Bebek Forum - Baby Community

Bebeklerinize İyi Geleceğiz - We Will Be Good to Your Babies

SignUp Now!

Bebek Geç Doğan Bebek

Gülsüm-Umut

Baby Community Member
Katılım
29/6/17
Mesajlar
542
Bir bebek, normalden uzun süren gebelik döneminden sonra fazla gelişim belirtileriyle doğarsa, o zaman geç doğan bebekten söz edilir.

42 haftalık bir gebelik süresinden (294 günlük gebelik süresi, son adet kanamasının birinci gününden itibaren saptanır) sonra doğan bebek için, geç doğmuş - post term deyimi kullanılır. Genellikle tek bir olayda zaman aşımını tam olarak saptamak güçtür ve saptansa bile hatalı olabilir. Geç doğan bir bebekte tehlikeli bir durumun olup olmadığı hususunda, dıştan görülebilen aşırı olgunluk belirtilerinin derecesi önemli rol oynar.

İstatistiksel olarak bütün bebeklerin % 5-10 'u geç doğar. Bu bebeklerde görülen dış belirtiler şunlardır.

1- Yaşlı bir genel görünüş (yaşlılarda olduğu gibi)

2- Zayıflamış insanların cildini andıran kırışık cilt, ince yağ tabakası,

3- Soluk cilt rengi,

4- Kuru parşömene benzer çatlak cilt yapısı,

5- İnce tüy noksanlığı,

6- Uzun saç,

7- Parmak uçlarını çok aşan tırnaklar,

Daha ile safhada;

1- Göbek kordonunun rengi yeşil-sarı renk alır,

2- Bebeğin tükürüğü cildi kaplar,

3- Uzun el ve ayak tırnakları sarımsı bir renk alır.

Geç Doğumun Nedeni :

Geç doğan bebekte görülen aşırı olgunlaşma belirtileri, plasentanın bebeğe gerekli oksijen ve besin maddelerini yeteri derecede yetiştirememesinden oluşur. Plasentanın bu yetersiz çalışması gebelik süresinin normal doğum süresinin aşılması sırasında belli olur.

Erken doğan bebekler ve yetersiz beslenmiş olarak doğan bebekler gibi riziko bebekler sınıfına dahildir. Bu bebeklerin de solunum bozukluklarına ve oksijen yetersizliğinin doğuracağı tehlikelere eğilimleri vardır.

Bu nedenle geç doğmuş bebeklerin de dikkatli ve özenli bakıma ihtiyaçları vardır. Eğer bebek, yaşamının ilk günlerini normal geçirirse, gelişimini kendiliğinden tamamlar. Gelişmede muhtemelen ortaya çıkacak sakıncalar göz önünde tutularak, sürekli bakım muayenelerini erkenden ele almak gerekmektedir.

Kaynak : 1- Anne ve Bebek Kitapları
2- Anne ve Çocuk (Wecselberg/Puyn)
 
Geri
Üst