmeyeceğini düşünebilirsiniz, ancak bebeğiniz o kadar hızlı büyüyor ki ona yetişemezsiniz. Bu nedenle bu tip eşyalarınızı daha üst raflara ve kapalı dolaplara saklayabilirsiniz.
  • Temizlik maddelerinizin her an elinizin altında olmalarına alışkın olabilirsiniz, ancak bu maddeleri bebeğinizin ulaşamayacağı üst raflara koymalısınız. Bir diğer çözüm ise kapak ve dolap kilitleri Bu kilitleri kullanarak, bebeğinizin içinde tehlikeli şeyler olan dolap kapaklarını açmasını mani olabilirsiniz.
  • Yemek pişirirken tencerenizin sapını iç kısma doğru çevirmeli ve ocağın arka bölümünü kullanmalısınız. Böylece kolunuzu yanlışlıkla sapa çarpıp da sıcak yemeğin dökülmesini engellemiş olursunuz. Eğer daha güvenilir olmasını isterseniz ocak bariyerleri işinizi görecektir.
  • Bebeğiniz henüz yürümeye başlamamış olsa bile, bir yerlere tutunup ayakta durabileceğinden fırınınız veya ocağınızın düğmelerini açabilir. Bu tehlikeyi önlemek için PVC kapaklı ocak kilidi alabilirsiniz, bu ürünler ocağın gaz düğmesini yalnızca sizin kullanmanıza olanak sağlar.
  • Bulaşık makinenize deterjanını koyup bırakmayın. Deterjanı çalıştıracağınız zaman koyun.
  • Bebeğiniz buzdolabını açabilecek kapasitedeyse, alt raflarda boğazına kaçabilecek yiyecekler ve kırılabilecek şeyler bulundurmayın.

Mutfak, bebekler için her açıdan tehlikeli bir yerdir. Siz mutfakta olmadığınız zamanlarda da bebeğiniz size farkettirmeden mutfağa gidebilir. Böyle durumlarda bebeğinizi mutfaktaki tüm tehlikelerden korumanın en iyi yolu bebek güvenlik kapısı kullanmaktır.

Bebek güvenlik kapısı, siz içeride yokken bebeğinizin mutfağa girmesini önleyecek ve onu güvende tutacaktır. Ayrıca eğer evinizde merdiven varsa, merdiven başlarında da yerleştirebilirsiniz.

Bebekli Ev Nasıl Güvenli Hale Getirilir?

Oturma odaları evimizin en önemli alanlarıdır. Evimizde gün içinde en çok orada bulunuruz. Tabii bebeklerimiz için de durum öyle. Bu nedenle bu odalarda bebek için tehlikeli olabilecek şeyleri göz ardı etmememiz gerekir. Örneğin;

  • Televizyonunuz ünitenin üzerinde değil de duvara monte olmalıdır. Böylece bebeğinizin o kocaman eşyaya ulaşması zor olacak ve devirme riski olmayacaktır.
  • Televizyon kumandalarının pil kapaklarının takılı olduğundan emin olmasınız.
  • Televizyon Ünitenizin veya sehpanızın üzerindeki fotoğraf çerçeveleri bebek güvenliği açısından tehlikeli unsurlardır. Çerçevenizin kenarları plastik olsa dahi fotoğraf bölümü camla kaplıdır. Bu nedenle onları duvara asmayı deneyebilirsiniz.
  • Kırılabilecek diğer dekoratif ev eşyalarını da bebeğinizin yaklaşamayacağı yerlere yerleştirmelisiniz.
  • Eğer salonunuzda şömine kullanıyorsanız ısıya dayanıklı kapak takmalısınız. Kullanmadığınız zamanlarda da kapağını kapalı tutmalısınız. Şöminenin sivri kenarlarına yumuşak köşe koruyucu pedlerden takabilirsiniz.
  • Mum ve kibrit gibi eşyalarınızı ortadan kaldırın. Odada yanan mum bebek için çok tehlikelidir. Yanmasa dahi mumu ağzına sokabilir ve balmumunu çiğneyerek boğulma tehlikesi yaşayabilir. Eğer mum ışığından hoşlanıyorsanız mum efekti veren pilli ışıklardan faydalanabilirsiniz.
  • Evinizde merdiven varsa güvenlik kapısı kullanmalı ve kullanmadığınız zamanlar kapalı olduğundan emin olmalısınız.
  • Evde bebek güvenliği için tavsiyelerden bir diğeri de, eğer odanızda kitaplık gibi ağır eşyalar varsa muhakkak yere veya duvara sabitlemeniz gerektiğidir. Önüne engel koysanız dahi bebeğiniz kaşla göz arası oraya ulaşabilir ve feci bir kaza yaşayabilir.
  • Özellikle ev genelinde pencereleri kapalı veya bebeğin açamayacağı şekilde yarım açık bulundurmalısınız ve açık pencerelerin kenarına asla sandalye koymamalısınız.
Bebeklerde yaşanan kötü sonuçlu kazaların çoğu bu şekilde gerçekleşir. Bu nedenle evde bebek güvenliğini sağlamak için bu gibi şeyleri ertelemeyin ve derhal çözüme ulaştırın.

