Guzelicerik.com
Baby Community Member
- Katılım
- 6/2/20
- Mesajlar
- 90
PREMATÜRE BEBEK
PREMATÜRE NEDİR?
Normal doğum 38 ve 42 hafta içerisinde gerçekleştirilmektedir. 37 hafta öncesinde doğumu gerçekleştirilen bebeklere prematüre bebek adı verilmektedir. Prematüre bebeklerin normal zamanında doğan bebeklere göre kiloları çok daha azdır. Organ gelişimleri de tamamlanmamış olduğu için prematüre bebeklerde sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir.
PREMATÜRE BEBEKLERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Bağışıklık sistemleri çok zayıftır
Organları gelişimlerini tamamlamamıştır
Emzirme döneminde hazır değillerdir
Ciltleri hassastır
Çok üşürler
PREMATÜRE DERECESİ NASILDIR?
Son derece erken prematüre bebekler 25-28 haftalar arasında dünyaya gelmektedir. Bu bebeklerin organ gelişimleri tamamlanmamıştır. Hayatını kaybetme olasılığı çok yüksek olan bu bebeklere karşı oldukça dikkatli olmak gerekmektedir. Doğum sonrasında uzun bir süre hastanede kalırlar.
Çok erken doğan prematüre bebekler 28-32 haftalar arasında dünyaya gelmiştir.
Orta erken doğan bebekler ise 32-34. Haftalarda dünyaya gelmektedir.
Geç prematüre bebek ise en son seviyede doğan bebeklerdir. Doğuma az bir zaman kalmışken erken doğumu gerçekleşen bebeklere geç prematüre bebek adı verilmektedir.
ERKEN DOĞUM YAŞAYAN BEBEKLERDE ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR NELERDİR?
Solunum yolları problemi
Beslenme bozuklukları
Serebral palsi
İşitme sorunları
Organ yetmezliği
Görüş problemleri
İşitme sorunları
Gibi kalıtsal hastalıklara yol açabilecek sonuçları mevcuttur. Prematüre doğum asla küçük görülmemesi gereken ancak her çocuğun başına gelebilecek sağlık problemlerinden birisidir.
PREMATÜRE DOĞUMA SEBEP OLABİLECEK NEDENLER NELERDİR? NEDEN PREMATÜRE?
Daha önce doğum yapmış olan kadınlarda ikinci ya da üçüncü hamileliklerde prematüre bebek riski atmaktadır
İki gebelik süreci arasında altı aydan daha az bir süre olması prematüre doğum riskinde artışa sebep olabilmektedir
Çoklu gebeliklerde prematüre riski vardır
Diyabet hastalarının doğumları erken olabilmektedir
Fiziksel travmalar sonucunda erken doğum gerçekleşebilmektedir
Aşırı stres
Tansiyon
Gebelik zehirlenmesi
Prematüre bebeklerin doğumuna sebep olan bu etkenlere karşı bazı durumlarda annenin gebelik sürecinde daha hassas yaklaşması gerekmektedir.
PREMATÜRE BEBEKLERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Ciltleri şeffaftır
Damarları belirgindir
Vücut ısılarını kontrol edemezler
Kas ve sinir sistemleri gelişmemiştir
Solunum güçlüğü yaşanmaktadır
Emme refleksleri gelişmemiştir
Prematüre bebeklerde görülen bu özelliklerin çoğu bebeklerde hayati önem taşımaktadır. Emme refleksi gelişmeyen çocuklarda özellikle beslenme güçlüğü yaşanacağı için anne sütü ya da diğer besinleri sonda yolu ile midelerine ulaştırmak gerekmektedir.
PREMATÜRE BEBEKLERDE GELİŞİM SÜRECİ NASILDIR?
Prematüre bebekler normal zamanda doğumu gerçekleşen bebeklere göre daha farklı bir gelişim sürecine sahiptirler. Bu gelişim süreci de prematüre bebeklerde farklılıkların ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.
8. Haftada prematüre bebeğiniz başını dik tutabilir hale gelmesi mümkündür. Prematüre bebekler kollarını ve bacaklarını 8. Haftadan itibaren hareket ettirebilir hale gelmektedir. Hareket halindeki nesneleri de gözleri ile takip edebilirler.
16. Haftada bebeğiniz nesnelere uzanabilir, dokunabilir ve gülebilir. Ayrıca çevresine karşı daha duyarlı hale gelebilmektedir.
24.Hafta: Destek almadan oturabilir hale gelen bebeğiniz artık ismine karşı daha duyarlı olacaktır. Ses çıkarmaya başlar, yabancılara tepki verir.
32. Hafta : Prematüre bebeğiniz 32. Haftadan itibaren desteğinizle beraber ayakta durmaya, emeklemeye başlayabilir. İlk konuşma çabaları da 32. Haftadan itibaren meydana gelmektedir.
40. Hafta sonrasında ise bebeğiniz artık konuşmaya, yalnız kalmaya ve adım atmaya başlayabilir. Bebeğinize karşı bu dönemde yine dikkatli davranmak ve yalnız bıraktığınızda bile gözetim altında tutmak önemlidir.
Prematüre doğumlar asla göz ardı edilmemesi gereken durumlardan birisidir. Pek çok doğumda erken doğum ve prematüre bebek riski mevcuttur. Prematüre bebeklerde gelişimi güzel takip etmek oldukça önemlidir. Doktorunuzun sizi yönlendirdiği şekilde bebeğinize karşı hassas davranmak oldukça önemlidir.
Moderatörün son düzenlenenleri: