Bebek Kişilik Gelişiminde Davranışsal Etkenler ve Bebek Gelişimi

koyumavidijital

Baby Community Member
Katılım
9 Eki 2018
Mesajlar
13
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
10
Puanları
3
Yaş
48
Konum
ankara
Bebekler, dünyaya geldikleri andan itibaren içinde yaşadıkları dünyayı anlamlandırmaya çalışır ki, özellikle ebeveynlerin davranışları, bebeğin mental gelişiminde büyük rol oynar. Kişilik gelişiminde davranışsal etkiler derken kastımız esasında budur. Bebek rol yaparak öğrenir ve anne babasının davranışları doğrudan onun davranış sistemini oluşturacaktır. Bu nedenle anne ve babanın bu noktada bilinçli olması büyük önem arz etmektedir.

Kişilik gelişimi ve oturması, çeşitli faktörlere bağlıdır. Bu gelişim anne karnında başlayarak hayat boyu devam etmektedir. Kişilik gelişiminde davranışsal etkenler ve bebek gelişimi denildiğinde bu gelişim, kişinin bebeklik döneminde gördüğü her şeyi kapsamaktadır. Bir insanın kişilik gelişiminde ailesi, sosyal çevresi ve okul hayatı etkili olmaktadır. Hatta hayatının bir döneminde yaşadığı travmalar dâhil, birçok olay bu gelişimi etkilemektedir. Kişilik gelişiminde davranışsal etkenler ve bebek gelişimi söz konusu olduğunda, aile içi iletişim, aile ortamının yapısı devreye girmektedir. Anne ve babanın birbirlerine karşı davranışları, bebek gelişimi üzerinde etkili olan en önemli faktördür. Çünkü bebeklik döneminden itibaren çeşitli sahneler akıllara kazınarak bunun karakter gelişiminde etkili olduğu görülmüştür.

Rol Model Seçimi

Bebeklerin kişisel gelişiminde anne ya da babalarının örnek davranışları etkili olmaktadır. Erkek bebekler genellikle kendilerine babalarını örnek almakta, kız bebekler ise rol model olarak anneyi benimsemektedir. Bu çoğunlukla farkında olmadan içgüdüsel olarak yapılan bir seçimdir. Kişilik gelişiminde davranışsal etkenler ve bebek gelişimi yaşanırken kızların annelerinden gördükleri şeyleri yapmaya çalıştıkları tespit edilmiştir. Mesela 2 yaşındaki bir kızın annesinin makyaj malzemelerini kullanarak makyaj yapmaya çalışması buna en güzel örnektir. Erkek bebeğin babası gibi tespih çekmeye çalışması ya da kumandayı eline alıp televizyonu açması babayı taklit etmeye örnek verilebilir. Bunun yanında farklı birçok örnek davranış saymak mümkündür. Kişilik gelişiminde davranışsal etkenler ve bebek gelişimi, evdeki anne ve baba davranışlarına göre şekillenmektedir. Erkek bebek babasından gördüğü şekilde annesine karşı davranış sergilemektedir. Kız bebek ise annesinden gördüğü şekilde babasına karşı davranış sergilemektedir. Bu davranışlar incelendiğinde aile bireylerinin birbirlerine karşı davranış şekilleri ve çocuklarına örnek olma biçimleri ortaya çıkmaktadır.

Sosyal Çevre Etkisi

Bireyin kişilik oluşumunda her ne kadar aile birincil etken olsa da sosyal çevre de bunda son derece etkilidir. Özellikle annesi ve babası çalışan çocuklar dış ortamlara daha açık durumdadır. Kişilik gelişiminde davranışsal etkenler ve bebek gelişimi sosyal çevre ile de şekillenmektedir. Mesela ailenin etrafında hep görgülü ve kendini bilen aileler bulunuyorsa çocuğun arkadaşları da terbiyeli ve düzgün kişiler olmaktadır. Oysa terbiyeden yoksun, kavgacı, küfürbaz insanların çok olduğu bir ortamda çocuğun da bu durumdan etkilendiği görülecektir. Bu durumda kişilik gelişiminde davranışsal etkenler ve bebek gelişimi açısından bulunulan semtin değiştirilmesi çok daha yerinde olacaktır. Böylece düzgün bir karakter gelişimi oluşturması için uygun ortam hazırlanmış olacaktır.

Medya ve Dijital Medya Etkisi

Televizyon günlük hayatta çok fazla izlenildiğinde yetişkin insanları bile etkisi altına almaktadır. Bu durumda bebek gelişimi söz konusu olduğunda yapabileceği etkiyi düşünmek gerekmektedir. Kişilik gelişiminde davranışsal etkenler ve bebek gelişimi söz konusu olduğunda televizyonun çarpık kültürü, anne ve babaların işini zorlaştırmaktadır. Bazen de gelişi güzel bırakılan çocuklar televizyon kültürü ile yetişmektedir. Kişilik gelişiminde davranışsal etkenler ve bebek gelişimi denildiğinde televizyondan uzak büyüyen çocukların daha sağlıklı ruhsal gelişim gösterdiği görülmektedir. Durum böyle olunca sorumluluğun büyüğü ailelere düşmektedir. Çünkü eğitim önce ailede başlamaktadır. Sosyal çevre ve televizyon kültürü ise sonra gelmektedir. Komşular ve akrabalar çocuk psikolojisi üstünde ikinci dereceden etkilidir. Kişilik gelişiminde davranış etkileri ve bebek gelişimi arasında doğru orantılı bir ilişki olduğu böylece tespit edilmiş olunmaktadır.
 
Üst