Sivri Köşeleri Tespit Edin!

Evinizdeki mobilyalar genellikle köşelidir ve ayaklanan minikler için oldukça tehlikelidir. İşte burada devreye köşe koruyucular girer. Masalarınızın keskin ve sivri köşelerine bu koruyuculardan monte edebilirsiniz. Bu ürünleri bebek güvenlik gereçlerinde görüntüleyebilirsiniz. Hatta isterseniz birçok koruyucu malzemelerin bir arada olduğu bebek güvenlik seti de alabilirsiniz.

Evde cam sehpanız varsa camın temperli olup olmadığını öğrenin. Eğer temperli ise herhangi bir darbede bin bir parçaya ayrılmayacaktır. Bu durumda köşe koruyuculardan faydalanabilirsiniz, ancak eğer temperli değilse, bebeğin güvenliği için mümkünse o sehpayı kaldırın.

Bebeğim Prizle Oynuyor, Ne Yapabilirim?

Bebeklerin oynamaya bayıldıkları şeylerden biri de maalesef priz ve kablolarımızdır. Olabilecek herhangi bir tehlikeye karşı şunları yapmalıyız;

  • Eğer prizleriniz alçaktaysa bebek güvenliği için tasarlanmış priz kapaklarından monte ettirin.
  • Bazı evlerde prizler bebeklerimizin ulaşamayacağı yükseklikte olabilir, ancak uzatmalı prizler de oldukça sık kullandığımız ürünlerdir. Bebeklerimiz bu prizlerin içine metal bir nesneyi sokabilir. Bu nedenle uzatmalı prizleri yerde bırakmamalıyız.
  • Genellikle televizyonların yanında birbirine geçmiş bir kablo yığını olur. O yığını toplayarak kapalı bir şeye oturtup ünitenin arkasında görünmeyen bir yere monte edebilirsiniz. Bunu havlu kağıt rulosuyla kendiniz bile yapabilirsiniz.

Güvenli Bebek Odası

  • Yatak odalarında bebek güvenliğini sağlamak için bebeğinizin yatağını pencereye yerleştirmemelisiniz.
  • Bebeğin odası başta olmak üzere, evde bebeğin çıkıp ulaşabileceği bütün pencerelere pencere kilidi monte ettirmelisiniz. Siz bebeğinizi uyuyor sanırken o tehlikeli işler peşinde olabilir.
  • Onu uyutup yanından ayrıldığınızda gözünüzün arkada kalmaması için dijital bebek dinleme telsizi veya bebek video kamerası kullanabilirsiniz.
  • Beşiğin parmaklıklarının bebeğinizin geçemeyeceği kadar küçük olmasına önem vermelisiniz.
  • Bebeğinizin büyüdüğü ve oturmaya başladığı zaman içinden düşmemesi için beşiğin yüksekliğini düşürmeniz gerekecektir.
  • Bebeğiniz uyurken düşmesinden korkuyorsanız yatak bariyeri kullanabilirsiniz.
  • Yatak odalarında ve diğer odalarınızda bebeğinizin tırmanıp ulaşabileceği noktalarda stor perde kullanmamaya özen gösterin. Bu perde tipinin ipleri bebeğiniz için oldukça tehlikelidir.
  • Bebeğiniz sizin yatağınızda uyuyorsa duvar arasındaki boşluklara yastık koyabilirsiniz.
  • Bebeğinizin odasında alıp ağzına atabileceği dekoratif eşyalar bulundurmamalısınız.

Bebek Banyosunda Dikkat Edilmesi Gerekenler ?

  • Banyoda en çok dikkat edilmesi gereken şey kaygan zemindir. Bu nedenle banyonuzu ıslak olmamalı.
  • Banyoda kullandığınız halıların altına kayıp düşmeleri engellemek için kaymaz paspas yerleştirebilirsiniz.
  • Kullandığınız fön makinesinin fişini takılı bırakmamalısınız.
  • Eğer banyonuzda ilaç varsa onları kapalı bir kutu içerisinde üst raflarda saklayın.
  • Mutfakta olduğu gibi temizlik metalarını bebeğinizin yetişemeyeceği bir yere yerleştirip dolap kilitleri kullanın.
  • Bebeğinize banyo yaptırırken sıcaklığı iyi ayarlamalısınız. Bunun için termometre kullanabilirsiniz.
  • Banyoda içi su dolu kova gibi boğulmaya neden olabilecek şeyler bulundurmamalısınız.
  • Klozet kapağını devamlı kapalı tutmalısınız. Ayrıca klozetiniz ve etrafı çok kolay mikrop olabileceğinden banyonuzu daima temiz tutmalısınız. Klozet kapağı kilitleri kullanarak da, bebeğinizin açmasını engelleyebilirsiniz.
 
Geri
Üst