Bebek Forum - Baby Community

Bebeklerinize İyi Geleceğiz - We Will Be Good to Your Babies

SignUp Now!

Anne Hamilelik belirtileri: Hamileliğin 10 erken belirtisi

Gülsüm-Umut

Baby Community Member
Katılım
29/6/17
Mesajlar
542
0EC0AABD-C8A2-4ABD-8082-08D13BE13D63.jpg



Hamile misin? Gebeliğin bazı erken belirtileri, adet görmediğiniz zaman civarında veya bir veya iki hafta önce veya sonra ortaya çıkabilir. En yaygın erken gebelik belirtileri mide bulantısı, yorgunluk, sık idrara çıkma ve meme hassasiyetidir. Hamileliğin diğer ilk belirtileri ve semptomları arasında ruh hali değişimleri, hafif lekelenme ve kramplar, şişkinlik ve kabızlık bulunur. Her kadında erken gebelik belirtileri görülmeyebilir, ancak birçoğunda vardır.

Hamilelik belirtileri her kadın için farklıdır ve hatta bir hamilelikten diğerine farklılık gösterebilir. Semptomlar farklı zamanlarda da başlar: Bazı kadınlar hemen hamile olduklarını hissederken, diğer kadınlar aylarca hamilelik belirtisi göstermeyebilir.

Bununla birlikte, çok erken dönemde yaygın olan bazı ilk hamilelik belirtileri ve semptomları vardır. Bunlara muhtemelen hamilelik hormonu insan Koryonik Gonadotropin'deki (hCG) bir artışın yanı sıra östrojen ve progesterondaki artışlar neden olur.

Hamileliğin erken belirtileri ve semptomları

Erken gebelik belirtileri ince olabilir. Sütyeninizi giydiğinizde göğüslerinizin farklı olduğunu, normalden daha yorgun hissettiğinizi veya her zamanki kahvaltınızın çekici olmadığını fark edebilirsiniz.

Aşağıdaki erken hamilelik belirtilerinden bazılarını hissetmeye başlarsanız, hamile olabilirsiniz. İşte hamileliğin ilk belirtileri ve semptomlarından bazıları.

kaçırılan dönem

Genelde oldukça düzenliyseniz ve adetiniz geciktiyse, bu hamile olduğunuzun ilk ve en belirgin işareti olabilir. Ancak düzenli değilseniz veya döngünüzü takip etmiyorsanız, olası bir hamilelikle ilgili ilk ipuçlarınız diğer belirtiler olabilir. Ve bazı kadınlar, adet görmeden önce erken hamilelik belirtileri hissederler.

Sık idrara çıkma

Hamile kaldıktan kısa bir süre sonra, hormonal değişiklikler böbreklerinizden kan akış hızını artıran bir dizi olaya neden olur. Bu, mesanenizin daha hızlı dolmasına neden olur, bu nedenle daha sık idrara çıkmanız gerekir.


Hamileliğiniz ilerledikçe sık idrara çıkma devam edecek veya yoğunlaşacaktır. Hamilelik sırasında kan hacminiz çarpıcı biçimde yükselir, bu da fazladan sıvının işlenip mesanenizde kalmasına neden olur.

Tükenmişlik

Aniden yorgun mu hissediyorsunuz? Hayır, onu yorma. Erken gebelik yorgunluğuna neyin neden olduğunu kimse kesin olarak bilmiyor, ancak hızla artan progesteron seviyelerinin suçlanması muhtemel. Elbette sabah bulantısı ve gece boyunca sürekli idrara çıkma zorunluluğu da yorgunluğunuzu artırabilir.

İkinci üç aylık döneminize girdikten sonra daha enerjik hissetmeye başlamalısınız, ancak yorgunluk genellikle hamileliğin sonlarında daha fazla kilo taşıdığınızda geri döner ve hamileliğin bazı yaygın rahatsızlıkları iyi bir gece uykusu çekmeyi zorlaştırır.


