Bebek Evdeki tedbirleriniz bebeğiniz için yeterli mi?

koyumavidijital

Baby Community Member
Katılım
9 Eki 2018
Mesajlar
13
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
10
Puanları
3
Yaş
48
Konum
ankara
Sadece yetişkinlerin yaşadığı bir ev ile bebeklerin de bulunduğu bir evin donanım ve tasarımı birbirinden ciddi anlamda farklıdır. Daha doğrusu farklı olmak zorundadır. Geleneksel anlayışla bebek gelecekte var olacak evin içinde zaten güvendedir yaklaşımı Kesinlikle doğru değildir. Bebekler muhakeme kabiliyetleri sınırlı olduğu gibi, yine sınırlı olan hareket kabiliyetleri ile birlikte ciddi anlamda meraklı bir yapıya sahiptirler. Bu durumda ev içindeki hemen her unsur birer tehlike faktörüne dönüşebilir. Özellikle daha önce bebek sahibi olmamış olanların bu konuda deneyimi bulunmadığından bu yazımızı dikkatle okumalarını tavsiye ediyoruz. Bilhassa 12 aydan itibaren bebek kendi başına hareket etmeye başladıktan sonra, evdeki güvenlik tedbirlerinin azami düzeye çıkarılması zorunluluk arz eder. Tabii bu sürenin öncesinde de bebeğin sağlığını tehdit edecek güvenlik zaaflarının giderilmesi gerekir.

Doğumdan itibaren nelere dikkat edilmelidir?

Bebek güvenliği dendiğinde pek çoğumuzun aklına öncelikle fiziksel güvenlik riskleri geliyor olsa da, aslında durum tam olarak böyle değildir. Bebeğin yaşadığı ortamın bebeğin sağlığını tehdit etmemesi de güvenlik tedbirleri içerisinde değerlendirilir. Benim bebeğim bulunduğu evde kesinlikle sigara içilmemeli ve ortamın havası düzenli olarak yenilenmelidir. Ancak bu noktada ortam sıcaklığının ve nem oranının da kontrol altında tutulması çok önemlidir. Bebeklerin akciğerleri, yetişkinler daha çok farklıdır ve düşük nem oranında beklenmedik reaksiyonlara ortaya çıkabilir. Bebekli evler için özel üretilmiş hava nemlendirme cihazları ve nem kontrol araçları ile havanın nemlilik oranını izleyebilir ve kabul edilebilir seviyede tutabilirsiniz. Yeterince nem var olan ortamlarda ortam sıcaklığı da kolayca koruna bildiğinden bebeğinizin sağlığı korunmuş olacaktır. Bununla birlikte bebeğim bulunduğu evlerde asla kimyasal reaksiyonun söz konusu olduğu araç ve ekipmanlar kullanılmamalıdır. Cep telefonları ve diğer mobil araçlar bebeklerden uzak tutulmalı mümkün olduğunca radyoaktif dalgalardan çocuk korunmalıdır.

Bebeklerin her ne kadar Kendi başlarına hareket kabiliyetleri 6 ile 12 ay içerisinde gelişiyor olsa da, bu süre öncesinde de uyku halinde hareketli olabilmeleri mümkündür. Bu nedenle bebeğinizi yanlarında koruma bulunmayan zeminlerde unutmamanız faydalı olacaktır. Herhangi bir şekilde bebeğin burada hareket ederek yataktan düşmesi söz konusu olabilir. Zaten bu sebeple binlerce yıldır ismine beşik dediğimiz bebek yataklarını kullanmaktayız. Zorunlu hallerde bebeğinizi korumasız zeminlerde unutmanız gerektiğinde, düşme riski olan kısmı bir yükselti temin edebilirsiniz.

Bebeğinizi fiziksel risklerden koruyun

Kendi evinizde veya misafir olacağınız herhangi bir ortamda bebeğinizin görüş alanınızdan çıkmamasına özen göstermelisiniz. Kendi eviniz de Gerekli tedbirleri almanız koşuluyla bu kuralı sene de biliyor olsanız da, yabancı yerlerde asla bu kuraldan taviz vermemeniz gereklidir. Evinizde ise öncelikle aşağıdaki tedbirleri alarak işe başlayabilirsiniz.

