Bebek Doğumdan sonraki 6 aya dikkat!

koyumavidijital

Baby Community Member
Katılım
9 Eki 2018
Mesajlar
13
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
10
Puanları
3
Yaş
48
Konum
ankara
Bebekler anne karnında gerçekleşen gelişimin ardından normal süreler dikkate alındığında 38 ile 41. haftalar arasında dünyaya gelir. Bebek, anne karnında doğal olarak yeterli ve doğru besinleri alabilmektedir. Tabii bu durum annenin ne kadar yeterli ve doğru beslendiği ile doğru orantılıdır. Ancak her şeye rağmen anne karnındaki gelişim doğal bir sürecin eseri olduğundan sağlıklı bir düzen olarak tanımlanır. Oyuncak Bebek doğduktan sonra aynı şartlar devam etmez. Öncelikle bebeğin ilk altı ayını çok dikkat etmek gereklidir. Zira bebekler ilk 6 ayda gelişimlerinin en önemli evresini kat ederler. İç organların tam fonksiyonda çalışmasından, bağışıklık sisteminin devreye girmesine kadar birçok yaşamsal fonksiyon bu süreçte tamamlanır. Bilimsel olarak bebeğin ilk 6 ayında özellikle beslenme bakımından özenle korunması gereklidir. Anne sütünün içerisinde yer alan bileşenler, bebeğin doğal gelişim süreci için yeterlidir. Tabii annenin doğru ve yeterli beslenmesi de, bu sürece doğrudan etkileyecektir.

Anne sütü ne işe yarar?

Anne sütü; doğada yapay olarak elde edilmesi mümkün olmayan birçok bileşeni doğal olarak içeren en kuvvetli besin kaynağıdır. Doğanın mucizelerinden biri olarak tanımlanması bir yana, anne sütü zaten insanoğlunun var olduğu ilk günden bu yana bebeklerin hayatta kalabilmesini sağlayan yani unsurdur. Öyle ki; modern Tıptan önceki süreçte, bebeklerin en az 6 ay ve hatta daha uzun sürelerde bebeklerin sağlıklı olabilmesi için anne sütü zaten kullanılmaktaydı. Son bilimsel araştırmalar, hangi ek besin kullanılacak olursa olsun, anne sütünün seviyesinde besin kaynağı ihtiva etmediğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle, bebeklerin bu kritik süreçte yeterince gelişebilmesi ve beslenebilmesi için anne sütü almaları zorunluluk arz eder. Anne sütü almayan bebeklerin gelişimi sınırlı olabileceği gibi, anomaliler ve beklenmedik olumsuzluklar da ortaya çıkabilir.

Ek Besine Geçiş

Kimi kaynaklar Bebeğin beslenmesinde 4 aydan itibaren ek besinlerin kullanılabileceğini ifade ediyor olsa da, genel geçer tıbbi öğreti; 6 aylık süreçte yalnızca ve yeterince anne sütünün tüketilmesi gerektiğini ifade eder. Annenin sütünde eksiklik söz konusu olması halinde, hekim kontrolünde bu duruma müdahale edilebilirken, zorunlu hallerde ek besin kullanılması söz konusudur. Annenin yeterince sütü var ise ek besin 6 aydan önce tercih edilmemelidir. Bu noktada kimin Ebeveynler yeterince anne sütü alıyor olsa dahi çocuğa ek besin vermeyi, daha hızlı gelişim kaydetmek için düşünüyor olsa da bu doğru bir yaklaşım değildir. Bebeğin gereğinden fazla besin tüketmesi daha hızlı büyümesine değil, gereğinden fazla kilo almasına sebep olabilir. Bu sanıldığı gibi doğru bir yaklaşım değildir. " şişman bebek makbuldur" anlayışı bütünüyle yanlış bir ifadedir. Bebeğin yeterince ve doğru beslenmesi sağlıklı olması için en doğru yöntemdir.

İlk altı aylık periyot içerisinde, bebeğin beslenmesi anne sütü kaynaklı olacağından annenin beslenmesi de son derece önemlidir. Anne süt miktarının artmasını sağlayacak besinleri tüketmeli, bu süreçte asla doktorun onaylamadığı ilaçlar kullanmamalı, sigara alkol ve diğer uyuşturucu maddelerin tamamını mutlak surette uzak durmalıdır. Bebeğin sağlığı, annenin sağlığı ile gerek gebelikte gerek doğumu takip eden ilk 6 ayda doğrudan ilişkilidir. Yeterli beslenme standartlarını bozmadan ve aşırıya kaçmadan; 4 aydan itibaren nitelikli ek besinler ve organik besinler bebeğe uygun şartlarda verilebilir. Ancak değindiğimiz gibi bunun abartılmaması ve bebeğin sağlığını tehlikeye atacak seviyeye ulaşmaması çok önemlidir. Ayrıca 4 aydan önce ek besin yalnızca zorunluluk halinde kullanılmalıdır. Bebeğin beslenmesi ile ilgili hekim tavsiyelerini ve talimatlarına mutlak suretle uymalısınız.
 
Üst