Elçines
Baby Community Member
- Katılım
- 27/7/22
- Mesajlar
- 222
Eş olarak seçilen kişi ile ailesini büyütmek, gebe kalmak ve evlat sahibi olmak evli kadınların neredeyse tamamının hayalini kurduğu bir süreçtir.Birçok karı koca kolay ve doğal bir şekilde gebe kalırken maalesef giderek artan bir şekilde kendiliğinden hamile kalmada problemler yaşanabilmektedir. Bu nedenle tüp bebek ve yardımcı üreme tıp merkezlerine her gün daha fazla sayıda çift destek almak için başvurmaktadır. Kolay yollarla gebe kalamamanın birçok sebebi vardır. Erkekte sperm sorunları kadında yumurtalık, tüplerde ve rahimde sorunlar ve hormonal bozukluklar sıklıkla görülen bilinen infertilite (kısırlık) nedenleridir. Bunun dışında on çiftin üçünde gebe kalamamanın sebebi saptanamaz. Bu olgulara sebebi bilinmeyen infertilite tanısı konur.
Cinsel yaşam sağlıklı bir evlilik için kaçınılmazdır. Cinsel yaşamın tek amacı evlat sahibi olmak kesinlikle değildir. Diğer deyişle sadece evlat sahibi olmaya yönelik cinsel yaşam birliktelik sağlıklı mutlu bir evliliğin sonunu hazırlar. Evliliklerde büyük küçük anlaşmazlıklar sorunlar mutlaka olur. Bunlar sağlıklı bir cinsel yaşamla tatlıya bağlanır. Sağlıklı ve uyumlu cinsel yaşam evliliğin önemli temel taşıdır.
Sağlıklı sorunsuz evliliği olan her karı koca bu mutluluklarını evlat sahibi olarak perçinlemek ve ailelerini büyütmek isterler. Bu normal bir süreçtir. Ancak gebe kalmak çoğu zaman biraz zaman alır. Yaşam her zaman bilgisayar oyunu gibi değildir. Bilgisayar oyununda gerekli koşulları yerine getiren herkese bilgisayar her zaman hak edilen ödülü verir. Ancak gerçek yaşamda bu her zaman böyle değildir. Herkesin her çiftin hak ettiği ödülü kazanması eş zamanlı değildir. Bu nedenle bedensel hiçbir sorunu olmasa da düzenli cinsel birliktelik olsa da karı koca ilk denemede hemen hamile kalamayabilir. Bilimsel araştırmalar 35 yaş altında yeterli yumurta sayısı olan ailesinde erken menopoz olmayan düzenli adet gören kadınlarda 1 yıla kadar gebe kalmamayı normal olarak görmektedir. Bu koşullara sahip kadınlarda infertilite tanısı koymak ve gerekli testlere başlamak için bir yıl beklemek süreci kendi haline bırakmak bilimsel bir gerçektir.
35 yaş üzeri, ailede erken menopoz ve adet düzensizliği varlığında ise bu süre 6 aydır. Bu kadınlarda 6 ay içinde hamilelik oluşmamış ise gerekli test ve incelemelere başlanmalıdır. Tüm bunlara rağmen birçok kadın hamile kalmayı düşündükleri zaman internet başta olmak üzere değişik kaynaklardan “Gebe kalma yöntemleri, yolları nelerdir?” , “Gebe kalmak için basit / ilkel yöntemler nelerdir?” , “Gebe kalmak için en kolay yöntem nedir?” , “En çabuk Gebe kalma yöntemleri nelerdir?” , “Gebe kalmak için denenmiş yöntemler nelerdir?”, “Gebe kalmak için alternatif yöntemler nelerdir?”, “Doğru Gebe kalma yöntemleri nelerdir?” , “En etkili Gebe kalma yöntemleri nelerdir?” , “Eskilerin gebe kalma yöntemleri nelerdir? , “En kolay hamile kalma yöntemleri nelerdir?”, “Gebe kalmak için ilginç yöntemler nelerdir?” , “İlişkiden sonra gebe kalma yöntemleri nelerdir?” gibi birçok soruya cevap aramaya başlamaktadır.
Gebelik Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Gebelik öncesi kadın doğum doktoruna başvurmak sağlıklı ve sorunsuz bir hamilelik süreci için önemlidir. Kadın doğum doktoru hamilelik öncesi muayene ve ultrason yaparak kadın vücudunun hamileliğe hazır olup olmadığını değerlendirecek ve gerekli kan ve idrar testlerini isteyecektir. Bu sonuçlara göre vitamin desteği önerebilir. Bunun dışında tüm anne adaylarına günlük 400 mikrogram folik asit vitamin desteği önerilir. Folik asit bir B vitamini çeşidi olup doğal olarak sebzeler, meyveler, baklagiller, ceviz, yumurta gibi besinlerde bol miktarda bulunur. Bu nedenle Ege – Akdeniz usulü beslenmek yeterli folik asit desteği sağlar. Folik asitin fazlası idrar yolu ile vücuttan atılır. Vücutta birikme yapmaz bebeğe zararlı değildir. Bu nedenlerle hamilelik öncesi folik asit tedavisi almamak sağlıklı beslenen bir anne adayı için sorun olmayacağı gibi folik asit alınması da anne ve bebek için herhangi bir probleme neden olmayacaktır.
