Bebek Yeni Doğanda Karşılaşılabilecek Sorunlar

Gülsüm-Umut

Baby Community Member
Katılım
29 Haz 2017
Mesajlar
508
En iyi cevaplar
5
Tepki puanı
252
Puanları
63
Yaş
44
Konum
Ankara
Web Sitesi
www.bebekforum.net.tr
1- EMMEME: Bebeğin her zamankinden daha az sıklıkta ve güçsüz emmesi, memeyi reddetmesi ve normalden az hareketle, halsiz görünmesi bir hastalık belirtisi olabilir.

2- KUSMA: Bebeklerin emme sonrası ya da gaz çıkarırken az miktarda kusmaları sık görülür ve normaldir. Ancak beslendikten bir süre sonra fışkırır tarzda bol miktarda olan ve gün içinde sık tekrarlayan tartı alamamayla birlikte olan kusmalar önemlidir ve bir hastalık belirtisidir.

3- DIŞKI RENGİ: Bebeğin ilk dışkı (mekonyum) siyah renklidir. ikinci günden itibaren (geçici dışkı) yeşilimsi, sulu partiküllü bazen sümüklü bir dışkı görülebilir. Bundan 3-4 gün sonra ise bebeğin beslenme şeklinde değişen ( anne sütü alan bebekte altın sarısı, sulu ve her emme sırasında günde 7-8 kez dışkı yapabilir ya da 2-3 günde zorlanmadan dışkı yapabilir, her iki durumda normaldir. Dışkının kötü kokulu, kanlı ve bol sümüklü olması ya da zorlanarak, sert kıvamlı dışkı yapma önemlidir.Bazen ilk günlerde bebeğin doğum sırasında yuttuğu anne kanı nedeniyle dışkı kanlı olabilir.

4- ŞİDDETLİ AĞLAMA: Daha önce pek ağlamayan bir bebekte ani başlayan ve uzun süren, her zamanki yöntemlerle ( Kucağa alma ve emzirme gibi) durdurulamayan tiz sesli ağlama bir ağrı ya da bir hastalığı gösterebilir, doktorla görüşmek gerekir.

5- HAPŞIRIK, HIÇKIRIK, ÖKSÜRÜK: Yeni doğan bebeklerde hapşırık çok sık görülmekle beraber genellikle bir hastalık belirtisi değildir. Bu koruyucu bir reflekstir ve yeni doğanın çevreden burnuna ulaşan partikülleri atmasına yardımcı olur.
    Öksürük de bir refleks olarak yeni doğanda özellikle emme ve yutma sırasında görülebilir.
    Çok sık tekrarlayan ateş, burun tıkanıklığı ya da akıntısı emme güçlüğü ile birlikte olan öksürük bir hastalık belirtisidir.
    Bazı bebekler ilk aylarda çok sık hıçkırırlar. Bunun belli bir nedeni yoktur ve genellikle bebeği rahatsız etmez. Çok uzun sürerse bebek emzirilir, bu hıçkırığı geçirir.

Kaynak: Koru Hastahanesi ( Bebek İzlem Kitapçığı)
 
Üst