Bebek Forum - Baby Community

Bebeklerinize İyi Geleceğiz - We Will Be Good to Your Babies

SignUp Now!

Bebek Yeni doğan bebeğin doyduğunu nasıl anlarız

Kesinlikle üyelerimizden bir cevap gelecektir. Ben de bu konuyu merak ediyorum. İki tane bebek var. Birincisi 6 yaşında ikincisi Nisan ayında iki yaşına girecek. Yeni doğan bebek doyduğunu bezinin dolmasından dışkısından anlarız diye tahmin ediyorum. Biz genelde ona bakardık.
 

Yenidoğan Bebeğin Tok Olduğunu Nasıl Anlarız?​


Annelerin birçoğu hamilelikleri süresince yapılan tetkiklerde bebeklerinin parmak emdiğine şahit olmuştur. Bunun nedeni bebeklerin daha anne karnındayken emme reflekslerinin gelişmiş olmasıdır. O nedendir ki bebeklerin hepsi doğdukları ilk andan itibaren annelerinin memesine götürüldüklerinde direk memeyi emmeye çalışırlar. Yeni doğum yapan annelerin doğumdan sonra ki ilk birkaç gün sütleri az gelebilir. Ancak bebek annesinin memesini emdikçe anne sütü de günden güne çoğalacaktır.

Doğum yapan annelerin hormon düzeylerinde meydan gelen değişikliklere bağlı olarak lohusalıkta kaygı düzeyleri artar. Emzirirken bebeklerinin ne kadar süt emdiğini anlayamadıklarından düzeni sağlayana kadar bebeklerinin tok olmadığından endişe ederler. Aslında endişe edilecek bir durum yoktur. Çünkü bebeklerin mideleri zaten çok küçüktür ve az miktarda alacakları süt ile minik mideleri doyar.

Yenidoğan Bebekler İlk Ay Ne Kadar Anne Sütü Alır?​

Bebeklerin karın kapasiteleri ilk haftalarda çok küçüktür. İlk doğdukları gün 1.5 çay kaşığı (kiraz büyüklüğünde), üçüncü gün 1.5 çorba kaşığı (ceviz büyüklüğünde), ilk hafta 3-4 çorba kaşığı (kayısı büyüklüğünde), birinci ay 0.5-1 çay bardağı (yumurta büyüklüğünde) kadar anne sütü almaları gelişimleri ve kilo almaları için yeterlidir.

Eğer annenin sütü az geliyor veya bir nedenden anne sütüyle beslenme yapamıyor ise, bebeğe çocuk doktoru kontrolünde anne sütü devam mamalarına başlanmalıdır. Aksi taktirde bebek kafi miktarda beslenemediğinden büyümesinde problem görülebilir.

Yenidoğan Bebeklerin Doyduğunu Nasıl Anlarız?​

  1. Yenidoğan bebekler midesi dolduğu zaman anne memesinden veya biberondan kendilerini geriye doğru aratarak uzaklaşmaya çalışırlar. Bu durum yenidoğan bebeklerin midesinin dolduğunu ve emmeye devam etmek istemediğini gösteren işaretlerden biridir.
  • Midesi anne sütüyle dolan yenidoğan bebek anne memesiyle oynamaya ve oyalanmaya başlar. Bu şekilde de yenidoğan bebeğin doyduğu anlaşılabilir.
  • Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması midesinin anne sütüyle dolduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
  • Yenidoğan bebeğin doyduğu,bebeğin emzirme sonrası kol ve bacaklarının gevşemesinden de anlaşılabilir. Doymuş bebek, rahatlamış ve sakin olur.

