Anne Gebelikte (Hamilelikte) Değişimler

Gülsüm-Umut

Baby Community Member
Katılım
29 Haz 2017
Mesajlar
508
En iyi cevaplar
5
Tepki puanı
252
Puanları
63
Yaş
44
Konum
Ankara
Web Sitesi
www.bebekforum.net.tr
Hamilelikte değişimler yumurta ile spermin birleştiği ilk günlerden hamileliğin son günlerine kadar devam eder. Yumurta ve spermin birleşmesi sonrası oluşan zigot döllenmeden sonraki 6-7. günlerde embriyo anne rahmine tutunur bu dönemden sonra hücreler programlı bir şekilde bölünüp çoğalarak fetusu oluşturur. Gelişen embriyo anne karnında yerini alarak gelişimini tamamlamak için daha ilk günden çeşitli hormonlar sentezlemeye başlar. Anne adayının yabancı olduğu bu hormonlar ve hamileliğin devamı için vücutta oluşan adaptasyon mekanizmaları, ilerleyen haftalarda rahim içinde büyüyen fetusun meydana getirdiği fiziksel değişimler anne adayının vücudunda ve ruh halinde bir çok değişiklik meydana gelir.

Hamilelikte Kilo artışı : En başta kilo artışı meydana gelir.Bu durum hamileliğin sürdürülebilmesi ve sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelebilmesi için gereklidir.

Hamilelikte Cilt yapısı : Anne adayının cildinde kuruluk meme kenarında, karında çatlaklar, yüzde hamilelik maskesi denen lekeler, cilt renginin koyulaşması, sivilcelerin artması gibi olumsuzluklar meydana gelebilir. Bu durumlarla ilgili cildin nemlenmesini sağlayan gliserinli sabun, banyo esnasında vücut yağları, çıktıktan sonra nemlendirici krem, meme için çatlakları önleyici krem, karın bölgesine vazelin kullanılabilir.

Hamilelikte Hormonal Denge : En çok şikayet edilen konulardan biri vajinal akıntıdır. Hamilelik süresince vajinal doğal florasında ve ph değerinde değişiklikler sonucu akıntılar fazlalaşır ve enfeksiyon riski artar. Hamilelikte vajinal mantar enfeksiyonları sıklıkla görülebilir. Sarı yeşil renkli kötü kokulu bir akıntı veya vajinal kaşıntı meydana gelirse doktorunuza danışarak gerek ağızdan gerekse fitil yöntemiyle tedavi edilir. Hamileliğin özellikle son dönemlerinde meme beyaz - sarı renkli sütün geldiği gözlenebilir. Bunun sağlık açısından herhangi bir sıkıntısı yoktur. Sabunlu bezle temizlenebilir. Eğer süt akıntısı fazla ise  göğüs pedleri kullanılabilir. Bu dönem göğüsü alttan destekleyen pamuklu çamaşırlar tercih edilmelidir. 

Hamilelikte Uyku Problemi : Yapılan araştırma çalışmalarında ortaya çıkan sonuç anne adaylarının %80 inde hamilelik döneminde uyku problemi ortaya çıkmaktadır. Hamileliğin ilk dönemlerinde hormonal değişimlerle bağlantılı uyku hali meydana gelir. Kanda yükselen progesteron hormonuna bağlı bir olaydır. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bu sorun kendiliğinden ortadan kalkar. 
Hamileliğin son aylarına doğru karnın büyümesinden dolayı bel ve sırt ağrılarının olması anne adayları kilo aldıkça yatakta yatarken rahat bir uyku pozisyonu bulamaması bunun yanında bebek hareketlerinin gece boyunca hissedilmesi de uyku problemine neden olur.

Vücut Dengesi : Hamilelik boyunca büyüyen bebekle birlikte vücut dengesinde büyük değişiklikler meydana gelir. Hamileliğe bağlı hormonlar vücut bağları ve eklemleri etkileyerek vücut dengesinde değişikliğe neden olur. Bu da hamilelikte sık düşme yaralanmalara sebep olabilir.

Hamilelikte Kalp ve Dolaşım sistemi : Hamileliğin kendisi kalp ve dolaşım sistemini zorlayan bir durumdur. Fetüsun gelişmesi ile birlikte rahme giden kan miktarının artması, büyüyen rahmin diyaframı yukarı iterek kalbi yukarı öne sola doğru döndürmesi, kan damarlarındaki plazmanın artması ile hamileliğin ikinci yarısından sonra fizyolojik kansızlık durumu meydana gelir. Hamilelik öncesi sağlıklı olan bir kadında bu değişimler problem yaratmazken, henüz işaret vermemiş gizli kalp hastalıkları belirginleşebilir. Veya var olan kalp hastalıkları daha kötüye gidebilir.

Hamilelikte Solunum Sistemi : Diyaframın yukarı itilmesi ve progesteron hormonunun artışına bağlı olarak solunum sayısında artma meydana gelir. 

Hamilelikte Üriner Sistem : Hamileliğin ilk dönemlerindeki hormonal değişimlere, daha sonra da anne karnındaki bebeğin idrar torbasına baskı yapmasından dolayı sık idrara çıkma problemi ortaya çıkar.

Hamilelikte Sindirim sistemi : Özellikle ilk üç ayda bulantı ve kusma görülebilir. 

Hamilelikte Ruhsal Değişim : Hamileliğin özellikle ilk üç ayı değişken ruh hali oluşabilir. Nedensiz ağlama nöbetleri görülebilir. Çok azru edilen hamilelikler de bile ilk üç ayında hamileliği kabullenememe, içe dönüklük pasiflik yaşanabilir. Gerek vücuttaki değişimler gerekse bebeğe zarar verecek endişesiyle cinsel istek azalabilir.
 
Üst