Guzelicerik.com
Baby Community Member
- Katılım
- 6/2/20
- Mesajlar
- 90
LOHUSALIK DÖNEMİNDE ANNE PSİKOLOJİSİ
LOHUSALIK NEDİR?
Toplum içerisinde pek çok insandan duyulan ve sancılı bir süreç olduğu bilinen lohusalık ; doğum süreci ve sonrasında annenin vücudundaki değişimlerin doğum öncesi haline gelme sürecine verilen isimdir.
Lohusalık dönemi, yeni doğum yapmış her kadının kısa ya da uzun süreli olarak yaşadığı bir dönemdir. Bu dönemde kadınların eşi başta olmak üzere yanında bulunan pek çok insanın anneye karşı bilinçli ve konu hakkında bilgisi olan insanlar olması gerekmektedir. Anlayışlı ve bilinçli olunduğu sürece lohusalık dönemi hasar alınmadan geçirilen bir döneme dönüştürülebilir.
LOHUSALIK DÖNEMİNDE ANNENİN HİSSETİKLERİ
Doğum öncesinde bireyin dünyaya yeni bir canlı getirecek olmanın mutluluğu ile hissettikleri doğum sonrasında yerini endişe ve kaygıya bırakabilmektedir. Bazı durumlarda ise doğum sonrası iyi bir annelik yapamadığını düşünen bireyler korkuya kapılmaktadırlar. Bu süreçte pek çok duygunun hissedilmesi sonucunda bazı annelerin iyi bir ebeveyn olamayacağı düşüncesi ile çocukların emzirmek istemediği görülmüştür.
Melankoli
Depresyon
İçe kapanıklık
Sinir bozukluğu
Gibi durumların oldukça sık rastlanıldığı lohusalık döneminde annenin kendi olumsuz düşünceleri ile baş başa bırakılmaması gerekmektedir. Psikolojik bir yardımın bu ve bunun gibi dönemlerde oldukça önemli olduğu yeni doğum yapmış bireylerin hem fizyolojik hem de psikolojik olarak kendilerine zarar verebileceği göz ardı edilmemesi gerekmektedir.
Lohusalık döneminde ağır bunalımlar geçiren kadınlarda sonraki dönemlerde isteksizlik, ilgi dağınıklığı, stres, sinir bozuklukları yaşanma oranı oldukça yüksektir. Aynı zamanda lohusalık döneminde sütü geciken ya da az süte sahip olan annelere karşı sosyal çevrenin bilinçsizce yaptığı yorumlar da annenin psikolojisinde bozulmalara sebep olmaktadır.
Bilinçsizce yapılan her yorum ve davranış yeni doğum yapmış annenin, anneliğini sorgulamasına sebep olmaktadır. Her annenin çocuğu için en iyisini isteyeceği ve bunun için çabalayacağının bilincinde olarak lohusalık döneminde uzman kişiler harici yorum yapılması doğru değildir.
LOHUSALIK DÖNEMİNDE NELER YAPILABİLİR?
Her kadının eşi lohusalık döneminde bebekle ilgilendiği kadar eşiyle de ilgilenmelidir. İlgi ve sevgi kavramlarını sadece bebeğe yükleyerek yeni doğum yapmış annenin yalnız ve geri plana atılmış hissetmesine engel olunmalıdır.
Lohusalık döneminin doğum yapmış her kadının geçirdiği ve bu süreçte yalnız olmadığınızın bilincinde olmanız gerekmektedir. Çevrenizde sizlere destek olacak doktorlar ve çevreniz vardır.
Lohusalık dönemini bir hastalık süreci gibi geçirmeniz sizlere sadece zarar verecektir. Ciddi bir sağlık probleminiz yoksa bebeğinizle beraber kısa yürüyüşlere çıkabilir, açık havada olumsuz düşüncelerinizin dağılmasını sağlayabilirsiniz.
Bebek bakımının sadece size ait olmadığını size destek olacak bir eşinizin veyahut ailenizin olduğunu unutmamalısınız. Bebeğinizin babasına da sorumluluklar vererek sizlere yardımcı olmasını sağlayabilirsiniz.
Lohusalık süresince kendinizi yatağa bırakmak ve hareketsiz kalmak dönemin hem psikolojik hem de bedensel olarak zorlu geçmesine sebep olacaktır. Hareketlenmek, güneş ışığına çıkmak, sağlıklı beslenmek ve sosyalleşmek lohusalık döneminde oldukça önemlidir.
LOHUSALIK DÖNEMİNDE OLAN KADINLARA NASIL DAVRANILMAMALIDIR?
Lohusalık dönemi, dünyaya bir bebek getirmiş her kadının yaşadığı dönemdir. Kendi kişisel düşüncelerinizi yeni doğum yapmış bir annenin üzerine yıkarak onun kendisini yetersiz hissetmesine neden olmamalısınız. Çocuğun sorumluluğunun sadece annede olduğunu hissettiren cümleler lohusa bireyin üzerinde çok fazla yük olduğunu ve anneliğinin yetersiz olduğunu düşünmesine sebep olacaktır. Kendi deneyimleriniz, düşünceleriniz, büyüttüğünüz çocuklar sizin özel alanınızda kalmalıdır. Yeni doğum yapmış anne sizden fikir istemediği ya da yardım talep etmediği sürece durum hakkında düşüncelerinizi belirtmek oldukça yanlıştır. Sağlıklı her anne çocuğu hakkında en iyisini ve doğrusunu bilir.