Eviniz birden fazla kata sahipse, öncelikle Bebeğinizin merdivenleri erişmesini engellemeniz gerekir. Bunun için merdiven bariyerleri ihtiyacınızı karşılayabilecektir. Bu bariyerler Bebeğin geçişini engelleyerek riski ortadan kaldırır.

Evinizdeki hemen her mobilya bebeğiniz için bir fiziksel risktir. Mobilyalarınızın köşelerini, bu amaçla üretilmiş silikon aparatları ile don atabilir ve risk faktörünü azaltabilirsiniz. Özellikle yürümeye yeni başlamış bebekler için, masa ve sehpa kenarları büyük bir risktir.

Yürümek üzere olan veya yürümeye yeni başlamış bebekleriniz, denge kontrolü konusunda problemler yaşayabilirler. Özellikle kaygan zeminlerde zaten yetersiz olan denge kontrol kabiliyetlerini daha da kontrolsüz hale getiren çorapları tercih etmek yerine, ev ayakkabıları veya altında Kaymaz silikon altlıklar bulunan patikleri tercih edebilirsiniz.

Elektriksel donanım ve elektrikli cihazlar, bebekler için major risklerdir. Bebekler bu donanım ve araçların ne denli riskli olduklarını değerlendiremezler. Kaldı ki yetişkinler dahi bazı elektrikli cihazların neresinin tehlikeli olduğunu değerlendiremeyebilmektedir. Bu durumda, bebeğinizin bu riskten korunması için kesinlikle kabloları erişememesini ve Krizlere müdahale edememesini sağlamak durumundasınız. Prizler için özel olarak üretilen bebek kilitleri bu noktada ihtiyacınızı karşılayabilir. Tabii ebeveyn olarak evde bebeklerin ulaşabileceği noktada tehlikeli araç ve gereçleri bulundurmamak da alacağınız en önemli fiziksel tedbirdir.

Kapı ve pencere yıllarınız için uygulayacağınız tedbirler de yukarıda bahsettiğimiz tüm hususlar kadar büyük önem arz edecektir. Bebeklerin balkon kapılarını ve korkuluklarına erişmemesi için gerekli tedbirleri almanız, pencereler ve dış kapı gibi noktalarda çocuk kilidi kullanmanız hayati anlamda önem arz etmektedir.

Son olarak bebeklerin ilaçlar ve gıda maddelerini erişimi noktasında alacağımız tedbirler den bahsedelim. Gıda maddeleri her ne kadar zararsız görünse de, kontrolsüz tüketimleri ciddi tehlikelere yol açabilir. Bu nedenle Bebeğinizin herhangi bir şekilde gıda maddelerini erişmesini engellemek adına, erzak dolaplarınızı bebek kilidi koymanız faydalıdır. İlaç dolaplarına erişim ise bebeğin hayatına mal olabilecek bir risktir. İlaçların pek çoğunun şekerlemelere benziyor olması bebeklerin dikkatini çekmelerine yol açar. Yetişkinlerin dahi tükettiklerinde, hayati riski altına girdiği ilaçları bebeklerde uzak tutmak çok önemlidir.

Tedbirli olmaktan zarar gelmez

Kimi ebeveynler, çevreleri tarafından aşırı tedbirli olmak ve saplantılı olmakla suçlanacakları düşüncesiyle bazı tedbirleri almaktan kaçınır. Açıkçası bu hiç doğru bir yaklaşım değildir. Unutulmaması gerekir ki, aşırı tedbir özellikle bebeğin ilk yaşlarında zaten bir gerekliliktir. Bu noktada size herhangi bir şekilde itham edecek yaklaşımlara kulak asmamalı ve alabileceğiniz en detaylı tedbirleri almalısınız. Bebeğinizin sağlığından siz sorumlusunuz. Bebeğim başına gelebilecek herhangi bir durumda da yine en çok üzülecek olan sizsiniz. Bu durumda vereceğiniz karar elbette daha tedbirli olmak olacaktır. "Düşe Kalka öğrenir" yaklaşımı, bir yere kadar geçerlidir. Bebeğinizi ciddi risklerin ortasında bu şekilde öğrenme yoluna sevk etmeniz onu riskin içerisinde bırakmanız anlamına gelir. Bunun yerine, en azından bir süre aşırı tedbirli olmak takdir edersiniz ki daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
 
Üst