Gülsüm-Umut
Baby Community Member
- Katılım
- 29/6/17
- Mesajlar
- 543
Gebelik Kanda Ne Zaman Belli Olur?
Hamilelik kanda ne zaman görülür? Birçok kadın için en önemli sorulardan biridir, çünkü gebeliğin oluşumunu belirlemek için kan testi en doğru olanıdır. Dolayısıyla gebelik hormonu (HCG) gebe kaldıktan üç gün sonra ve adet döneminden önce kanda görülür.
Gebelik hormon idrarda yedi gün sonrasına kadar görülmez. Ayrıca 28 günde bir gelen düzenli bir döngü durumunda adetiniz beklenen tarihte gerçekleşmediyse üzerinden bir süre geçtikten sonra gebelik hormonu kanda görülebilir.
Hamilelik Kanda Ne Zaman Görülür?
Herhangi bir kan testi yaptırmak için en uygun zaman, adet görmemenizden sonraki yedi gün ile 14 gün arasıdır. Hamile olup olmadığınızı belirleyen iki tür kan testi vardır:
Spesifik gebelik hormonu testi: kandaki hormon varlığını tespit eder ve sadece pozitif veya negatif sonuç verir.
Dijital gebelik hormonu testi: (HCG beta) testi olarak da adlandırılır ve hormonun miktarını ve kandaki sayı olarak yüzdesini doğru bir şekilde ölçer.
Gebelik Kan Tahlili Yanlış Sonuç Verebilir Mi?
Kanda gebelik testi, sonuçlarının %99'a ulaşan doğruluğu ile bilinir. Kanda gebelik testi yaptıktan sonra, eğer pozitif çıkarsa, bu kesinlikle gebelik olduğu anlamına gelir.
Dijital gebelik kan testinde hormon yüzdesi düşükse, doktor yüzdesinin artıp artmadığını görmek için 48 saat sonra başka bir test yapmanızı ister.
Bir gebelik testinin yanlış pozitif veya negatif sonuç verebileceği bazı çok nadir durumlar vardır, örneğin:
- Analizin aceleye getirilmesi: Kan testinin çok erken yapılması durumunda, kandaki gebelik hormonunun analizle tespit edilebilecek seviyeye ulaşmaması sonucu, gebeliğin ilk günlerinde var olmasına rağmen yanlış negatif sonuç verebilir.
- Bazı ilaçların alınması: Hamilelik hormonu (HCG) içeren veya yan etki olarak kandaki seviyesini artıran, uzun süre alındığında yanlış pozitif sonuç veren bazı ilaçlar vardır.
- Düşük: Gebelik hormonu, gebelik kaybından sonra vücuttan kaybolana kadar bir süre kanda kalır ve bazı durumlarda kaybedilen fetüsün bazı dokuları rahim duvarında kalır, bu nedenle vücut gebelik hormonu salgılamaya devam eder, bu da rahmi temizlemek ve doku kalıntılarını çıkarmak için cerrahi müdahale gerektirir.
- Molar gebelik: Fetüsün deforme olduğu ve plasentanın üzüm salkımına benzer bir şekilde büyüdüğü, rahmin temizlenmesi ve bu anormal gebelikten kurtulmak için cerrahi müdahale gerektiren anormal bir gebeliktir.
- Nadir görülen tıbbi durumlar: Kanda hamilelik hormonunun yanlış bir şekilde ortaya çıkmasına neden olan bazı patolojik durumlar vardır, örneğin: hipofiz bezi bozukluğu ve bazı nadir kanser türleri.
Son olarak, hamileliğinizi düzenli olarak doktorunuzla takip etmenizi ve hamilelikle ilgili endişeleriniz, düşünceleriniz ve sorularınız hakkında onunla konuşmanızı tavsiye ederiz, çünkü tıbbi deneyimi size güven verecek ve gerekli desteği sağlayacaktır.