Gülsüm-Umut
Baby Community Member
- Katılım
- 29/6/17
- Mesajlar
- 542
Normal bir gebelik 38. hafta ile 40. hafta arasında doğumla sonuçlanır. Fakat bazen doğum 37. haftadan önce gerçekleşir. Erken doğan bebekler için hem doğum sırasında hem de sonrasında hayati bir risk oluşmaması için özel önlemler alınır ve özel bir bakım uygulanır.
37. hafta veya öncesinde doğan bebek normal kilosunda değildir. Doğum olması gereken tarihten ne kadar uzaklaşırsa hayati sorunlar da o derece görülebilir. Ayrıca prematüre bebek kendi vücut ısısını korumakta zorlanır. Vücut ısısı düşen bebek ise kaybedilebilir. Küvözlerin en önemli işlevlerinden biri bebeğin ısısını sabit bir şekilde olması gereken derecede tutmasıdır. Küvöz sayesinde bebek kalorisini kendini ısıtmaktan çok diğer hayati fonksiyonlara harcama imkanı da bulur. Bir prematüre bebeğin ne kadar küvözde kalacağı sağlık durumuna göre doktor tarafından verilen bir karardır. Bu haftalarla ifade edilen bir süreler olabilir. 34. haftalık doğan bebeklerde ısı kontrolü çok daha önemlidir. 35 ve 36 haftalıklar bu sorunla karşılaşmayabilir.
Küvöze alınan bebeğin üzerinde sadece bez vardır. Bu şekilde bebek daha iyi gözlemlenir. Ayrıca kalp ritmi, oksijen seviyesi ve solunum cihazlar yardımıyla sürekli izlenir. Bu gözlem içinde bebeğin göğsünde, kollarında bacaklarında elektrotlar sürekli takılı olarak bulunur. Prematüre bebeğin doğumun ne kadar erken olduğuyla ilgili olarak kilosu 2500 gr. altındadır. Boyu normalden kısadır. Çok erken doğanlarda başta solunum olmak üzere çeşitli sorunlar vardır. Beslemesi özel yöntemlerle yapılır. Bebek ilk başta emme metoduyla beslenemez.
Prematüre bebeklerin birçoğu küvöz desteği ile hızla normal doğmaları gereken hale gelirler. Sonrasında başka bir sağlık sorunu yoksa diğer bebekler gibi bırakılırlar.