ICSI ve IVF Arasındaki Fark Nedir?
Birkaç yıldır evliyseniz ve doğal yollarla gebe kalmaya çalışıp olumlu bir sonuç alamadıysanız, doktorunuz Mikroenjeksiyon (ICSI) ya da Tüp bebek (IVF) tedavisi önerebilir. Bu makalede size ICSI ve IVF arasındaki farkı ve her birinin ne zaman kullanılacağını anlatıyoruz.
ICSI ve IVF Arasındaki Fark
Her iki prosedür de döllenme işleminin laboratuvarda tamamlanmasına ve ardından suni döllenme işlemi olarak adlandırılan yumurtanın kadının rahmine geri enjekte edilmesine bağlıdır. Aralarındaki fark döllenme adımında yatmaktadır. Her biri için döllenme adımları şunlardan oluşur;
- Kadının doğal adet döngüsünün baskılanması, adet döngüsü doktor tarafından reçete edilen ilaçlarla engellenir.
- Yumurta üretiminin arttırılması, Yumurtalıklarınızı normalden daha fazla yumurta üretmeye teşvik etmek için ilaç kullanılır.
- Yumurtanın ilerlemesinin ve olgunluğunun izlenmesi, yumurtaların gelişimini kontrol etmek için ultrason muayenesi yapılır ve olgunlaşmalarına yardımcı olmak için bazı ilaçlar kullanılır.
- Yumurta toplama: Yumurtaları toplamak için vajina yoluyla yumurtalıklara bir iğne yerleştirilir.
- Yumurtaların döllenmesi
- IVF'de:Sağlıklı sperm ve olgun yumurtalar karıştırılır ve gece boyunca inkübe edilir.
- ICSI'de: Sağlıklı spermler doğrudan her olgun yumurtaya enjekte edilir.
- Embriyo transferi: Bir veya daha fazla döllenmiş yumurta (embriyo) rahme yerleştirilir.
Embriyo rahminize transfer edildikten sonra, tedavinin işe yarayıp yaramadığını görmek için gebelik testi yapmadan önce iki hafta beklemeniz gerekecektir. Aşağıda, ICSI'ye ne zaman başvurulacağını ve IVF'ye ne zaman başvurulacağını açıklıyoruz.
Ne Zaman Mikroskobik Enjeksiyona Başvurulur?
Döllenmenin sağlanmasının zor olabileceğinden şüphelenmek için bir neden varsa ICSI önerilebilir. Genellikle kocadaki infertilite faktörlerinin bir sonucu olarak çocuk sahibi olmayı geciktiren çiftlerde kullanılır. Erkek kısırlığı için faktörler aşağıdakilerden herhangi birini içerebilir:
- Düşük sperm sayısı
- Zayıf sperm hareketi
- Kötü sperm kalitesi
- Bir yumurtaya nüfuz etme yeteneğinden yoksun sperm
- Azospermi, boşalma sırasında bir erkekten hiç sperm salınmadığı bir durumdur.
- İki tür azospermi vardır: obstrüktif ve obstrüktif olmayan.
- Obstrüktif azospermi: Vaz deferensin (vasdeferens) önceden çıkarılması, vasdeferensin doğuştan yokluğu, önceki bir enfeksiyondan kaynaklanan yara izi nedeniyle oluşabilir.
- Obstrüktif olmayan azospermi: Sperm üretemeyen testisteki bir defektin sonucu olarak ortaya çıkar.
- Azospermide kullanılabilir sperm elde etme şansı düşüktür.
Ne Zaman IVF'ye Başvurulur?
IVF'nin yüksek maliyeti ve içerdiği adımlar ve hazırlıklar nedeniyle, çiftler genellikle önce doğurganlık ilaçları veya intrauterin inseminasyon gibi diğer doğurganlık tedavilerini denerler.
IVF'nin gerekli olabileceği infertilite sorunları şunları içerir:
- Fallop tüplerinde tıkanıklık veya hasar
- Azalmış yumurtalık fonksiyonu
- Rahim zarında yara izi
- Rahim fibroidleri
- Düşük sperm sayısı veya anormallikler gibi erkek kısırlığı
- Kırk yaşın üzerindeki kadınlarda doğurganlığın azalması
- Açıklanamayan kısırlık
Çiftler, çocuklarına genetik bir bozukluk geçirme riskleri varsa da IVF'yi tercih edebilirler. Bir tıbbi laboratuvar embriyoları genetik anormallikler açısından test edebilir. Daha sonra doktor embriyoları yalnızca genetik kusur yoksa implante eder.
Sonuç olarak, ICSI ve IVF arasındaki farkı öğrendikten sonra, IVF sürecinin gerektirdiği maddi maliyetin yanı sıra psikolojik bir maliyetin de olduğunu bilmelisiniz. Diğer tüm prosedürlerde olduğu gibi, sonuç başarı ya da başarısızlık olabilir. IVF'nin olumsuz sonucunu kabullenebilmek için psikolojik olarak hazırlıklı olmalı, eşinizden ve ailenizden yeterli desteği almalısınız.