birbaba
Baby Community Member
- Katılım
- 30/6/19
- Mesajlar
- 218
Bebek olmamasının bir çok nedeni vardır. Bu nedenler beslenme bozukluğu, stres, alkol, radyasyon, hormonal, kalıtsal olarak sıralanabilir.
En önemli katagorize yöntemi olarak erkekteki ve kadındaki çeşitli nedenleri araştırmak olacaktır.
Erkeğe Bağlı Nedenler:
A) Hormonal Bozukluklar :
Erkekteki testesteron hormonunun yeterli olmaması nedeniyle cinsel istek azlığı ve sperm üretimindeki problemler, hormon tedavisi gerekmektedir.
B) Sperm Hızının Düşüklüğü ve Kalitesinin Az Olması :
Sperm hızını arttırmak bazılarında zor ama mümkünken bazılarında eğer sıfıra yakın bir hareketlilik varsa mümkün değildir, çok ciddi tedaviler gerekir.
Kadına Bağlı Nedenler:
A) Polikistik Over Sendromu: (Yumurta Problemi)
Bu rahatsızlığın nedenleri aşırı ağrı kesici kullanımı olarak görülür, ilaç tedavisi ile çözüm bulunabilir. Yumurtanın oluşmamasına ve çatlamamasına neden olur, kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
B) Hormonal Bozukluklar:
Östrojen hormonunun çok yüksek olması veya çok düşük olması, troid hormonlarının bozukluğu olarak görülebilir. Bunların haricinde:
rahim ağzı ile ilgili aşama problemleri, rahim tümörleri, vajinismus, hareketsizlik, obezite gibi sıralanabilir.
Anne adayı beslenmesine çok dikkat etmelidir. Örneğin; düşük tehlikesine karşı yememesi gereken besinler vardır. Bu besinler aşağıdaki gibi listelenebilir:
Kızartma,
Cips,
Bitki çayları,
Az pişmiş yumurta,
Kahve,
Karaciğer ve az pişmiş et,
Temiz yıkanmamış sebze,
Anne adayı hamile kalmayı düşünmeden önce mutlaka muayene olmalıdır, yukarıdaki hastalıklardan herhangi biri olup olmadığını araştırmalıdır.
Gebelik yönünden aile geçmişini araştırmalıdır.
Kadınlarda İleri Yaş Problemi:
Kadınlarda yumurta oluşumu bebeklik yaşta başlar ve hayatları boyunca kendilerine yetecek kadar yumurtaya sahip olarak büyürler, yumurtaların sayısı yaş ilerledikçe düşer ve 30-40 yaşlarından sonra azalır ve yumurtaların kalitesi de düşmeye başlar. 35 altı kadınlarda 1 yıl boyunca gebelik oluşmamışsa doktora başvurmak gerekir.
Alkol kullanımı da hem kadınlarda hem erkeklerde kısırlığa neden olmaktadır, bebek düşünen çiftler için yasaklanmıştır. Kadınlarda hücre oluşumunu azaltırken kadının erken menopoza girmesine neden olmaktadır. Ayrıca hamileyken aşırı sigara ve alkol kullanımı erken doğuma ve doğum sonrası bebekte ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır.
Kanser hastaları kanser tedavisi olurken kullanılan kemoterapi ilaçları, ışın tedavileri, sperm sayısını ve kalitesini bozmaktadır, hamile adayı annenin menopoza girmesine sebep olmaktadır. Bu rahatsızlığa yakalanan kadın veya erkek tedaviye başlamadan önce yumurta ve sperm dondurma yöntemleri kullanarak bebek sahibi olma şansını arttırmaktadır.
Bebek düşünen çiftler yukarıdaki önlemleri almadıkları taktirde başarılı olma şansları düşüktür, birbirlerine yardımcı olmaları ise başarıdaki en önemli faktördür. Başarısızlıklarında pes etmemeli ve sabırla devam etmelidir.