Gebe Kalmayı Kolaylaştırmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Gebe kalma sürecini kolaylaştırmak için anne adayının adet tarihlerini not etmesi, adet düzenini gözlemlemesi sağlıklı olur. 21 günden sık 45 günden fazla süren adet düzensizlikleri varsa bu durum kadın doğum doktoru ile paylaşılmalıdır. Bu durumda hormon testleri yapılması gerekebilir.
Diğer yandan kolay hamile kalmak ve sorunsuz sağlıklı bir hamilelik yaşamak için hamilelik öncesi fazla kilolardan kurtulmak, ideal kiloya ulaşmak, düzenli spor yapmayı, sağlıklı beslenmeyi ve yeterli uykuyu alışkanlık haline getirmek önemli bir husustur.
Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan kurtulmak için hamilelik öncesi dönem ideal bir zamandır. Maalesef birçok anne adayı bunun için gebe kalmayı beklemektedir.
Gebe Kalmayı Kolaylaştıran Cinsel Pozisyonlar Var mıdır?
Cinsel yaşam her zaman tüm doğallığı ile yaşanmalıdır. Yapılan değerlendirmelerde herhangi bir cinsel pozisyonun gebi kalmayı kolaylaştırdığı saptanamamıştır. Ancak hangi cinsel pozisyon olursa olsun birliktelik sonrası 15-30 dakika kadar yatar pozisyonda bulunmak sperm hücrelerinin daha fazla geçişine katkı sağlayabilir.
Gebe Kalma Yöntemi Olarak Bitkisel Yöntemler Var mıdır?
Gebe kalmayı kolaylaştırmak için tüketilmesi gereken özel bir bitkisel yöntem yoktur. Diğer yandan yapılan bilimsel araştırmalar haftada en azından 2 kez balık tüketmenin ya da balık yağı kullanımının gebe kalma sürecini kolaylaştırdığını ortaya koymaktadır. Fast food tarzı beslenmenin ise gebeliği zorlaştırdığını göstermektedir. Bu nedenle hazır fabrikasyon ve kimyasal içerikli işlenmiş besinler yerine mümkün olduğunca doğal ve az işlenmiş gıdalarla beslenmeli Ege – Akdeniz tipi beslenme alışkanlığı edinilmelidir.
Gebelik Öncesi Beslenme Nasıl Olmalıdır?
- Gebelik öncesinde proteinden zengin gıdalar bolca yenilmelidir.
- Et, süt, yumurta, balık tavuk bol miktarda protein içerirler.
- Günde en az 2 lt. su tüketilmelidir. Süt sevilmiyorsa yoğurt ve ayran daha sağlıklı seçeneklerdir.
- Kefir günde bir çay bardağı kadar tüketilebilir.
- Her sabah bir ya da iki yumurta, yumurta yemeyen günlerde üç adet ceviz güne başlarken iyi bir başlangıç olabilir.
- Haftada en az 2 kez balık yenilmelidir. Balık seçiminde deniz balıkları tercih edilmeli alabalık gibi göl / tatlı su balıkları tercih edilmemelidir. Doğal balık mevsimi değilse haftalık 160 gr ton balığı ya da somon da yenilebilir.
- Günde bir kez içilen doğal maden suları gerekli mineral yardım sağlar. Bu ürünler satın alınırken sodyum içeriği düşük olanlar tercih edilmelidir.
- Kırmızı et, tavuk eti ve yumurta sarısı bol miktarda demir içerir. Demir anemi kansızlık olmasını önler. Gebeliğin sağlıklı geçmesini sağlar. Bu besinlerdeki demirin emilmesini portakal mandalina gibi C vitamininden zengin meyveler kolaylaştırır. Bu nedenle et tavuk yumurta yenirken yanında bir bardak portakal suyu ya da portakal ya da mandalina tüketilmesi kan değerlerinin yükselmesinde büyük önem taşır.
- Diğer yandan gebelik öncesi içerisinde kimyasal madde içeren işlenmiş sosis, salam, bulyon, kolalı içecekler ve hazır çorba gibi ürünler yenilmemelidir.
- Tatlı yağlı hamur işi pasta kek, kurabiye yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle kilo artışına sebep olacak bu da hamile kalmayı zorlaştıracaktır.
- Midye, karides gibi deniz ürünleri ağır metal içerdiği için sakatat gibi besinlerde içerikleri nedeniyle beslenme listesinden çıkarılmalıdır.
- Sebze ve meyvelerin iyi yıkanması ve temizliğine güvenilmeyen yerlerde salata yenilmemelidir toksoplazma enfeksiyonundan korunmak için önemli bir husustur.
- Suşi, pastırma, etli çiğ köfte gibi çiğ et içeren besinlerde yenilmemelidir.
- Aşırı kahve, çay ve karışık bitki çaylarının, nane ve adaçayı içeren çayların içilmemelidir.