Bebek Forum - Baby Community

Bebeklerinize İyi Geleceğiz - We Will Be Good to Your Babies

SignUp Now!

Bebek Gebelik Takibi Nedir? Ne zaman Başlanmalıdır?

Gülsüm-Umut

Baby Community Member
Katılım
29/6/17
Mesajlar
542
Gebeliğin (hamileliğin) başından doğum sonrasına kadar anne ve bebeğin durumunu değerlendirmek, anne-babayı bilgilendirmek, anne bebek ile ilgili olası sorunları önlemek veya tespit etmek amacıyla yapılan muayenelere Gebelik Takibi denir.

İyi Bir gebelik takibine gebe kalınmadan başlanmalıdır. Gebelik planlayan bir kişinin her hangi bir sağlık problemi olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Aşılarının hepsinin tamamlanıp tamamlanmadığı kontrol edilmelidir. Bebeklerde beyin ve omurilik sisteminde oluşabilecek hastalıkları önleyen Folik Asit vitamin takviyesine başlamak.
Gebe kalmayı planladıktan sonra mutlaka bu yolun başlangıcında bunların kontrol edilmesi gerekmektedir. Doktorunuza danışarak gerekli ilaç ve vitaminlerin alınması gerekmektedir. Anne adayının kendi adetlerini de düzenli olarak takip etmesi gerekmektedir. Adet gecikmesi olduğu anda özellikle gebelik planlayan anne adayı mutlaka gidip gebelik testini yaptırması gerekmektedir. Anne adayı eğer hamileyse; gebeliğin haftasıyla uyumlu olup olmadığı ve rahim içi bir gebelik olup olmadığı kontrolü yapılaması gerekir. Daha uygun haftaya geldiği zaman bebek kalp atışının doktor nezaretinde kontrolü yapılır. Daha sonra da gebeliğin ilk başında uygulanan olmaz ise olmaz testler sırasıyla yapılmaktadır. Doktorla birlikte takip çizelgesi çıkartılır. 11-14 hafta da tarama testleri planlanır. Eğer bu tarama testlerinde uygun görülürse, 16-18. haftada genetik ultrason planlanır. Veya hasta ilk tarama testini kaçırdı. 16-18 hastalarda başka onun yerine tarama testleri var onlar yapılabilmektedir. 20. Haftada 2. düzey ultrason dediğimiz bebeğin yapısal organların sistemlerin incelendiği bir ultrason var. Ondan sonra da şeker taraması gelir. Ve böylelikle testler devam eder. Bu testler doğum sonrasına kadar devam eder.
 
Herkese merhabalar paylaşımınız için çok teşekkür eerim arkadaşlar çok faydalı buluyorum onları.Bende bildiklerimi paylaşmak isterdim sizinle.Gebenin ilk fizik muayenesi, kan basıncı, boy ve kilo ölçümünü, beden kitle indeksinin hesaplanmasını içerir. Ultrasonda over kisti, myom ya da uterin anomali varlığı saptanabilir. İlk muayenede detaylı bir öykü alınması esastır, bunun kaçıncı gebelik olduğu, önceki gebeliklerde doğum şekli, bebeğin kaç kilo doğduğu, herhangi bir sakatlığı olup olmadığı sorgulanır. Annenin kronik bir hastalığı ya da geçirdiği ameliyat varsa not edilir diye biliyorum.Allah herkese o mucizeyi versin inşallah =)
 
Geri
Üst