Bebek Emzirme İpuçları
Anne sütünün her zaman için bebeğin gelişimine olumlu katkı sağladığı bilinmektedir. Çünkü bebeğin sağlığı ve gelişimi için temel besin anne sütüdür. Özellikle bebeğin hastalıklara karşı dirençli olması adına anne sütünden vazgeçmemek gerekir. Bunun yanında ilk 6 ay boyunca bebeğe sadece anne sütü verilmelidir. Daha sonra iki yaşına kadarsa anne sütü ve ek gıdalar verilebilir. Tabi bebek emzirme konusunda bilinçli şekilde hareket etmekte oldukça önemlidir.
Anne İçin Bebek Emzirmek Neden Önemlidir?
Annenin doğumdan sonraki ilk arzusu bebeğini güzel bir şekilde emzirmektir. Özellikle anne sütünün mucizevi etkisinin çok dikkat çektiği bilinir. Bununla birlikte yanlış adımlar atarak emzirmenin olumsuz sonuçlar doğuracağını unutmamak gerekir. Anne için bebeğini emzirmek onun sağlığını düşünmek açısından önemlidir. Zaten ilk altı ay boyunca bebeğe sadece anne sütü vermek gerekir.
Anne sütünün bebeğe faydaları şöyledir;
- Hastalıklardan korur.
- Bağışıklık sistemini destekler.
- Bebeğin besin ihtiyacının tümünü karşılar.
Anne sütünün bebeğe uygun şartlar altında verilmesi son derece önem arz eder. Bu noktada doğru emzirme sağlanmasına dikkat etmek gerekir. Özellikle bazı ipuçları ile emzirme gerektiği gibi karşılanabilir.
Bebeğin İlk Emzirilme Süreci
Her bebeğin anne sütüne ihtiyaç duyduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Tabi anne sütünün doğumdan sonra hemen başlaması gerekir. Bu konuda anne ve bebeğin sağlık durumlarının iyi olmasına dikkat edilmektedir. Şartlar uygunsa eğer doğumun ardından ilk bir saat içerisinde bebek emzirilmelidir.
Annelik duygusu söz konusu olduğu zaman siz işinizi bilirsiniz demek yanlış olmaz. Ancak yine de doğru emzirme teknikleri ve önemli ipuçları dikkate alınmalıdır. Bebeği astımdan, alerjiden ve çeşitli hastalıklardan korumak ilk emzirme ile mümkün olabilir. Bundan dolayı ilk ağız sütünün önemini bilmekte yarar vardır.
Emzirirken Dikkat Edilecekler
Emzirirken acele etmeden adım adım gitmek her zaman için yararlı olarak bilinir. Tabi emzirmeye başlamadan önce hazırlık süreci bulunmaktadır.
Emzirmeden önce;
- Öncelikle gürültüsüz bir ortama geçerek rahatlayın. Fiziksel rahatlama sayesinde süt salınımı rahat olur.
- Bebeğinizi tüm vücudu size dönük olacak şekilde tutun. Ayrıca bebeğin burnunun açık olmasına dikkat etmelisiniz.
- Meme başını bebeğe zorla vermeye çalışmayın. Aksi halde emmeyi reddetme ihtimali olabilir.
- Meme ucunuzdan bir damla kadar süt çıkarıp bebeğinizin yanağına dokundurabilirsiniz. Bu sayede bebek meme başını arama refleksi ile kendisi bulabilir.
- Emzirmeden önce serbest olan elinizin baş ve işaret parmağı ile göğüs halkanızın üst kısmını tutun. Diğer üç parmağınızla ise alt kısmını tutun. Ardından hafifçe bastırın. Böylelikle sütün kanallara akışı kolay olacaktır.
Emzirme;
- Bebek emmeye hazır olduğunda onu emzirin.
- Emzirme süresini bebeğin isteğine bırakmak daha iyi sonuçlar verecektir.
- Bebeğin bir memeyi daha çok emmesi, o memenin fazla süt salgılamasına ve büyümesine neden olur. Bundan dolayı her iki memeyi eşit emzirmeye çalışın.
