Pişik Oluşumu Sebepleri Nedir, Nasıl Geçer?
Pişik, bebeklerin genel olarak popo bölgesinde oluşan ve sıkça görülen bir çeşit döküntüdür. Pişiğin durumu bazen uzun süre geçmezken bazen ise kolayca geçer. Yani evde tedavi edilecek pişik olduğu gibi doktora da ihtiyaç bulunabilir. Burada önemli olan ise pişiğin neden olduğunun tespit edilmesidir. Böylelikle daha iyi bir şekilde önlem almak mümkün olur.
Pişik Nedir?
Günümüzde birçok yenidoğan bebekte ve çocuklarda pişiğin sıkça görüldüğü bilinir. Özellikle yanlış bez kullanımı sonrasında pişik meydana gelebilir. Ayrıca çok sayıda nedenin pişiği tetiklediğini söylemek yanlış olmaz. Hatta bebekler dışında yetişkin kişilerde de pişik görülme olasılığı bulunabilir. Çoğu durumda ise doğal yöntemler ve pişik kremi sorunu ortadan kaldırmaktadır. Fakat daha ileri durumda olan pişikler için uzmana başvurmak gerekir.
Pişik nedir sorusunun cevabını öğrenmem isteyen birçok kişi bulunabilir. Pişiğin bir çeşit kızarıklık döküntü olduğunu söyleyebiliriz. Tabi pişiğin görsel açıdan da sıkıntılı bir yapısı olması muhtemeldir. Pişik nedeniyle insan derisinin sağlıklı yapısı değişime uğramaktadır.
Pişiğin en çok görüldüğü bölgeler şöyledir;
- Uyluk ve kalçalar.
- Cinsel bölge.
- Koltuk altları.
Pişiğe maruz kalan bebeklerde huysuzluk olma ihtimali vardır. Özellikle kötü durumda olan pişikler için tedavi desteği alınması önem arz eder. Bununla birlikte pişiğin genelde krem ve doğal yollarla geçmesi mümkündür. Bu yüzden pişik olan kişinin durumunu kontrol ederek hareket etmekte fayda vardır.
Pişik Belirtileri
Pişik için her hastalıkta olduğu gibi bazı belirtiler bulunmaktadır. Özellikle kırmızı ve hassas bir görünüm pişik belirtisi olarak dikkat çekmektedir. Özellikle bebeklerde bez bölgesinin kontrol edilmesi erken müdahale şansı sağlar. Üstelik pişiğin başlangıcıyla birlikte sivilce veya kanama gibi durumlar görülebilir. Zaten pişiğin evde tedavi edilme şansı yoksa veya, vücutta yayılmışsa doktora başvurulmalıdır.
Pişik için belirtiler şöyledir;
- Hassas ve kırmızı bir görünüm.
- Bebeğin bazı bölgelerine dokunulduğunda ağlaması.
- Ciltte şişmeler meydana gelmesi.
- Bez bölgesinde yaralar oluşması.
- Bez değişimi sırasında bebeğin ağlaması veya rahatsız davranışlar sergilemesi.
Pişik belirtilerinde en önemlisi kızarıklık olarak karşımıza çıkar. Zaden pişik oluşan bölgede gözle görülür bir değişim söz konusu olmaktadır. Doğal olarak bu bölgede pişiğin etkisini azaltmaya yardımcı olmak gerekir.
Pişik Nedenleri Nelerdir?
Pişik, görüntü kadar kaşıntı yapması ile de can sıkar. Hatta bazı durumlarda pişiğin ardından sivilce veya kabarcık çıkması mümkündür. Özellikle ileri derecede kötü olan pişikler ekstra sorunlar yaratır. Bunun için pişiğin nedenlerini iyi bir şekilde bilmekte yarar vardır. Böylelikle daha dikkatli ve duyarlı olarak hareket etme şansı elde edilir.