Yenidoğan Bebeklerin Doymadığını Nasıl Anlarız?​

Bebekler, ilk bir haftanın sonunda doğum kilolarından vücutlarında bulunan ödemi atarak vücut ağırlıklarının yaklaşık % 10’u kadarını kaybederler. Bu durum normal bir süreçtir. İlk bir haftadan sonra bebeğin yeniden kilo alması gerekmektedir. Doğumdan sonraki ilk haftalarda bebeğin düzenli kontrollerini yapan çocuk doktoru bebeğin kilo alımıyla ilgili ölçümleri yaparak gelişimi hakkında bilgi verir. Yapılan ölçümler sonucunda yeni doğan bebeğin kilosu düşük ise doktor aşağıdaki seçenekleri aile ile görüşerek kilo kaybı nedenini bulmaya çalışır.

  1. Bebeklere yapılan kontrollerde bazı bebeklerin kilo almadığı hatta zayıfladığı görülebilir. Bu durum yenidoğan bebeğin doymadığının veya anne sütünün yeterli gelmediğinin göstergesi olabilir.
  • Yanlış emzirme de yenidoğan bebeğin doymamasına neden olabilir. Doğru emzirme, bebeğin anne memesinin sadece uç kısmını değil, areola denilen kahverengi kısmının çoğunu ağzına alarak emmesi ile sağlanır. Bebeğin alt dudağının dışa katlanır şekilde emzirmenin sürdürülmesi, anne memesini yeteri kadar ve doğru şekilde aldığının göstergesidir. Ama eğer bebek doğru şekilde emzirilmiyor ve sadece meme ucunu ağzında tutuyor ise emdiği memeyi boşa çekiyor olabilir. Bu durum bebeğin sütü sağlıklı şekilde alamamasına ve beslenememesine neden olabilir.
  • Günlük olarak bebeklerin bezini kirletme sayısı da yenidoğanların doyma kriterleri arasındadır. Normal koşullarda bebeklerin gün içerisinde beslenmelerine bağlı olarak 6-8 kez altını kirleterek bezinin değiştirilmesi gerekir. Günde 6 kereden az sayıda, koyu renkli, ağır kokulu idrar yapıyor ise yenidoğan bebek doymuyordur. Bu durumda doktor kontrolü beklenmeden doktorla iletişime geçilerek bildirilmesi gerekmektedir.
  • Midesi doymayan bebekler anne memesinden kolay kolay ayrılmak istemezler. Uyku için yatağa konulduklarında ise sık sık ağlarlar ve huzursuz olurlar. Bu ve benzeri problemler varsa yenidoğan bebeğin doymadığını gösteren bir işaret olabilir.
  • Bebekler iletişimlerini ağlayarak sağlarlar ve pek çok nedene bağlı olarak ağlarlar. Ağlama nedenlerinden biri de doymamaları olabilir. Yenidoğan bebekler ağladıklarında iyi gözlemlenmeli ve doymama ihtimalleri mutlaka gözden geçirilmelidir.
  • Memede biriken anne sütlerinin boşalmaması ve yarattığı dolgunluk hissi, bebeğin sütü yeteri kadar alamadığının göstergesidir. Böyle bir durumda beslenmenin düzenlenmesi için bir emzirme uzmanından veya çocuk doktorundan destek alınmalıdır.
 
@Gülsüm-Umut çok ayrıntılı yazmış özetlersek; yeni doğan bebeğin doyduğunu; rahat huzurlu bir uykudan, bezlerini sıklıkla doldurmasından, rutin doktor kontrollerinde kilo almasından anlayabiliriz.
 
Yeni doğan bebeğin karnının doyduğunu nasıl anlarız sorusu için ve ayrıntılı cevaplar için çok teşekkür ederim.
 
Hepinize cevaplarınız için teşekkür ederim bu durum benim uzun zamandır kafamı karıştırıyordu çocuğum az yemek yiyordu ve sakindi doydu mu doymadımı bir türlü anlamıyordum,bence yeterince araştırma yapmak gerekirmiş 3 gündür panik içindeydim birkaç yazı okudum içimi rahatlattı doktorumlada görüşmeye karar verdim tabiki.

 
Geri
Üst