Bebeği Emzirirken Doğru Tutma Yöntemleri
Bebeği emzirmek kadar doğru tutmakta büyük bir öneme sahiptir. Zaten buna dikkat edildiği zaman emzirme daha kolay olmaktadır.
1. Emzirme sırasında bebeğin bütün vücudunun size dönük olmasına özen gösterin. Ayrıca aynı düzlemde olması önem arz eder.
2. Bebeğin ağzı meme ucuna yakın olursa eğer zorlanmadan emebilir.
3. Bebeğin veya kendinizin yan taraflarına yastık koyarak destek alabilirsiniz.
4. Annenin sırt ve bel kısmı rahatça bir konumda olmalıdır.
5. Bebeğin kolun iç yüzeyine doğru, baş ise dirsek boşluğuna gelecek şekilde konumlandırılmalıdır. Bunun ardından sırtından popoya kadar elle birlikte desteklenmelidir.
6. Bebeğin emerken dudaklarının dışarıya doğru dönük olması gerekir. Ayrıca bebek, memede yer alan kahverengi kısmın hepsini olabildiğince ağzına almalıdır.
7. Bebeğe emerken hafif hareketler eşliğinde masaj yapmak faydalı olabilir. Bu durum rahat bir emme olmasına yardımcı olacaktır.
Bebeğin doğru bir pozisyonda tutulması kadar onu rahatlatmakta çok önemlidir. Burada anneye oldukça fazla iş düşer. Bebek kendini ne kadar rahat hissederse eğer sonuçta o kadar başarılı olur. Ayrıca annenin süt salgılanması devam etmesi için kendini rahat hissetmelidir. Emzirme ortamı da buna göre uygun şekilde seçilmelidir.
Sağlıklı bebek emzirmek isteyen kişilerin doğru emzirme pozisyonunu bulması çok önemli bir konudur. Bu konuda bebekle birlikte uyumu yakalayabilmek fayda sağlayacaktır. Ayrıca bebeğinizi ilk emzirmeye başladığınız günden itibaren farklı pozisyonları deneyebilirsiniz. Böylelikle sizin için en rahat emzirme pozisyonu ortaya çıkacaktır. Emzirme sağlıklı bir şekilde gerçekleşirse eğer hem bebek hem de anne çok mutlu olur.
Emzirme Sonrası Yapılması Gerekenler
Emzirme kadar sonrası içinde önemli ipuçları bulunmaktadır. Yani emzirmeyi basit olarak görüp hareket etmemek gerekir. Bebeğin sağlığı için tüm ipuçlarını ciddiyetle uygulamak önemlidir. Bunun yanında bebeğin beslenmesinin ardından emzirme sonrasına geçilir.
- Bebeğin doymasından sonra annenin bebeği göğsüne yatırarak aşağıdan yukarıya hareketle sıvazlaması gerekir. Ayrıca bu aşamada bebeğin gazı çıkartılmalıdır. Arzu eden kişiler bu işlemi bebeği dize yatırarak da uygulayabilir. Tabi dikkatlice hareket etmeyi hiçbir zaman ihmal etmemek lazımdır.
- Bebeğin daha sonra hafif yan pozisyonda yatırılması tavsiye edilir. Küçük bir yastıkla ona destek yapmak yardımcı olacaktır. Hafif yan yatırılması, eğer kusma olursa rahat etmesi içindir.
- Bebek beşiğe alındığında ise baş kısmı biraz yukarı bakarsa eğer rahat edecektir.
Bebeğin anne sütünden mahrum kalmaması adına emzirme süreci oldukça önemlidir. Bebeğin emmeyi reddetmesi annenin sağlığını da olumsuz etkiler. Böyle bir durumda annenin süt salgılama sorunu yaşaması da muhtemeldir. Ayrıca bebeğin ilk altı ay içerisinde alacağı anne sütü sağlığının korunmasını sağlar. Doğal olarak annenin bu konuda sorumluluğu oldukça büyüktür.