Pişik aslında durduk yere çıkmayanlar bir hastalık olarak bilinir. Bazı yanlış durumlar veya uygulamalar pişiğin oluşum nedenleri içerisinde yer almaktadır. Bundan dolayı pişik oluşumu sebepleri hakkında herkesin aklında soru işareti bulunabilir.
Pişik nedenlerini şöyle sıralayabiliriz;
- Bebek bezlerinin uzun süre ıslak veya kuru kalması.
- Ciltte sürtünme meydana gelmesi.
- Cilde yeni bir ürünün kullanılması.
- Mantar enfeksiyonu.
- Bebeğin yeni bir besine geçmesi.
- Hassas cilt yapısına sahip olmak.
- Bazı antibiyotik yan etkileri.
Görüldüğü üzere pişik için sadece belirli nedenler yoktur. Birçok farklı nedenden dolayı pişik oluşması mümkündür. Böyle durumlarda önemli olanın pişiğe doğru şekilde son vermek olduğu bilinir. Pişik geçtiği zaman cildin önemli ölçüde rahatlayacağı görülmektedir. Zaten pişik sonrası cilt eski yapısına kavuşur.
Pişiğe Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer?
Pişik nasıl geçer sorusunun sıklıkla merak edildiği bir gerçektir. Sonuçta pişik olan bölgenin normale dönmesi büyük bir rahatlık getirecektir. Özellikle pişik olunan bölgenin temiz tutulması şarttır. Çünkü kirli bölgelerde pişik daha çabuk yayılabilir. Bununla birlikte pişik bölgesine hava aldırmak oldukça etkili sonuçlar sağlayacaktır.
Pişiğin geçmesi için yapılacaklar şöyle sıralanabilir;
- Pişik olunan bölge ılık suyla yıkanabilir.
- Pişik kremi kullanılabilir.
- Bebek pudrasını pişik bölgesine sürmek.
- Bebeğin altını olabildiği kadar hava alacak şekilde açık bırakmak.
- Bebek bezi temiz tutulmalıdır.
Pişiğin geçmesini sağlamak adına doğal yöntemler de işe yarayabilir. Bunlar içerisinde aloe vera jeli ve Hindistan cevizi yağı ilk sıralarda gelir. Tabi ne olursa olsun pişiğin ilerlemesini durdurmakla işe başlamak gerekir. Bu sayede pişik daha geniş bir alana yayılmamış olur. Ayrıca profesyonel bir uzman yardımı sayesinde piştikten kurtulma şansı bulunmaktadır.
Pişiği Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Öncelikle pişiğin birçok nedenden dolayı meydan geldiğini unutmamı gerekir. Tabi pişik oluşmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Özellikle cildi temiz tutmak ve zaman zaman hava almasını sağlamak önem arz eder. Ayrıca bebek bezinin doğru bir boyutta olması pişiği önlemek açısından büyük öneme sahiptir.
Pişiği önlemek aslında bilinçli olmak ile son derece kolaydır. Dikkatle hareket edildiği zaman pişik oluşumu ciddi derecede önlenebilir.
Pişiği önlemek için yapılacaklar şu şekildedir;
- Bezi kesinlikle ıslak bırakmamak gerekir.
- Bez değişimi yapıldığında ılık suyla durulama yapılması tavsiye edilir.
- Bebek bezi doğru bir boyutta olmalıdır.
- Cildi temizlemek için yumuşak ve hijyenik bir bez tercih edilebilir.
- Bebeğin poposu muhakkak hava almalıdır.
- Yeni gıda geçişlerinde kademeli olarak ilerleyerek bebeği gözlemlemek lazımdır.
- Sıkan kıyafetler yerine rahat olanlar seçilmelidir.
- Bez değişimleri öncesi ve sonrası elleri iyice yıkamak gerekir.
Herkesin bebeğinde pişik olma şansı bulunmaktadır. Böyle bir durumda pişik belirtileri görülürse eğer bir sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. Ayrıca doğru yöntemler denendiği zaman pişikten kurtulma şansı vardır. Tabi bebeğin sağlığını olumsuz etkileyecek yöntemlerden uzak durmakta fayda vardır.