Acıyan göğüsler

Yaygın bir erken gebelik belirtisi, yükselen hormon seviyelerinin neden olduğu hassas, şişmiş göğüslerdir. Ağrı ve şişlik, adet döneminizden önce göğüslerinizin nasıl hissettiğinin abartılı bir versiyonu gibi gelebilir. Vücudunuz hormonal değişikliklere uyum sağladığından, rahatsızlığınız ilk üç aylık dönemden sonra önemli ölçüde azalmalıdır.

Mide bulantısı

Sabah bulantısı, gebe kaldıktan iki hafta sonra başlayabilir - bu nedenle fark ettiğiniz ilk hamilelik belirtisi olabilir. Üstelik sadece sabahları da değil: Hamilelikle ilişkili mide bulantısı (kusarak olsun veya olmasın) sabah, öğlen veya akşam sorun olabilir.

Hamilelik mide bulantısına hazımsızlık, yemekten hoşlanmama, artan koku alma duyusu, ağzınızda metalik bir tat ve aşırı tükürük eşlik edebilir.

Yerleşme kanaması veya lekelenme

Hamileyseniz, görmeyi beklediğiniz son şey herhangi bir lekelenme veya vajinal kanamadır. Ancak adet döneminize yakın bir zamanda hafif lekelenme fark ederseniz, yerleşme kanaması olabilir. Bunun nedeni döllenmiş yumurtanın rahminizin iç kısmına yerleşmesi olabilir.

Not: İlk trimesterde yaklaşık 4 kadından 1'inde lekelenme veya hafif kanama görülür. Genellikle hiçbir şey değildir, ancak bazen düşük veya dış gebelik belirtisi olabilir. Kanamanız şiddetliyse veya ağrı veya baş dönmesi eşlik ediyorsa veya hiç endişeniz varsa doktorunuzu veya ebenizi arayın.


kramp

Lekelenme veya kanama gibi, kramp da kafa karıştırıcı bir erken hamilelik belirtisidir - çünkü adetinizin başladığını hissetmenize neden olabilir. Ama aslında döllenmiş yumurta rahminize yerleştiğinde ortaya çıkan implantasyon krampları yaşıyor olabilirsiniz. Yerleşme krampları ve kanaması olduğunu (adet döneminizi değil) anlayabileceksiniz çünkü normal bir adetten daha az olacak ve sadece bir veya iki gün sürecek.

Kabızlık

Yeni hamileyseniz, kabızlık erken bir semptom olabilir. Sindirim sistemi de dahil olmak üzere vücuttaki düz kasları gevşeten progesterondaki bir artıştan kaynaklanır. Bu, yiyeceklerin bağırsaklardan daha yavaş geçtiği anlamına gelir.

Ruh hali

Kısmen nörotransmitterleri (beyindeki kimyasal haberciler) etkileyen hormonal değişiklikler nedeniyle, hamilelik sırasında ruh hali değişimlerinin olması yaygındır. Herkes bu değişikliklere farklı tepki verir. Bazı anne adayları, hem iyi hem de kötü olmak üzere yüksek duygular yaşarken, diğerleri daha depresif veya endişeli hisseder.

Not: Kendinizi üzgün veya umutsuz hissediyorsanız veya günlük sorumluluklarınızla baş edemiyorsanız, hemen sağlık uzmanınızı veya bir Psikoloğu arayın.

Karın şişkinliği

Hamileliğin erken dönemindeki hormonal değişiklikler, bazı kadınların adet görmeden hemen önce hissettikleri gibi, sizi şişkin hissetmenize neden olabilir. Bu nedenle, rahminiz henüz oldukça küçükken bile, giysilerinizin bel kısmında normalden daha rahat hissedebilirsiniz.


Hamilelik belirtileri ne zaman başlar?

