Bebek Forum - Baby Community

Bebeklerinize İyi Geleceğiz - We Will Be Good to Your Babies

SignUp Now!

Bebek Yeni Doğan Bebek Ne Zaman Yıkanır?

Gülsüm-Umut

Baby Community Member
Katılım
29/6/17
Mesajlar
542
Bebek anne karnında rahimde kesenin içinde ve amniyon sıvısı adı verilen bir suyun içerisinde bulunur. Ve sudan korunması için de üzerini beyaz ve yağımsı bir tabaka kaplar. Yoksa suda bebek cildi buruş buruş olur. Ve bu yağımsı tabaka yeni doğan bebeklerde vardır. Doğumdan hemen sonra bebek hemen yıkanılması düşünülür. Fakat doğumdan sonra bebek hemen yıkanmamalıdır. Yeni doğan bebek yetişkin gibi de banyo yaptırılmaz. Yeni doğan bebeğin banyosu hasaslıklarla doludur. Yeni doğan bebeğin göbeği düşmeden yıkamak doğru değildir. Bebek göbeği düşmeden ıslak ve yumuşak bir bezle silinir. Göbeği düştükten sonra ise banyo yaptırılmalıdır. Göbeği düşen bebek banyo yaptırıldığında mikroplardan temizleneceği için bebekte pişik ve benzeri bir hastalıkta oluşmaz. Bebeğin cildi nefes alacağı için rahat bir uyku çeker. 

Yeni Doğan Bir Bebek Nasıl Yıkanmalıdır?

1- Yeni doğan bebeğe göbek deliği düşmeden banyo yaptırılmamalıdır. Su göbeğin iltihaplanmasına neden olur.
2- Banyo yaptırılacak ortamın sıcak olmasına dikkat edilmelidir.
3- Su çok sıcak ve çok soğuk olmamalıdır. Su yaklaşık 37-38 derece olmalıdır. Bunu kontrol etmenin bir yolu banyo suyunu kolunuza, ellerinize damlatın.
4- Bebek aç iken kesinlikle banyo yaptırılmamalıdır. 
5-Tok karnına da yaptırılan banyolar kusmalara neden olabilmektedir.
6- Suyun kaynatılıp soğumuş olması enfeksiyon riskini azaltır. Ama unutmayın su kaynadıktan sonra su sıcaklığı 37-38 derece ye düşmeden kesinlikle bebeğinizi aşırı sıcak suyla yıkamayınız. 
7- Bebek banyo yaptırılırken bebeğin kulaklarına ve ağzına kesinlikle su kaçırılmamalıdır. Bir kişi bebeğin başına su dökerken diğeri bebeğin yüzünün aşağıya doğru tutup bebeğin kulaklarını ve ağzını kapamalıdır.
8- Bebeğin leğen ve küvette kaymasını önlemek için altına file veya bez koymakta fayda vardır. Bebekler için banyo küvetleri, fileleri ve kovaları satılmaktadır. Tavsiyem onlardan bir takım edinmeniz.
9- Bebek küvette kesinlikle yalnız başına bırakılmamalıdır.
10- Bebeğin giyeceği bezi ve kıyafetlerini ve banyo havlusunu önceden mutlaka hazırlayın ki bebek banyodan çıktıktan sonra üşümesin. 
11- Bebek eğer altını pislemişse altını temizledikten sonra bebeği yıkayınız.
12- Bebek vücudunda ulaşılması zor yerleri özenle yıkayın ovarak temizleyin.
13- Bebeğinize banyo sabunu ve şampuanı olarak bebek sabun ve şampuanı kullanınız. Bebek mağazalarında bulunmaktadır.
14- Erkek bebeklerde sünnet derisini biraz geri çekerek deri altında kalan krem ve idrar kalıntılarını iyi temizleyiniz. Böylelikle herhangi bir enfeksiyon riski olasılığını düşürmüş olursunuz.
15- Bebeğinizi yıkadıktan sonra iyi kurulayın. Bebeği havluya sarın. Kesinlikle kulağına kulak temizleme çöpü sokmayın. Kurularken işinizi havlu ile yapın. Bebek kuruduktan sonra üstünü hemen giydirin.
 
Tek başıma çocuğumu yıkayamıyorum birşey olur diye hep annemden yardım istiyorum.
 
Tek başıma çocuğumu yıkayamıyorum birşey olur diye hep annemden yardım istiyorum.

Bizde de o problem vardı. İlk etaplarda çok korkuyorduk. Bebeğimiz prematüre bebekti 19 gün küvözde kaldı. Hastahaneden çıktı. Eve geldi. Evde ilk banyosunu yaptıracaktık. Ben, eşim, benim annem ve eşimin annesi hiç birimiz cesaret bile edememiştik. Eşimin annesi aldı eline yıkadı güzelce bizde korka korka izliyorduk. Bir kaç sefer daha geldiler sonra biz alıştık ve biz yıkamaya başlamıştık. Ne günlerdi...
 
Geri
Üst