birbaba
Baby Community Member
- Katılım
- 30/6/19
- Mesajlar
- 218
Hamileliğe Yardımcı Olan ve Hamileliği Önleyen İlaçlar
Hamile kalmakta zorluk çektiğinizde, doktor hamile kalmanıza yardımcı olan veya yumurtlama sürecini düzenleyen ve yumurtalıktan yumurta bırakma şansını artıran hormonları serbest bırakmak için vücudu uyarmaktan sorumlu olan (doğurganlık ilaçları) olarak adlandırılabilecek ilaçlar reçete eder.
Öte yandan, bazı kadınlar, gebelik tarihlerini düzenlemek veya herhangi bir nedenle şu anda hamile kalmak istememek de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle doğum kontrol ilaçları kullanmaktadır. Bu makalede, doğurganlık artıran ilaçları ve doğum kontrol ilaçları ile ilgili her şeyi tartışacağız.
Hamile Kalmanıza Yardımcı Olacak İlaçlar
Kadınların daha az yumurtladığı normal durumlarda ve gebelik olasılığı ile ilgili başka sağlık sorunlarının olmadığı durumlarda en yaygın kullanılan tıbbi ilaçlar şunlardır:
Klomen:
Klomen yumurtlamanın doğal yollarla gerçekleşmemesi durumunda kullanılmaktadır, çünkü ilacın içindeki madde (clomifene) vücudun yumurtlamayı ve yumurta salınımını uyaran hormonları salgılamasını teşvik etmekten sorumludur ve bu ilaçlar genellikle suni döllenme gibi diğer yöntemlerle birlikte kullanılır.
Düzenli dozlarda klomen alan hastaların yaklaşık %60-80'i yaklaşık altı ay sonra gebe kalma yeteneklerini artırmaktadır.
- İlacın yan etkileri:
- Bulanık görme
- Mide bulantısı
- Şişkinlik
- Baş ağrısı
- Bir kadında yumurtlamayı uyaran herhangi bir ilaç veya yöntemde olduğu gibi ikiz gebe kalma olasılığı
Hormon enjeksiyonları:
İlaçların tek başına işe yaramaması durumunda, doktor yumurtlamayı uyarmak için hormon enjekte etmenizi önerecektir ve en önemli hormon enjeksiyonu türleri şunlardır:
- HCG içeren tipler: Bu türler genellikle yumurtalıkları yumurta bırakmaya teşvik etmek için diğer doğurganlık ilaçlarıyla birlikte kullanılır.
- Hormon (FSH) içeren tipler ve yumurtalıkların içindeki yumurtaların büyümesini uyarırlar.
- (LH) ve (FSH) hormonlarının bir karışımını içeren tipler.
- Hipofiz bezinden doğurganlığı artıran FSH ve LH maddelerinin salınımını uyaran GnRH içeren tipler.
Doğurganlığı artırmaya yardımcı olan diğer enjeksiyon türlerinin yanı sıra, bu tür ilaçlar hap değil, enjeksiyon olarak alınır ve dozaj nasıl kullanıldığına bağlı olarak değişir.
Bazı enjeksiyonlar deri altına, bazıları ise kaslara yapılır ve bazen karın, üst kol, üstten uyluk veya kalçalara enjekte edilebilir. Doktor bunları genellikle adet döngüsünün ikinci veya üçüncü gününde verir ve kadın bunları bazen düz olarak 7-12 gün boyunca almaya devam eder.
Bu yöntem yüksek bir başarı oranına sahiptir ve onaylanmış gebelikler enjeksiyondan sonra %50'den fazlasına ulaşır.
Diğer Doğurganlık İlaçları
Doktorların belirli hormonların seviyelerini düşürmek ve yumurtlama ile ilgili sorunlara neden olan hipofiz bezinin etkinliğini azaltmak için reçete ettikleri başka ilaç türleri de vardır ve bunlar genellikle ağızdan alınan haplar şeklindedir ve yan etkileri baş dönmesi ve mide rahatsızlıklarını içerir.
Doğum Kontrol İlaçları
Öte yandan, bazı kadınlar ilk hamilelikten sonra veya evlendikten hemen sonra bir süre için hamileliği önlemek isterler, bu nedenle doğum kontrol ilaçlarına ve çeşitli yöntemlere başvururlar ve işte bu yöntemlerin en önemlileri:
- Bakır veya hormonal RİA
- Doğum kontrol hapları
- Doğum kontrol iğnesi
- Prezervatif
- Histerektomi veya yumurtalık ligasyonu gibi kalıcı ve geri dönüşü olmayan yöntemler de vardır.
Hormonal kontraseptifler:
Gebeliği önlemek için hormon kullanan yöntemlerdir ve şunları içerirler:
Doğum kontrol hapları
İki türü vardır, birincisi iki hormonun karışımını içerir: Yasmin, Ginera, Microgynon, Qlairista ve diğerleri.
İkinci tip, Cerazette, Microlut ve diğerleri gibi sadece bir hormon içerir.
Doğum kontrol hapı günde bir kez alınır ve doğru ve düzenli zamanlarda alındığında gebeliği önlemede %99'a kadar etkilidir.
Depo Provera enjeksiyonu
Hormonal kontraseptifin bir diğer türü olan ve üç ayda bir alınan enjeksiyon, belirtilen zamanda ve belirtilen süre boyunca geciktirilmeden alındığı takdirde etkinliği %99'a ulaşmaktadır.
Son olarak, herhangi bir komplikasyonla karşılaşmamak için doktora danışmadan ve doktor reçetesi ile doz ve reçete almadan hiçbir doğum kontrol ilacı veya gebeliğe yardımcı ilaç kullanmamanızı vurguluyoruz.