Hamilelik belirtileri her kadında (hatta her hamilelikte) farklıdır. Bazı kadınlar gebe kaldıktan bir veya iki hafta sonra hamileliğin ilk sancılarını hissederken, diğerleri birkaç ay boyunca farklı hissetmezler.

Bu soruyla ilgili bugüne kadarki en iyi çalışmada, hamile kalmaya çalışan 136 kadın, doğum kontrolünü bıraktıklarından 8 haftalık hamile olana kadar semptomlarının günlük kayıtlarını tuttu. (Bu, son adet dönemlerinin ilk gününden itibaren sekiz hafta sayılır.) Sonuçlar:

Yüzde 50'sinde 5 haftalık hamileyken bazı hamilelik belirtileri vardı
Yüzde 70'i 6 haftalık hamileyken hamilelik belirtileri gösterdi
Yüzde 90'ı 8 haftalık hamileyken hamilelik belirtileri gösterdi
Gebeliğin ilk belirtisi genellikle adet gecikmesidir. En sık izlenen semptomlar bulantı ve kusma, yorgunluk, sık idrara çıkma ve meme hassasiyeti ve şişmesiydi.

8 haftalık hamileyken, kadınlar bazı ek hamilelik belirtileri bildirdiler:

Göğüste ağrılı yanma hissi
Burun tıkanıklığı
Nefes darlığı
baş dönmesi
örümcek damarları
Kaşıntı
Daha koyu cilt bölgeleri (yüzde, karında veya areolalarda)
Hamilelik boyunca ortaya çıkan diğer belirtiler şunlardır:

Unutkanlık
Baş dönmesi
Yemek isteği
Iştah artışı
Bel ağrısı
İshal
baş ağrısı
döküntüler
Parlayan cilt
Saç ve tırnak değişiklikleri
Sızdıran göğüsler
Pelvik ağrısı
Siyatik
Kasık simfiz disfonksiyonu
Şişme
Vizyon değişiklikleri
Hemoroid
sakarlık
burun kanaması
Artan vajinal akıntı
Ne zaman hamilelik testi yapmalıyım?

Bazı evde yapılan hamilelik testleri, reglinizi beklemenizden beş gün önce pozitif bir sonuç verecek kadar hassas olduklarını iddia eder. Ancak adet gecikmenizin ilk gününden sonrasına kadar test yapmak için beklerseniz daha doğru bir sonuç almanız daha olasıdır. Çok erken test yaparsanız, yanlış bir negatif gebelik testi veya silik bir çizgi gibi net olmayan bir sonuç alabilirsiniz.

Test yapıp negatif sonuç almanıza rağmen hala hamilelik belirtileriniz varsa ve/veya adet görmediyseniz, birkaç gün sonra tekrar deneyin. Sabah ilk iş, idrarınız daha konsantre olduğunda test edin. Evde hamilelik testleri, idrarınızdaki insan Koryonik Gonadotropin (hCG) miktarını ölçer. Hamileliğin erken döneminde, hCG seviyeleri tipik olarak her iki ila üç günde bir ikiye katlanır.


Siz hamile olduğunuzu söyleyemeden bebeğinizin gelişmeye başladığını unutmayın, bu yüzden öğrenmeyi beklerken sağlığınıza dikkat edin. Henüz almadıysanız, en az 400 mikrogram (mcg) folik asit içeren günlük doğum öncesi vitamini almaya başlayın.

Olumlu bir hamilelik testi sonucu aldığınızda, ilk doğum öncesi randevunuzu alın. İyi bir doğum öncesi bakım sizin ve bebeğiniz için çok önemlidir. Hamilelik sırasında size bakacak bir doktorunuz veya ebeniz yoksa, tavsiye istemeye başlayın ve kimlerin sigortanız kapsamında olduğunu görün. Sağlık sigortanız yoksa veya düşük maliyetli doğum öncesi bakıma ihtiyacınız varsa seçenekler vardır.
 
Geri
Üst